Mediemyndigheten

MPRT och Statens medieråd bildar en ny mediemyndighet

Dela
Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) och Statens medieråd har nu fått i uppdrag av regeringen att förbereda en sammanslagning av myndigheterna. Detta ska vara genomfört till den 1 januari 2024.

Efter en utredning om konsekvenser av en sammanslagning av de två mediemyndigheterna börjar nu arbetet med inordnandet av Statens medieråd i Myndigheten för press, radio och tv. Regeringen har i dag beslutat om uppdrag till de båda myndigheterna för att förbereda sammanslagningen till en sammanhållen mediemyndighet.

Den nya mediemyndigheten kommer att ge bättre förutsättningar att arbeta med omvärldsbevakning, analys och kunskapsspridning inom ett område med förändrade produktions- och konsumtionsmönster för medietjänster. Behoven och myndighetsuppdragen inom mediepolitiken, det ökade fokuset på medie- och informationskunnighet, och de krav som följer av regleringar på medieområdet inom EU kommer att innebära att uppdragen blir fler och mer omfattande.

En samlad myndighet kommer att ge en bredare kompetens och kapacitet att genomföra uppdrag från regeringen. Dessutom blir en större organisation mer stabil och mindre sårbar.

- Jag välkomnar den möjlighet vi nu får att på bästa sätt skapa en ny mediemyndighet. En mediemyndighet i framkant där vi tillsammans får bättre förutsättningar att möta de behov utvecklingen på mediemarknaden medför, allt från skydd av barn och en ökad medie- och informationskunnighet till att stärka yttrandefrihet, mångfald och tillgänglighet, säger Charlotte Ingvar-Nilsson, generaldirektör vid MPRT.

Bakgrund

I augusti 2022 avslutades en utredning om konsekvenserna av att Statens medieråd inordnas i Myndigheten för press, radio och tv. Utredningen kom fram till att en sammanhållen myndighet bättre kan möta de förutsättningar, behov och utmaningar som följer av ett medielandskap i ständig förändring. Myndigheterna har idag närliggande uppdrag och uppgifter.

Promemorian och remissinstansernas synpunkter går att ta del av i bifogad länk.

 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Mediemyndigheten
Mediemyndigheten
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00http://www.mediemyndigheten.se

Mediemyndigheten tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi ska inom vårt verksamhetsområde verka för yttrandefrihet, medie- och informationskunnighet samt möjligheterna till mediemångfald och tillgänglighet. Vi ska också verka för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare, ta tillvara deras erfarenheter samt verka för att skydda barn från skadlig mediepåverkan.

 

Följ Mediemyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye