Svensk industri står stark – men reformer krävs

Dela
Av en ny artikel i tidskriften Ekonomisk Debatt framgår att svensk industriproduktion har upprätthållit sin konkurrenskraft i förhållande till jämförbara länder sedan mitten av 1990-talet. Samtidigt har importberoendet ökat och handeln med Kina skjutit i höjden. Men framväxten av Kina som världens fabrik har inte bara ökat konkurrensen, utan har även bidragit till nya exportmöjligheter. Sverige har därför gått plus på handeln med Kina.

Den globalisering som intensifierades under 1990-talet har inte bara utmanat västvärldens förmåga att skapa sysselsättning och reallönetillväxt, utan har även bidragit till en ny syn på hur länders och branschers konkurrenskraft bör förstås. Främst handlar det om att inkludera den produktion som skapas i industrins underleverantörsled av att producera de efterfrågade industriprodukterna.

– Med det här synsättet visar vi i artikeln att Kinas världsmarknadsandel har ökat med mer än 600 procent och att landet sedan finanskrisen 2008 är världens största industrination, säger Daniel Lind, forskningsledare för Facken inom industrins produktivitetskommission och en av artikelförfattarna.

Sverige är i detta sammanhang ett litet land. Sveriges världsmarknadsandel har sedan mitten av 1990-talet minskat från 0,9 till 0,5 procent. Det betyder att marknadspotentialen är enorm samtidigt som den här minskade andelen ligger i linje med motsvarande minskning för andra länder i Västeuropa.

– Svensk industriproduktion har alla möjligheter att förbättra sin världsmarknadsandel, men det krävs reformer. Under flera decennier har Sverige som land underinvesterat i det som förbättrar industrins konkurrenskraft. Det har varit dumsnålt, fortsätter Daniel Lind.

Sverige tillhör, tillsammans med övriga Norden, de länder i världen som är absolut mest produktiva. Det är ingen slump utan en konsekvens av en samhällsmodell som i sin helhet bidrar till att löntagarna skapar mycket höga värden när de jobbar.

– Förutom dumsnålheten har vi de senaste decennierna underminerat de fundament som i samhällsmodellen har skapat både produktivitet och jämlikhet. Om det inte är en annan samhällsmodell som förordas, krävs därför ett helhetsperspektiv när vi diskuterar svensk industriproduktions globala konkurrenskraft, avslutar Daniel Lind.

Författare till artikeln i Ekonomisk Debatt är även Erica Sjölander, chef på Facken inom industrins kansli.

Artikeln hittar du här.

För mer information, kontakta Daniel Lind: 072-451 04 46; daniel.lind@arenagruppen.se

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Arenagruppen
Arenagruppen
Barnhusgatan 4
111 23 Stockholm

http://arenagruppen.se

Arenagruppen är en ideell förening som bedriver en progressiv idé- och opinionsbildning.

I Arenagruppen ingår Dagens Arena, tankesmedjan Arena Idé, kommunikationsbyrån Arena Opinion, Arena Skolinformation, Arena Bildning, Bostad2030 samt bokförlagen Atlas och Premiss. 

Följ Arenagruppen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arenagruppen

För att bekämpa inflationen krävs en ny ekonomisk politik4.9.2023 09:31:19 CEST | Pressmeddelande

Kan vi få ned inflationen med andra verktyg än räntehöjningar? Det ska framstående ekonomer diskutera på en konferens i Stockholm den 21 september. Bland talarna finns nationalekonomen Isabella Weber som tagit den internationella debatten om inflationsbekämpning med storm. Hon kommer att prata om vinsternas roll i inflationen (”sellers’ inflation”) och de historiska erfarenheterna av prisregleringar.

Ny rapport ifrågasätter sambandet mellan socialdemokratins minskning och de högerradikala partiernas ökning9.6.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Under de senaste 20 åren har socialdemokratiska partier i Europa genomgått en historisk minskning i väljarstöd, samtidigt som högerradikala partier rönt allt större framgångar. Detta har banat väg för föreställningen att radikalhögerns framgångar framförallt beror på att socialdemokratiska partier förlorat arbetarklassväljare till partier som Sverigedemokraterna. En ny rapport från Arena Idé visar att bilden inte stämmer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum