Regeringen bryter löfte om att reglera arbetskraftsinvandringen
Idag presenterade regeringen på en presskonferens att de gör förändringar i direktivet ”Utredning om behovsprövad arbetskraftsinvandring”. Istället för att utredaren ska se över möjligheterna för att införa en behovsprövning för arbetskraftsinvandring ska utredaren istället föreslå ett lönegolv för arbetskraftsinvandring. Tilläggsdirektivet som regeringen presenterade idag möjliggör också för utredaren att föreslå att vissa yrkesgrupper helt ska undantas reglering. Liberalernas partiordförande och arbetsmarknadsminister Johan Persson (L) har som exempel nämnt undersköterskor och skogsarbetare som förslag på yrkesgrupper som inte ska omfattas av de nya regelverken.
- Det är förödande att undanta skogen från regleringen. Fler jobb kommer försvinna från landsbygden, svenska skogsarbetare kommer inte få en rättvis chans och utländska arbetare kommer utnyttjas med sämre arbetsvillkor, säger Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.
- Regeringen påstår att undantag ska gälla högkvalificerade yrken där det råder brist. Men ändå vill de undanta den svenska skogsvården trots att den utförs av 97 % utländsk arbetskraft och trots att myndighet efter myndighet pekar på risken för utnyttjandet av utländska arbetare. Vi har alla säkert läst om skogsarbetarna från Kamerun som inte fick lön och om skogsarbetarna från Kambodja som fick sova i ett stall, fortsätter Per-Olof Sjöö.
- Det är galet att regeringen och SD omfamnar att företag kan flyga hit utländsk arbetskraft från andra sidan jorden och utnyttja dem. Särskilt i ett läge där arbetslösheten ökar i Sverige och där skogsjobben är livsviktiga för landsbygden. Det ska vara lika villkor för lika arbete för alla och vi behöver reglera arbetskraftsinvandringen samt införa behovsprövningen igen, avslutar Per-Olof Sjöö.
Talande exempel ur mediarapporteringen:
- DN i intervju med drabbade migranter (se även relaterad artikelserie), se här .
- SR om Stora Enso som sparkar lokal anställda och anlitar snabbutbildad utländsk arbetskraft, se här.
- Kambodjanska skogsarbetare förvägrades sina löner, se här.
Myndigheternas granskningar
- Riksrevisionen: skogsbruket är en bransch som är särskilt utsatt för arbetslivskriminalitet (år 2020), se här,
- Upphandlingsmyndighetens bedömning: osäkra arbetsvillkor i skogsbruket (juni 2019), se här.
- Endast tre procent av säsongsarbetarna i skogen år 2019 kom från Sverige, se mer här.
- Arbetsmiljöverkets rapport: allvarliga risker och brister i skogsarbetet (år 2014). Se här.
Kontakter
Julius Petzäll MendoncaPressekreterare
Tel:070-660 91 29julius.petzall@gsfacket.seBilder
Om
Olof Palmes gata 31
Stockholm
https://www.gsfacket.se/
GS är Sveriges nyaste fackförbund. Vi organiserar ca 50 000 anställda på företag bland annat inom skogsbruk, träindustrin och grafisk bransch.
Den 1 juni 2009 bildades GS. Innan dess hade det gjorts ett grundläggande arbete i en utredning, som undersökte möjligheterna med ett samgående mellan Grafiska Fackförbundet Mediafacket och Skogs- och Träfacket.
Följ GS - Facket för Skogs-, trä- och grafisk Bransch
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från GS - Facket för Skogs-, trä- och grafisk Bransch
Ännu en usel budget för bostadsbyggandet och landsbygden19.9.2024 08:55:47 CEST | Pressmeddelande
Idag presenterar den SD-ledda regeringen sin budget för år 2025. Det är den tredje budgeten som lagts fram som saknar riktiga satsningar på byggandet, trots den värsta byggkrisen sen 90-talskrisen.
GS-facket kritiska till regeringens vårändringsbudget15.4.2024 14:30:19 CEST | Pressmeddelande
Idag den 15 april presenterar regeringen vårändringsbudgeten. Trots upprepade möten med regeringen där byggbranschens aktörer berättat om det allvarliga läget väljer regeringen återigen att inte satsa på byggandet.
Parterna inom byggindustrin i krismöte med regeringen7.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Parterna inom byggindustrin, TMF, GS-facket, Byggnads och Byggföretagen träffar idag regeringen för ett krismöte med anledning av byggkrisen. Vi uppmanar gemensamt regeringen att vidta åtgärder för ett ökat byggande innan byggkrisen sprider sig och drar ner hela den svenska ekonomin.
Hundratals trä- och byggarbetare överlämnade namninsamling till bostadsministern6.2.2024 20:16:56 CET | Pressmeddelande
Ikväll (6/2) demonstrerade hundratals bygg- och träarbetare från olika delar av landet mot regeringens walkover i byggkrisen. I samband med demonstrationen överlämnade medlemmar från GS-facket och Byggnads 18.155 namnunderskrifter för ökat byggande till bostadsminister Andreas Carlsson. ”I andra länder klarar man av att både bygga bostäder och bekämpa inflationen, det kan vi göra även i Sverige” säger GS-fackets förbundsordförande Per-Olof Sjöö.
GS-facket kommenterar Socialdemokraternas förslag för ökat byggande5.2.2024 11:41:28 CET | Pressmeddelande
Byggkrisen drabbar GS-fackets medlemmar hårt. Under 2023 ökade varslen inom träindustriavtalet med 270% jämfört med 2022. Trots detta gör regeringen ingenting för att få fart på byggandet. Därför välkomnar GS-facket att Socialdemokraterna lägger skarpa förslag för att öka byggandet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum