Träbaserad plast möjliggör cirkulär heminredning och byggmaterial

Dela
Plast som används i heminredning och konstruktionsmaterial skulle kunna ersättas med en ny sorts träbaserad nedbrytbar plast med tillräckligt bra viktbärande styrka. Till skillnad från termoplast kan materialet brytas ner utan att skada miljön, har forskare vid KTH precis rapporterat.

Ett av målen med utvecklingen av förnybara träkompositer är att göra det starkt nog att ersätta fossilbaserade material som används till inredning såsom badrumsskåp, dörrar, vägg- och bänkskivor. Ett hållbart, cirkulärt materialalternativ.

– Nedbrytbarhet möjliggör cirkularitet. Genom att bryta ned plasten kan fibrerna återvinnas och de kemiska komponenterna från plasten återanvändas, säger Peter Olsén, forskare vid KTH.

Högt fiberinnehåll är nyckeln till styrkan hos material som glasfiber, men det är svårt att leverera en nedbrytbar träkomposit utan värmeskador från processer som smältblandning.

Peter Olsén och forskarkollegor på KTH rapporterar att de har hittat ett sätt att leverera både högt fiberinnehåll och nedbrytbarhet.

– Ingen har kunnat göra en nedbrytbar plast med så hög fiberhalt tidigare, samtidigt som fibrerna har god spridning i materialet och låg fiberskada. Detta möjliggör att materialegenskaperna förbättras dramatiskt jämfört med tidigare försök, säger Peter Olsén.

För att uppnå högre fiberinnehåll kombinerar forskarna polymerkemi med processteknik liknande den som används för kolfiberkompositer. Allt bygger på billiga och tillgängliga råvaror. Nedbrytningsprodukterna är också ofarliga för miljön och kan återanvändas – vilket möjliggör vad Peter Olsén kallar "ett helcirkulärt produktkoncept".

– Materialet kan faktiskt rädda träd. Det uppmanar till återvinning av träfibrer för att möjliggöra omformning av materialet, säger Peter Olsén.

För att gå vidare till kommersialisering måste formeln optimeras. Vägen till detta är att det visar ett nytt sätt på hur man kan skapa nedbrytbara biokompositer med högt fiberinnehåll.

Forskarnas resultat har precis publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications. Forskningen finansieras av Stiftelsen för Strategisk Forskning (anslag FID15-0115 TL och LAB), KAW Biocomposites-projektetet (anslag 2018.0451 LAB), och medel från Formas (Re-Design Plastic, 2020-01696).

För mer information, kontakta Peter Olsén på 070 - 495 21 82 eller polsen@kth.se.

Publicering
"Highly reinforced and degradable lignocellulose biocomposites by polymerization of new polyester oligomers", Nature Communications, DOI: https://doi.org/10.1038/s41467-022-33283-z

Nyckelord

Bilder

Om

KTH
KTH
Box 24075
100 44 Stockholm

http://www.kth.se

KTH är Sveriges största och äldsta tekniska universitet. Forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi. På KTH finns studenter och forskare från hela världen.

KTH:s fem campus i Stockholmsregionen samlar över 13 000 heltidsstudenter, över 1 500 doktorander och 4 000 anställda. Mer om KTH: https://www.kth.se/om/fakta

Följ KTH

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från KTH

Totalförsvaret stärks genom samarbete mellan Försvarshögskolan, KTH och Handelshögskolan16.4.2024 15:55:35 CEST | Pressmeddelande

Samhällets krisberedskap vilar både på offentliga och privata aktörer – men privata företags skyldigheter och åtaganden är otydliga och beredskapen begränsad. Försvarshögskolan, KTH och Handelshögskolan i Stockholm inleder nu ett samarbete för att tydliggöra och utveckla näringslivets centrala roll som en del i totalförsvaret, förbättra samverkan mellan myndigheter och näringsliv, och stärka krisberedskapen i samhället.

Låg kontorsnärvaro har långtgående effekt för organisationer18.1.2024 11:20:14 CET | Pressmeddelande

En ny studie som undersökt kontorsarbetandet efter pandemin visar på stora skillnader hur mycket de anställda idag befinner sig på sina arbetsplatser. Hälften av organisationerna i studien når exempelvis inte upp till 40 procents närvaro, en siffra som är mycket lägre än vad organisationernas närvaropolicy tillåter. Detta kan påverka organisationen och deras arbetet negativt, enligt KTH-forskaren Christina Bodin Danielsson, ansvarig för studien.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye