
Så ser Umeåbornas resvanor ut

Umeå kommun har som målsättning att öka andelen hållbara resor för boende inom tätorten till minst 65 procent år 2025. Senaste resvaneundersökningen gjordes 2014 och visade 40 procent hållbara resor. Årets undersökning visar att 58 procent av resorna görs med hållbara färdsätt men siffrorna går inte riktigt att jämföra.
– Eftersom vi bytt metod till en mobilapp har vi registrerat många fler resor än vad som tidigare inkom via pappersenkäten. Framför allt är det en stor ökning av kortare resor till fots. Vi har ”räknat om” resultatet för att kunna jämföra med tidigare pappersenkät och ser då att andelen hållbara resor ökar med några procentenheter, från 40 till 44 procent. Det är dock en ungefärlig ökning. På grund av metodbytet är det svårt att uttala sig om den exakta förändringen säger Linnea Persson, statistiker, Umeå kommun.
I genomsnitt reser en kommuninvånare 83 minuter per dag vilket motsvarar en sträcka på 33 kilometer. I undersökningen kan vi också se att kvinnor reser kortare sträckor och lägger i snitt 12 minuter mindre tid på resor jämfört med män. Boende inom tätbebyggt område reser i snitt 31 kilometer per dag och boende på landsbygden reser i snitt 48 kilometer per dag.
När Umeåborna reser är bilen det vanligaste färdmedlet. 40 procent av resorna sker med bil. 33 procent till fots, 20 procent med cykel och 5 procent med buss. Undersökningen visar att kvinnorna i Umeå kommun har betydligt lägre andel bilresor än männen, 34 procent jämfört med 45 procent för männen.
Hållbara färdmedel ska prioriteras
I undersökningen har deltagarna fått svara på vilka färdmedel som ska prioriteras. Umeåborna ser helst att cykeltrafiken prioriteras allra högst i planeringen och därefter busstrafiken. Det kan till exempel handla om att bygga ut cykelvägar i stället för att bygga ny infrastruktur för bilar eller att ge busstrafiken egna körfält på bekostnad av biltrafiken.
Vad gör kommunen med resultatet?
Kommunen kommer att jobba vidare med resultatet genom att göra olika djupare analyser av den data som nu finns. Resvaneundersökningen används även till uppföljning av miljömål, folkhälsomål och jämställdhetsmål. Mer konkret är resultatet ett underlag till planering, drift och underhåll, till exempel prioritering av cykelvägar för snöröjning och färdvägar, målpunkter och annat som kan vara av intresse för exempelvis kollektivtrafikplanering.
– Över 2 300 Umeåbor delade med sig av drygt 32 000 resdagar. Ett fantastiskt engagemang som gett oss ett bra underlag att arbeta vidare med och använda när Umeå fortsätter att växa mot 200 000 invånare, säger Linnea Persson.
Läs mer och ta del av den fullständiga rapporten på www.umea.se/resvanor
Mer information
Linnea Persson
statistiker
Strategisk utveckling
090-16 12 44
linnea.persson@umea.se
Kontakter
Niklas Forsgrenkommunikatör
övergripande planering, mark och exploatering, plan och bygg
Bilder

Dokument
Om
Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.
I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Följ Umeå kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun
Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.
Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.
Förstärkt satsning på unga ska förebygga skolmisslyckande och utanförskap13.12.2023 12:20:51 CET | Pressmeddelande
Kommunfullmäktige har beslutat att satsa 60 miljoner kronor extra på verksamhet med inriktning mot utsatta barn och ungdomar. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden får en miljon kronor som ska användas till en fortsatt satsning på elevkonsulenter och till elever som läser Introduktionsprogram (IM).
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder 13 december11.12.2023 08:30:28 CET | Pressmeddelande
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder onsdag 13 december kl. 09.00-13.00 i lokalen Kommunstyrelsen, Stadshuset.
Pressinbjudan: Forslundagymnasiets julmarknad är tillbaka8.12.2023 08:15:02 CET | Pressinbjudan
Lördag 16 december, klockan 11–16, är det traditionell julmarknad på Forslundagymnasiet. Marknaden samlar omkring 80 utställare, varav 40 UF-företag (Ung företagsamhet), som säljer sina produkter och tjänster. Gårdsbutiken och djurstallarna är öppna och fika finns till försäljning.