Aleris

Ny operationssatsning ska minska väntetiderna för patienter inom Region Västerbotten och Region Västernorrland

Dela
Aleris, Region Västerbotten och Region Västernorrland samverkar inom vasektomi, manlig sterilisering, med syfte att erbjuda patienter som väntat längre än vårdgarantins gränser snabbare operationstid. Satsningen är en del av målsättningen om en köfri specialistsjukvård.
Petra Helleday, verksamhetschef Aleris i Umeå
Petra Helleday, verksamhetschef Aleris i Umeå

— Det känns fantastiskt att vi tillsammans över regiongränser och mellan vårdgivare samverkar och hittar lösningar som förbättrar tillgängligheten för patienterna. Vi arbetar innovativt tillsammans för att köerna till specialistsjukvården ska kortas, säger Petra Helleday, verksamhetschef Aleris i Umeå

Beskedet innebär att patienter i Region Västerbotten Region Västernorrland kan få operation via Aleris. På Aleris i Umeå finns idag tre operationssalar varav en sal nu kommer att nyttjas två dagar i veckan för vasektomi av patienter från Region Västerbotten och Region Västernorrland. På mottagningen kommer en av de tre urologer operera upp till tio patienter per dag och operationssal. Mottagningen har ingen kö till operation.

— Vi vill och kan bidra. En god samverkan har en påverkan direkt på de patienter som behöver specialistsjukvård och nu är det fler som får snabbare hjälp, säger Petra Helleday.

Uppdraget avser specialiserad vård i öppenvård inom vasektomi och omfattar en sammanhållen vårdkedja med vårdtillfällets alla ingående delar; såsom nödvändiga bedömningsbesök, undersökningar samt konsultationer. Efter en individuell medicinsk bedömning genomförs vid behov en kirurgisk åtgärd.

Patienter som väntat längre än vårdgarantin (90 dagar) kan kontakta den mottagning som utrett för en remiss till Aleris i Umeå. 

Om vasektomi
Manlig sterilisering, vasektomi är litet ingrepp. I Sverige är det över 3 000 män per år som gör detta ingrepp. Syftet med manlig sterilisering, vasektomi, är att göra mannen permanent ofruktsam.  Det är ett ingrepp som är effektivt till nästintill 100% och som inte påverkar den sexuella förmågan eftersom ingreppet inte påverkar produktion av det manliga könshormonet testosteron.

Om nationell vårdgaranti
I Sverige gäller nationella vårdgarantin. Vårdgarantin anger hur länge en patient som längst ska behöva vänta på att få den vård som den behöver. Patienten har alltid möjlighet att söka öppenvård i hela landet.

Den nationella vårdgarantin innebär att patienten inom 90 dagar ska få komma till specialist för bedömning och ytterligare 90 dagar för vård och behandling.  Om patienten inte får vård inom 90 dagar och vill komma till en mottagning med kortare väntetider ska vårdpersonalen på den första mottagningen vägleda och aktivt hjälpa patienten att få vård på den mottagning som patienten vill komma till.

Om Aleris Specialistvård Renmarkstorget
Aleris Specialistvård Renmarkstorget är en av Sveriges främsta specialistkliniker inom ortopedisk kirurgi. Kliniken ligger centralt beläget i Umeå. Här arbetar erfarna specialister som utför avancerad kirurgi tillsammans med kompetent sjukvårdspersonal inom flera ortopediska områden, framförallt inom axel-, hand-, knä-, rygg- och fotkirurgi.

Nyckelord

Kontakter

Pressjour

Aleris presstjänst nås dygnet runt på +46 (0)730 – 38 38 20 (ej sms). Du kan även kontakta oss på press@aleris.se.

Bilder

Petra Helleday, verksamhetschef Aleris i Umeå
Petra Helleday, verksamhetschef Aleris i Umeå
Ladda ned bild

Om

Aleris vision är att leda vägen till morgondagens hälsa och vård. Genom innovativa lösningar skapar vi möjligheter till ett bättre och friskare liv samtidigt som vi bidrar till ökad tillgänglighet och samhällsnytta. Aleris är en skandinavisk vårdgivare med två miljoner patientbesök om året och bedriver specialistsjukvård på över 130 platser i Sverige, Norge och Danmark.

Följ Aleris

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aleris

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum