Diakonia

Indraget stöd till informationsinsatser försvårar granskning av biståndspolitiken

Dela
Indraget stöd till informationsinsatser – ger sämre transparens, minskar biståndsviljan och gör det svårare för mottagare av biståndet att göra sina röster hörda.
Diakonia arbetar bland annat för jämställdhet i Bangladesh.
Diakonia arbetar bland annat för jämställdhet i Bangladesh.

Regeringen har flera gånger pekat på vikten av transparens i biståndet, men har nu aviserat att en avslutning av InfoKom-stödet ska utredas. Redan 2023 har stödet skurits ned med 92 procent, vilket i praktikten betyder att stödet avvecklas.

Syftet med stödet är att svenska folket ska känna till vad svenska biståndspengar faktiskt används till, att främja en öppen debatt i samhället och stärka engagemanget för en rättvis och hållbar global utveckling. Något som regeringen i praktiken sätter stopp för med omedelbar verkan i och med den drastiska nedskärningen.

Därmed försvåras radikalt biståndsorganisationers möjligheter att berätta om behoven, lösningarna och vad pengarna går till. Även tidningar och organisationer som fått stöd till journalistik om globala frågor drabbas. Tidningen Omvärlden, Sveriges Natur och Arbetet Global hör till några av de redaktioner som nu får svårare att rapportera om globala frågor. Fackförbundstidningar förlorar det stöd till rapportering om fackligt utvecklingsarbete som Union to union vidareförmedlat.
Det betyder att synligheten för arbete mot fattigdom, för demokrati och en hållbar utveckling minskar i Sverige.

I förlängningen handlar det om att skattebetalarnas möjligheter att granska och analysera hur regeringen och andra svenska beslutsfattare hanterar biståndet och utvecklingssamarbetet försvåras.
– Det sprids så mycket myter om biståndet, bland annat från Moderaterna. Vi har länge kämpat emot och här kommer svaret. Regeringen tar bort en röst som vill nyansera bilden av biståndet. Nu riskerar regeringens bild, som styrs av en politisk agenda, stå oemotsagd, säger Mattias Brunander som är tillförordnad generalsekreterare på Diakonia.
Med bristande kunskap blir det också svårare att främja debatt och öka svenskarnas engagemang för utvecklingssamarbete och globala frågor, samtidigt som människor som lever under förtryck och fattigdom förlorar en viktig möjlighet att göra sina röster hörda.
- Vi ser med oro på att insynen i svensk biståndspolitik kommer att minska, säger Mattias Brunander.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Diakonia arbetar bland annat för jämställdhet i Bangladesh.
Diakonia arbetar bland annat för jämställdhet i Bangladesh.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Diakonia
Diakonia
Gustavslundsvägen 18, Alviks torg
16714 Bromma

https://www.diakonia.se/

Diakonia är en biståndsorganisation som bärs av kristna värderingar och arbetar tillsammans med lokala samarbetsorganisationer för en varaktig förändring för de mest utsatta människorna i världen.

Följ Diakonia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Diakonia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye