Fordonsindustrin inför en ny energimärkning av lätta fordon
Energimärkningen består av en etikett med färgkoder från grönt till rött och kan liknas vid de energimärkningar som finns inom andra områden, såsom TV-apparater och kylskåp. Fordonens koldioxidutsläpp mäts i gram per kilometer enligt en standardtestning vid blandad körning i enlighet med EU-regelverk. Flera andra EU-länder däribland Danmark och Frankrike använder sig av liknande system för att informera om fordonens förbrukning och utsläpp Det är fordonsbranschen som tagit initiativ till energimärkningen inom ramen för färdplanen för fossilfri konkurrenskraft.
- Den här nya energimärkningen är ett bra exempel på när branschen går före lagstiftarna och förser konsumenterna med information om förbrukning och utsläpp. På så vis kan de göra klimatsmarta val när de exempelvis ska köpa en ny personbil, säger Emmi Antonsson, chef för kommunikation och samhällskontakter på Mobility Sweden.
Lanseringen av energimärkningen sker på eCarExpo som är Nordens största elbilsmässa. Under lanseringen medverkar, förutom Emmi Antonsson på Mobility Sweden, även riksdagsledamöterna Daniel Helldén (MP) och Helena Storckenfeldt (M).
- Att ge bilköparna en tydlig vägledning vilka fordon som man ska avstå sett ur klimatsynpunkt är klart positivt. Upplysta konsumenter är en viktig pusselbit för att klara klimatmålen. Nu saknas bara att branschen tar steget fullt ut och även graderar de rena utsläppsfria elbilarna efter energiförbrukning så att vägledningen inte stannar vid elbil kontra fossilbil, säger Daniel Helldén, riksdagsledamot och trafikpolitisk talesperson för Miljöpartiet.
- Vi ser positivt på att konsumenter får tillgång till mer information och kan göra medvetna, fria val. Konsumenter efterfrågar generellt mer hållbara produkter och vill kunna göra informerade och klimatsmarta val, då är energimärkningen ett steg i rätt riktning, säger Helena Storckenfeldt, riksdagsledamot och miljö- och klimatpolitiskt ansvarig för Moderaterna.
Det kommer vara återförsäljare av fordon som tillhandahåller märkningen för konsumenterna så att de enkelt kan jämföra olika märken och modeller. Märkningen börjar gälla den 1 mars 2023.
Kontakter
Michaela EhteshamiKommunikation
Tel:072 201 37 14michaela.ehteshami@mobilitysweden.seLänkar
Om
Fakta om Mobility Sweden och fordonsbranschen i Sverige
Mobility Sweden är branschorganisation för tillverkare och importörer av personbilar, lastbilar och bussar.
- Fordonsindustrin och fordonsbranschen är en av Sveriges viktigaste näringar och utgör en betydelsefull del av Sveriges näringsliv och den påverkar starkt landets ekonomiska utveckling.
- Fordonsindustrin inklusive leverantörer sysselsätter cirka 166 000 personer i Sverige. Bilhandel och bilverkstäder sysselsätter över 40 000 personer. De svenska fordonstillverkarna sysselsätter 201 000 personer globalt, varav 74 000 i Sverige och har en global omsättning på 974 miljarder kronor.
- Fordonsindustrin är Sveriges viktigaste exportnäring med ett exportvärde på 253 miljarder kronor vilket motsvarar cirka 13 procent av den totala svenska varuexporten.
- Fordonsindustrin svarar för nära 11 procent av de totala industriinvesteringarna i maskiner och anläggningar och är en av våra mest FoU-intensiva näringar.
Följ Mobility Sweden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Mobility Sweden
Svag personbilsmarknad i mars – nyregistreringarna långt under femårssnittet1.4.2025 08:59:35 CEST | Pressmeddelande
Nyregistreringsstatistiken för mars visar en marginell uppgång på personbilsmarknaden. Samtidigt syns en fortsatt nedgång för lätta lastbilar och tunga lastbilar, vilket speglar den svaga byggkonjunkturen. Däremot har bussarna en stark månad, med tydliga tecken på ökad elektrifiering och förbättrad leveransförmåga.
Svag ökning av personbilsregistreringar i februari3.3.2025 08:58:54 CET | Pressmeddelande
Nyregistreringsstatistiken för februari visar på en fortsatt svag återhämtning för personbilsmarknaden som drivs av aviserade räntesänkningar. Samtidigt minskar registreringarna av tunga och lätta lastbilar, vilket speglar den svaga bygg- och transportmarknaden.
Stark start på året - för tidigt att dra slutsatser3.2.2025 09:00:03 CET | Pressmeddelande
Nyregistreringsstatistiken för januari visar en personbilsmarknad som ökar med 14 procent, med en ökning av både elbilar och laddhybrider. För etanolbilar syns en kraftig ökning som beror på nya lagändringar som träder i kraft 1 februari. Nyregistreringar av såväl tunga lastbilar som bussar ökade medan lätta lastbilar minskade.
Svagt fordonsår 2024 med ökade utsläpp, men viss ljusning 20252.1.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Nyregistreringarna av personbilar 2024 landade på den lägsta nivån på tio år. Detta är till stor del drivet av lågkonjunktur, höga räntor och brist på styrmedel. De tunga och lätta lastbilarna minskade med 21 procent respektive 12 procent jämfört med i fjol och bussmarknaden uppvisade en nedgång på 30 procent. 2024 var året då tillväxten för elbilar stannade av samtidigt som laddhybriderna ökade. Inbromsningen för elbilar har resulterat i att trenden med minskade utsläpp från nya bilar är bruten och Sveriges utsläpp ökade med cirka 3 gram koldioxid under året. 2025 förväntas bli ett svagt år med marginellt ökade registreringar jämfört med 2024.
Laddhybriderna ökar på en stagnerad marknad2.12.2024 08:57:09 CET | Pressmeddelande
Nyregistreringsstatistiken visar på en fortsatt ökning av andelen laddhybrider samtidigt som utvecklingen för elbilar inte tagit ny fart. De tunga lastbilarna har haft en uppgång samtidigt som övriga fordonsslag backar och samtliga har en betydande nedgång under året.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum