Röda korset

Operativ uppdatering - situationen längs Lachin-korridoren

Dela
Sedan den 19 december 2022 har Internationella rödakorskommittén (ICRC), i sin roll som neutral humanitär förmedlare och i samförstånd med parterna, genomfört 18 medicinska evakueringar längs Lachin-korridoren. Därigenom har man underlättat en säker passage för 60 patienter i behov av brådskande medicinsk vård tillsammans med sina medföljande.
Foto: ICRC
Foto: ICRC

ICRC har levererat mediciner, modersmjölksersättning och matpaket till sjukvårdsinrättningar och säkerställt kontinuiteten i de akuta sjukvårds- och ambulanstjänsterna. 

Den 6 januari delade ICRC:s team ut mat och hygienartiklar till åtta sjukhus, ett center för fysisk rehabilitering, en institution som tar hand om mer än 300 nödställda äldre och ett center som stöder barn från socialt utsatta familjer. Den 30 januari började ICRC dela ut matpaket och hygienlådor till gravida kvinnor. 

Eftersom situationen har lett till att vissa familjer har splittrats har ICRC sedan början av januari underlättat överföringen av 95 personer över Lachin-korridoren. Detta i samförstånd med parterna och på grundval av de berörda familjemedlemmarnas önskemål. 

ICRC har varit närvarande i södra Kaukasus sedan 1992 och är redo att agera som en neutral mellanhand och hjälpa till med att ta itu med humanitära frågor. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: ICRC
Foto: ICRC
Ladda ned bild
Liten flicka återförenas med sin gammelmoster efter två månader ifrån varandra. Foto: ICRC
Liten flicka återförenas med sin gammelmoster efter två månader ifrån varandra. Foto: ICRC
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Reportageserien "Krigets kvinnor" vinner Röda Korsets Journalistpris 202413.5.2024 15:45:00 CEST | Pressmeddelande

Anna Gullberg och Anna-Karin Nilsson på Expressen vinner Röda Korsets journalistpris 2024 för reportageserien Krigets kvinnor. Med precision och känsla för det journalistiska hantverket dokumenteras en pågående tragedi samtidigt som läsaren lär känna människorna som drabbas. Deras arbete är ett viktigt bidrag till en ökad förståelse av krigets konsekvenser och en påminnelse om journalistikens kraft.

Nomineringarna till Röda Korsets Journalistpris 2024 är klara27.3.2024 07:50:00 CET | Pressmeddelande

Sedan 2006 har Svenska Röda Korsets journalistpris belönat en journalistisk gärning – i form av ett reportage eller särskild satsning – som under föregående år ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer, ute i världen såväl som i Sverige. Idag har 14 bidrag gått vidare i nomineringen till Svenska Röda Korsets journalistpris 2024.

Ny mätning: tuffare ekonomiskt läge för barnfamiljer20.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

En ny Sifo-undersökning bekräftar civilsamhällets beskrivning: ett tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer med små ekonomiska marginaler. Undersökningen gjord på uppdrag av Röda Korset, Hyresgästföreningen, Majblomman och Rädda Barnen visar att 4 av 10 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har behövt låna pengar för att kunna betala grundläggande utgifter de senaste sex månaderna. 1 av 5 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har inte haft råd att äta sig mätt vid något eller flera tillfällen de senaste sex månaderna. Läget för de mest utsatta familjerna är allvarligare än förra året.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye