Diakonia

Diakonia deltar i samtal i Uppsala om vart biståndsviljan är på väg

Dela
Efter en polariserad debatt där biståndets nivå ifrågasatts i grunden, överger den nya regeringen Sveriges åtagande att avsätta en procent av Sveriges välstånd till internationellt bistånd. Med den nya biståndspolitiken rycker regeringen undan mattan för viktig verksamhet, både i Sverige och i andra länder. På torsdag deltar Mattias Brunander, tillförordnad generalsekreterare på Diakonia, i ett samtal om biståndsviljan i Sverige.

Det svenska biståndet har länge vilat på ett stort folkligt stöd, stärkt av de kristna samfundens engagemang för människor i andra delar av världen.

Men biståndsviljan förändras, och det är inte längre lika säkert att ens personer inom kyrkor är mer positiva till biståndet än andra.
- När regeringen dessutom drar ner på stödet till information om bistånd försvinner ytterligare möjligheten att nyansera bilden av biståndet och berätta för allmänheten vad svenskt bistånd bidrar till i världen. Nu riskerar regeringens bild, som styrs av en politisk agenda, stå oemotsagd och det är inte demokratiskt, säger Mattias Brunander.

Samtalet tar upp frågor som varför ska vi ge bistånd? Vilken roll spelar samfunden idag? Behöver vi lämna den gamla bilden av bistånd och skapa en ny berättelse om hur global solidaritet kan se ut i framtiden?


Deltagare:
Gudrun Brunegård, riksdagsledamot (KD), utrikesutskottet, biståndspolitisk talesperson för KD
Wanja Lundby-Wedin, vice ordförande i styrelsen för Svenska Kyrkan, tidigare LO-ordförande samt ordförande för Olof Palmes Internationella Center
Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan
Mattias Brunander, tillförordnad generalsekretare Diakonia

Samtalsledare: Andreas Miller

Arrangörer:
Förbundet Kristen humanism
Uppsala Missionskyrka
Studieförbundet Bilda

Plats:
Uppsala Missionskyrka, 9 februari, kl 19:00

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Diakonia
Diakonia
Gustavslundsvägen 18, Alviks torg
16714 Bromma

https://www.diakonia.se/

Diakonia är en biståndsorganisation som bärs av kristna värderingar och arbetar tillsammans med lokala samarbetsorganisationer för en varaktig förändring för de mest utsatta människorna i världen.

Följ Diakonia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Diakonia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye