Svenska Cykelförbundet

VM-cyklisten i landsväg körde bra även i cykelcross

Dela
Caroline Andersson var FIN 22:a i damernas U23 och Paul Greijus 32:a i herrjunior med bara två och en halv minut till tät, två mycket tuffa klasser. Det var loppen som stack ut mest för svensk del när cykelcross-VM i nederländska Hoogerheide avslutades på söndagen.
Caroline Andersson. Foto: Amanda Nordin
Caroline Andersson. Foto: Amanda Nordin


Caroline Andersson satte färg på VM-loppet i landsväg genom en tidig utbrytning. Nu visade Caroline återigen på ett VM-lopp att grundkapaciteten börjar bli riktigt hög igen.

Andersson har inte samlat på sig någon UCI-ranking i CX och startade följaktligen långt bak. Förbundskaptenen Dennis Wahlqvist berättar om  loppet där Caroline Andersson slutade på en fin 22:a plats:

”Caroline tog sig upp bra i början och hade bra driv, var topp 20 ett tag. Jag är imponerad över att prestationen för att kört så pass lite CX och köra så bra i en tuff klass som U23 är.”

Svenskbrittiska superstjärnan Zoe Bäckstedt gör sin första säsong som U23-cyklist och var ändå tvåa. Grymt starkt kört.

I herrelit blev det på alla sätt en väntad kamp med idel cyklister från Nederländerna och Belgien topp åtta. Och kampen om guldet blev mellan de bägge herrar som totalt har dominerat CX-säsongen på herrsidan.

Mathieu van der Poels chans var att få till en spurt och där lyckades han slå Wout van Aert som har varit råstark i år. Svenska mästaren David Risberg inledde friskt och slutade 34:a.

Både Paul Greijus och Ville Merlöv fick trots rätt många insamlade UCI-poäng ändå stå rätt långt bak i leden i den storfa och vassa juniorklassen på VM. Och det var stökigt framför dem, vilket stoppade upp chanserna till en riktigt bra placering för Greijus som emellertid körde upp sig till plats 32 och blev bästa svensk.

Den svenska trion som tävlade på CX-VM under lördagen kämpade på bra. Det resulterade i placeringarna 26 för Emma Belforth i damelit, 37 för junioren Stina Kagevi och 45 för Filip Mård i en stenhård U23-klass.

Den rutinerade MTB-cyklisten Belforth fick ställa sig i fjärde och sista startledet innan det var dags för starten för damelit. Så här berättar hon själv om loppet:

”Det gick fort från start och det första holländska ledet fick lucka direkt. Jag hade några åkare att jaga på som jag körde ikapp på det tungkörda partiet på banan men tappade på de snabbåkta Blev avplockad med några sekunders marginal vilket var trist men får ändå vara nöjd då jag kände att jag fick ut allt jag hade. Jag krigade hela vägen, hade bra flyt och gjorde inte några misstag och både kropp och material fungerade så bra det var möjligt för dagen.”

CX-VM damer seniorelit

1 Fem van Empel, Nederländerna 54.42
26 Emma Belforth, Sverige 1 varv

CX-VM herrar elit

1) Mathieu van der Poel, Nederländerna 1.07.20
34) David Risberg, Sverige -2 varv

CX-VM damer U23

1) Shirin van Anrooij, Nederländerna 45:53
2) Zoe Bäckstedt, Storbritannien +0.33
22) Caroline Andersson, Sverige +5:48

CX-VM herrar U23

1) Thibau Nys, Belgien 50.42
45) Filip Mård, Sverige 56.23

CX-VM damjunior

1) Isabella Holmgren, Kanada 42.13
37) Stina Kagevi, Sverige 47:18

CX-VM herrjunior

1 Léo Bisiaux, Frankrike 43.48
32 Paul Greijus, Sverige +2.31
52 Ville Merlöv, Sverige +3:41

Text: SCF
Foto: Amanda Nordin

Bägge fria för publicering, kontakta fotografen för bilder på övriga cyklister!

Bilder

Caroline Andersson. Foto: Amanda Nordin
Caroline Andersson. Foto: Amanda Nordin
Ladda ned bild
Paul Greijus.  Foto: Amanda Nordin
Paul Greijus. Foto: Amanda Nordin
Ladda ned bild
Emma Belforth vid start.  Foto: Amanda Nordin
Emma Belforth vid start. Foto: Amanda Nordin
Ladda ned bild

Om

Svenska Cykelförbundet
Svenska Cykelförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

08-699 60 00https://scf.se/

ALLA som på något vis är engagerade i cykelsporten, som elitcyklist, som tränare, som administratör, som styrelsemedlem, som förälder, som engagerad i en grengrupp, som medlem i en förening, som anställd på kansliet… Vi är alla Svenska Cykelförbundet!

Svenska Cykelförbundet (SCF) bildades den 18 februari 1900 och är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Vid bildandet och fram till 1938 var namnet ”Svenska Velocipedförbundet” och inträde till RF gjordes 1904. Förbundet består av 20 distriktsförbund och cirka 500 föreningar fördelade i hela landet som bedriver cykelsport inom de åtta grenarna Bancykel, BMX, Cykelcross, E-Cycling, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial. 

.

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

Lidl-Treks utvecklingslag nästa för Jakob Söderqvist – men behåller trygg bas i Falun24.10.2023 17:16:45 CEST | Pressmeddelande

Jakob Söderqvist är MTB-cyklisten som slog igenom stort på landsväg under 2023. Nästa år blir det minst sagt landsväg fullt ut för 20-åringen. Han är klar för Lidl-Trek Development Team och Mattias Reck blir ansvarig tränare. Men Jakob kommer att ha kvar den trygga basen i Falun även i vinter. ”Jag är precis där jag vill med min cykling och trivs faktiskt på isiga vintervägar”, säger Söderqvist.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye