Säkerhetsföretagen

Pressade säkerhetsföretag möter fortsatt omfattande trygghetsbehov i samhället

Dela
Säkerhetsföretagen fortsätter att möta en stark efterfrågan på trygghetsinsatser i kvartal 4 år 2022; även om det sker en svag dämpning på grund av det ekonomiska läget. Sex av tio säkerhetsföretag bedömer att efterfrågan kommer att fortsätta öka närmaste halvåret. Hela 84 procent av företagen bedömer att antalet anställda kommer att öka kommande kvartal.

- " Att säkerhetsföretagen möter både en hög efterfrågan och en inbromsad bedömning av deras verksamhet speglar nuläget med ökad inflation och kostnader samtidigt som Sveriges brottsutveckling samt säkerhetsläge försämras", säger Li Jansson, bransch- och näringspolitisk chef, Säkerhetsföretagen.

Fördjupningsdelen av konjunkturbedömningen inkluderar händelserapporteringen från väktare och ordningsvakter. Att volymen av åtgärder från väktare och ordningsvakter ökade till rekordhöga 3,5 miljon händelser indikerar att brottsligheten inte tagit paus. Insatserna vid brott och ordningsstörningar har också fördubblats sedan 2017.

Att stärka trygghetsarbetet genom att göra insatserna mer kostnadseffektiva är viktigt för att stärka resultaten.

Några viktiga reformer är då:

o   Att regeringens proposition om en ny ordningsvaktslag genomförs. Viktigast är möjligheten att bevilja ordningsvakter i trygghetsskapande syfte samt att befogenheter och utbildning stärks.

o   Att se över hur väktare och ordningsvakter samt annan privat säkerhet (t ex kameror) kan inkluderas ytterligare i trygghetsarbetet

o   En statlig trygghetsmiljard som minskar klyftorna mellan olika kommuners förmåga att bekosta trygghetsarbetet

Dokument

Om

Säkerhetsföretagen
Säkerhetsföretagen
Storgatan 19
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.sakerhetsforetagen.se/

Säkerhetsföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation inom Almega och Svenskt Näringsliv. Vi samlar företag inom bevakning, hemlarm, parkering, värdetransporter och säkerhetsteknik.

Följ Säkerhetsföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Säkerhetsföretagen

Efterfrågan på säkerhetstjänster ökar starkt20.11.2023 06:37:47 CET | Pressmeddelande

Otrygghet från kriminalitet är en aktuell samhällsutmaning, vilket leder till att efterfrågan på säkerhetsföretagens tjänster är rekordhög, trots den ekonomiska lågkonjunkturen. Det visar Säkerhetsföretagens senaste konjunkturbarometer. Hela 77 procent av säkerhetsföretagen rapporterar att efterfrågan för deras tjänster har ökat under det tredje kvartalet 2023. Samtidigt rapporterar 66 procent av företagen att antalet anställda har vuxit under kvartalet.

Fortsatt otrygghet driver efterfrågan på säkerhetstjänster28.9.2023 06:02:40 CEST | Pressmeddelande

I årsrapporten för Säkerhetsföretagen framkommer att det finns en långsiktig trend med otrygghet från kriminalitet i Sverige, vilket driver upp efterfrågan på säkerhetstjänster. Sverige har förlorat sin position som ett tryggt land. Under 2010 var det en större andel av de vuxna i Danmark som rapporterade brott, våld och vandalism i sitt närområde jämfört med i Sverige. Sedan dess har nivån av upplevd kriminalitet bland vuxna i Danmark minskat påtagligt medan den har ökat i Sverige. Mer än dubbelt så många i Sverige anger nu att brott, våld och vandalism pågår i deras närområde, jämfört med i Danmark. Av de stora EU-länderna är det enbart Frankrike som ligger nära Sverige sett till andelen av de vuxna som upplever kriminalitet i sitt närområde, medan andelen i Italien är knappt hälften så hög som i Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye