Svenska Cykelförbundet

Mika Söderström sexa och hela sju svenska damer topp 30 i VM-drama

Dela
Sverige visade igen upp en fantastiskt fin bredd på toppen i damernas VM i E-cycling. Hela sju cyklister topp 30 och tidigare elitlöparen Mika Söderström var sexa i den avgörande elimineringsrundan.
Mika Söderström
Mika Söderström

Det blev dramatiska och fina VM-tävlingar på Zwifts nya Skottlandskarta i tre nivåer med utslagning mellan varje.Den första VM-banan var längre och hade mera varierad terräng än de övriga.

Det enda som gällde här är var att vara topp 30 över mållinjen, absolut ingenting annat. Det var fruktansvärt tajt i damernas första lopp där cyklisterna ena sekunden var topp tre och andra just utanför topp 30.

Men från det getingboet lyckades alltså det svenska damlaget få in hela sju cyklister till mellanrundan. Snacka om bra tajming i den spurten – och bra coaching. Mika Söderström hade mest marginal. Hon såg stark ut redan här och var tvåa i omgång ett.

Allroundkapacitet och snabb återhämtning premierades minst sagt på detta VM. Kort därefter tog sig cyklisterna  sig an 14 kilometer i en kuperad terräng på det skotska höglandet.

Här var det topp tio som går vidare till finalen som var en platt citybana inne i Glasgow med eliminering efter varje varv tills det återstod tre som körde om medaljerna.

Sedan tog sig alltså stockholmaren Mika Söderström vidare till elimineringen. Det var grymt tuff konkurrens om de platserna där en brittisk kvartett tog kommandot vid kilometermärket, men fick gräva djupt för att få med ytterligare en förutom stjärnan Zoe Langham. De stora favoriterna började verkligen röra på sig. Regerande världsmästaren Loes Adegeest fanns plötsligt i täten och behöll den platsen in i mål.

Mika Söderström hade till sist nästan sekundens marginal. Med 500 meter kvar fanns Nellie Larsson kring plats fem i det stentuffa loppet.

Mika körde så STARKT under de första elimineringsrundorna. Här rör det sig alltså om en cyklist som fram till och med 2021 enbart inriktade sig på löpning. EN ny E-cyklist som tycker att taktiska lopp med spurter är extra roligt.

Just det sistnämnda gjorde att hon faktiskt nosade på medalj i denna VM-tävling. När Mika fick lämna elimineringsloppet var hon en tiondel efter Frankrikes Sandrine Etienne som sedan slutade fyra.

Det såg det länge ut att bli brittiskt i topp men Nederländerna är starkt även i E-cycling och Loes Adegeest världsmästare för andra året i rad.

VM E-cycling damer
1) Loes Adegeest, Nederländerna
2) Zoe Langham, Storbritannien
3) Jacqueline Godbe, USA
) Mika Söderström, Sverige
20) Gabriella Nordin, Sverige
21Nellie Larsson, Sverige
22Anna Embring, Sverige
23Johanna Tidholm, Sverige
26) Sara Lundin, Sverige
27Marlene Bjärehed, Sverige

I herrloppet visste vi på förhand att det var ett nålsöga med det första loppet. Det fanns flera åkstarka herrar i den svenska kvartetten Martin Härberg, Johan Norén – etta och tvåa på SM i Skövde nyligen – Samuel Brännlund och Martin Lindqvist.

Det skulle ha varit MYCKET intressant att se någon av dem i andra rundans tuffa stigningar och inte minst Norén gjorde här ovan ett väldigt bra försök, körde offensivt och spelade därmed ut sina kort.

Men ingen svensk herråkare topp 30 denna gång. Till sist var Norén tre tiondelar från att klara cutten och Brännlund ytterligare någon.

Glädjande för nordisk cykelsport var att Danmark fortsätter att leverera på herrsidan.Bjørn Andreassen blev världsmästare efter en imponerande soloavslutning i elimineringsloppet där dansken så starkt ställde av de bägge samarbetande tyska cyklisterna.

VM E-cycling herrar
1) Bjørn Andreassen, Danmark

2) Jason Osborne, Tyskland
3) Marc Mäding, Tyskland
37) Johan Norén, Sverige
39) Samuel Brännlund, Sverige
49) Martin Lindqvist, Sverige

Text: SCF
Foto: Privat (fria för publicering)

Bilder

Mika Söderström
Mika Söderström
Ladda ned bild

Om

Svenska Cykelförbundet
Svenska Cykelförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

08-699 60 00https://scf.se/

ALLA som på något vis är engagerade i cykelsporten, som elitcyklist, som tränare, som administratör, som styrelsemedlem, som förälder, som engagerad i en grengrupp, som medlem i en förening, som anställd på kansliet… Vi är alla Svenska Cykelförbundet!

Svenska Cykelförbundet (SCF) bildades den 18 februari 1900 och är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Vid bildandet och fram till 1938 var namnet ”Svenska Velocipedförbundet” och inträde till RF gjordes 1904. Förbundet består av 20 distriktsförbund och cirka 500 föreningar fördelade i hela landet som bedriver cykelsport inom de åtta grenarna Bancykel, BMX, Cykelcross, E-Cycling, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial. 

.

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

Lidl-Treks utvecklingslag nästa för Jakob Söderqvist – men behåller trygg bas i Falun24.10.2023 17:16:45 CEST | Pressmeddelande

Jakob Söderqvist är MTB-cyklisten som slog igenom stort på landsväg under 2023. Nästa år blir det minst sagt landsväg fullt ut för 20-åringen. Han är klar för Lidl-Trek Development Team och Mattias Reck blir ansvarig tränare. Men Jakob kommer att ha kvar den trygga basen i Falun även i vinter. ”Jag är precis där jag vill med min cykling och trivs faktiskt på isiga vintervägar”, säger Söderqvist.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye