Mediemyndigheten

Kulturnyheterna fälls för partiskhet

Dela
Granskningsnämnden fäller ett inslag i Kulturnyheterna på SVT. Inslaget handlade om en situation som uppstått på tidningen Arbetaren och innehöll kritik som borde ha fått bemötas.

Inslaget berörde tillsättningen av en vikarierande chefredaktör på tidningen Arbetaren. En redaktör på Kulturnyheterna kommenterade bland annat chefredaktörens agerande i sociala medier samt tillskrev henne en inställning till Putin och transrörelsen. Dessa värderande beskrivningar var enligt granskningsnämndens mening av sådant slag att det krävde en möjlighet till bemötande. Eftersom chefredaktören inte gavs möjlighet att ge sin syn på saken strider inslaget mot kravet på opartiskhet (22/03459).

Möjlighet att kommentera kritik

Möjligheten att få bemöta eller kommentera allvarlig kritik för den som blir klart utpekad i ett program är enligt granskningsnämnden en del av det opartiskhetskrav som public service-företagen har. Bemötandet kan ske i samma program eller genom att den kritiserades uppfattning redovisas på något annat sätt.

Övriga fällda ärenden

  • Inslag i SVT:s Rapport fälls för osaklig uppgift om varför Karlshamnsverket satts i gång. Inslag i Aktuellt och Val 2022: Slutdebatten frias i samma ärende (22/02431).

Friade ärenden

  • Inslag SVT:s Aktuellt om Sverigedemokraterna (22/02802).
  • Inslag i SVT:s Rapport om att läkare anmälts för att överförskriva narkotikaklassade mediciner (22/03274).
  • Inslag i SVT:s Doobidoo med ett uttalande av en programledare (22/03283).
  • Inslag i SR:s Ring P1 (22/02841).
  • Inslag i SR:s Morgonekot om partier som inte klarade riksdagsspärren (22/02843).
  • Inslag i SR:s Dagens Eko om en tandvårdsreform (22/03528).

Du kan söka efter besluten i vårt diarium på webbplatsen. Webbdiariet hittar du under Självservice.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Mediemyndigheten
Mediemyndigheten
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00http://www.mediemyndigheten.se

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Mediemyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye