Jönköpings kommun

45 nya undersköterskor genom äldreomsorgslyftet

Dela
Pandemin belyste att kompetensen inom äldreomsorgen behöver höjas. Regeringen tillsatte statsbidrag för att få fler att utbilda sig till undersköterskor genom det så kallade äldreomsorgslyftet. Genom äldreomsorgslyftet har nu 45 av äldreomsorgens vårdbiträden utbildats till undersköterskor.

– Det är oerhört viktigt att vi kan erbjuda våra medarbetare den här möjligheten. Vi har stort behov av undersköterskekompetens, både nu och i framtiden, säger Camilla Johansson, äldreomsorgschef i Jönköpings kommun.

Vårdbiträden utbildas till undersköterskor på betald arbetstid

Äldreomsorgslyftet innebär att vårdbiträden inom äldreomsorgen har möjlighet att utbilda sig till undersköterska under betald arbetstid. De arbetar halvtid och studerar halvtid, med bibehållen lön. Utbildningen genomförs via vuxenutbildningen, i samarbete med vård- och omsorgscollege.

– Vi har cirka 70 vårdbiträden som just nu studerar äldreomsorgslyftet, varav 30 blir klara som undersköterskor innan sommaren. Planen är att utbilda 70 medarbetare till undersköterskor årligen de kommande åren, säger Camilla.  

Undersköterska blir skyddad yrkestitel 1 juli 2023

Ytterligare ett initiativ för att höja kompetensen i äldreomsorgen är att regeringen beslutat att undersköterska ska bli en skyddad yrkestitel, genom en lag som börjar gälla den 1 juli 2023. Det innebär att endast den som har rätt kompetens ska kunna anställas som undersköterska. För att verifiera sin kompetens ska den arbetssökande ha ett bevis från Socialstyrelsen på sin kompetens.

– Vi får fler äldre och behovet av undersköterskor kommer att öka. Därför ser vi äldreomsorgslyftet och skyddad yrkestitel som förutsättningar för att vi ska kunna kompetensförsörja oss och upprätthålla en god vård och omsorg på lång sikt, säger Camilla Johansson.

Nyckelord

Kontakter

Camilla Johansson, äldreomsorgschef, tfn: 036-10 68 85.

Bilder

Om

Jönköpings kommun
Jönköpings kommun

551 89 Jönköping

036-105000https://www.jonkoping.se/

I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra drygt 145 000 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye