Riksteatern

Uppmärksammade boken Ödeläggaren blir teater med Maria Kulle i huvudrollen

Dela
Ödeläggaren är en berättelse om hur en människa tar sig in och styr en annan människas liv genom psykiskt och ekonomiskt våld. Föreställningen baseras på Christina Herrströms uppmärksammade bok och är en självupplevd berättelse. På scen ser vi Maria Kulle. Premiär den 24 februari i Årsta.
Foto: Sören Vilks
Foto: Sören Vilks

En dag knackar det på Christinas dörr och där står en man hon är ytligt bekant med från kyrkan hon nyligen besökt. Mötet i dörren kommer visa sig vara ödesdigert. Mannen flyttar tillsammans med sin son in och tre år senare har Christina kastats ut i fattigdom och tvingats lämna sin bostad. Hur kunde det gå så här? 

–      Detta är en skildring av hur en människas livsutrymme begränsas, hur hennes innersta barrikaderas och hur hon till slut saknar verktyg att ta sig ur situationen, säger Maria Kulle.

Genom dagboksanteckningar och minnesbilder vecklar en historia ut sig för publiken om hot, mentala övergrepp och ont och gott. På scen ser vi skådespelaren Maria Kulle, välkänd för en mängd roller på teater, film, och tv.

–      Ödeläggaren är en mycket angelägen berättelse, många som blir utsatta tiger med sina upplevelser då det är så skambelagt. Det är viktigt att ta bort skuldbeläggandet och att våga prata med andra människor om sin situation, säger Maria Kulle.


För manus står dramatikern och dramaturgen Lisa Lindén. Regisserar gör Karin Kickan Holmberg, bland annat verksam på Teater Unga Roma.

Christina Herrström har skrivit böcker för både vuxna och unga samt dramatik för radio, TV, teater och film. De kultförklarade teveserierna Ebba och Didrik och Glappet är idag moderna klassiker.

Premiär den 24 februari i Årsta.

Medverkande

Skådespelare: Maria Kulle  

Konstnärligt team

Manus: Lisa Lindén fritt efter Christina Herrströms bok  
Regi: Karin Kickan Holmberg  
Scenografi och kostym: Maria Sjöstrand  
Kompositör: Jonas Redig  
Maskdesign: Anna Olofson  
Ljusdesign: Jörgen Haimanas  
Dramaturg: Ninna Tersman  

Scenmästare & turnéledare: Kjell-Åke Jönsson  
Belysningsmästare: Jörgen Haimanas  
Kostym & ljudtekniker: Josefin Johansson  

Teaterförlag: Draken Teaterförlag 

 

För mer information: https://www.riksteatern.se/odelaggaren

Pressbilder: https://mediabank.riksteatern.se/folder/379817/

Kontakter

Bilder

Foto: Sören Vilks
Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild
Foto: Sören Vilks
Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild
Foto: Sören Vilks
Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye