Vårdföretagarna

Förvaltningsrätten beviljar Humana Assistans inhibition – allt annat hade varit orimligt

Dela
Humana assistans har efter IVO:s indragna tillstånd i förra veckan idag fått inhibition av Förvaltningsrätten och kan under tiden rättsprocessen har sin gång driva verksamheten vidare. Vårdföretagarna har under lång tid kritiserat IVO:s sätt att hantera tillsyn och tillståndsgivning för att vara rättsosäker, oproportionerlig och ofta med obefintlig dialog med verksamheterna.
Antje Dedering - förbundsdirektör Vårdföretagarna
Antje Dedering - förbundsdirektör Vårdföretagarna

Vårdföretagarna har under en lång tid haft dialog med IVO och olika regeringar kring tillsyn och tillståndsfrågor. Det finns ett gemensamt intresse att stävja fusk och kriminalitet men sättet IVO tillämpar regelverket innebär att seriösa företag inte längre kommer att kunna bedriva personlig assistans. Det måste vara rättssäkert, förutsägbart och det måste vara möjligt för företagen att ha en dialog med IVO.

Ställningstaganden som baseras på icke lagakraftvunna beslut, avslutade tillsynsärenden som i många fall ligger långt tillbaka i tiden och oproportionerliga sanktioner får orimliga konsekvenser för de som företagen är till för. Årslånga granskningar kan dessutom få ett abrupt slut och resultera i ett beslut som med mycket kort varsel tvingar företag att avveckla sina verksamheter.

- För Vårdföretagarna är det självklart med tillståndsplikt och tillsyn av all vård och omsorg. Det Vårdföretagarna har framfört till regeringen och IVO under många år är att tillsynen måste vara rättssäker, förutsägbar och beslut måste vara proportionerliga, så är det inte idag. Tyvärr har inget hänt och vi hoppas att den nuvarande regeringen nu är beredd att lyssna på vår kritik. Vi menar att det krävs förändringar i hur lagstiftningen tillämpas. Förvaltningsrätten har nu, åtminstone tillfälligt, avstyrt en omstörtande situation för assistansberättigade och assistenter i hela landet, säger Antje Dedering, förbundsdirektör Vårdföretagarna.

Vårdföretagarna har tidigare, i en längre kommentar, utvecklat kritiken rörande IVO:s arbete i tillsyns- och tillståndsfrågor: https://www.vardforetagarna.se/2023/02/kommentar-med-anledning-av-ivos-beslut-om-aterkallande-av-tillstand-for-humana-assistans/

För mer information:
Anders Manell, presschef Vårdföretagarna
070-314 57 29
anders.manell@vardforetagarna.se 

Bilder

Antje Dedering - förbundsdirektör Vårdföretagarna
Antje Dedering - förbundsdirektör Vårdföretagarna
Ladda ned bild

Om

Vårdföretagarna
Vårdföretagarna
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.vardforetagarna.se

Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare

Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.

Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.

Läs mer på Vårdföretagarna.se

Följ Vårdföretagarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna

Månadens vårdkörapport: Väntetider längre än 90 dagar inom ortopedi – många väntar för länge i Region Skåne och i VGR2.5.2024 13:51:32 CEST | Pressmeddelande

Det är stora skillnader mellan regionerna i andelen som väntat längre än 90 dagar på en åtgärd/operation inom ortopedi. Av samtliga personer som väntat längre än 90 dagar på en åtgärd/operation i mars 2024 hade 10 600, motsvarande drygt 16 procent, väntat på en åtgärd/operation inom ortopedi. Se listan region för region i rapporten.

Vårdföretagarnas Assistansbarometer: Ytterligare 650 personer skulle kunna få assistans utan högre kostnader för samhället om resurserna används effektivare29.4.2024 11:00:17 CEST | Pressmeddelande

April månads Assistansbarometer från Vårdföretagarna specialgranskar vad som skulle inträffa om kommunerna slutade bedriva personlig assistans i egen regi. Man konstaterar att utan att tillföra systemet en enda krona så skulle 650 personer ytterligare kunna få rätt till personlig assistans. Det skulle dock kräva att staten och kommunerna agerade tillsammans för att hitta bästa möjliga lösningar för personer med stora funktionsnedsättningar.

Ny forskarrapport: Granskning av sjukvårdspolitikens nya inriktning i Region Stockholm - Regionledningen saknar lämpliga beslutsunderlag och har inte utrett förslagen ordentligt innan de genomförts. Det är riskfyllt att snabbt genomföra stora outredda förändringar av en så komplex verksamhet som specialistvård.22.4.2024 08:26:45 CEST | Pressmeddelande

Sedan valet 2022 har den rödgröna koalition som styr Region Stockholm satt i gång långtgående förändringar av sjukvården. Vårdval och privat vård ska ersättas av upphandlingar och vård i regionens regi. Vårdföretagarna har bett forskarna Henrik Jordahl och Gabriel Heller Sahlgren granska omställningsplanens beslutsunderlag och möjlighet till måluppfyllelse.

Pressinbjudan: Rapportsläpp: Experiment Stockholm – Vad säger forskningen om omställningsplanen för sjukvården i region Stockholm?18.4.2024 12:20:45 CEST | Pressmeddelande

I Region Stockholm pågår en stor och snabb omställning av sjukvården i enlighet med det rödgröna styrets så kallade omställningsplan. Vårdföretagarna, som tidigare riktat hård kritik mot bristen på konsekvensanalys har bett forskarna Henrik Jordahl och Gabriel Heller Sahlgren granska omställningsplanens beslutsunderlag och möjlighet till måluppfyllelse.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye