Här är finalisterna i Årets mest värdefulla användning av tech

Dela
Idag presenteras finalisterna till ‘Årets mest värdefulla användning av tech’ i Tech Awards Sweden, en utmärkelse och ett branschevent som arrangeras av TechSverige och Foundry. Fyra bidrag har i år tagit sig vidare till en finalplats. De nominerade är; BUP Skåne Online (BUP Region Skåne och Innovation Skåne), Ditt ECPAT/Säker uppladdning (Sticky Beat och ECPAT), GPT-SW3 (AI Sweden med partners) och Snabb, innovativ och agil framtagning av nationellt Covid-bevis (DIGG med flera).

Årets mest värdefulla användning av tech delas ut till främsta initiativ/projekt eller företag/organisation inom olika branscher, som genom användningen av teknik och innovation på ett föredömligt sätt bidrar till att lösa ett behov eller problem som har stor inverkan på en marknad, sektor eller samhället i stort.

Arash Sangari, Programansvarig Startup Sweden, Tillväxtverket, har varit del av årets jury: 

- Det har varit otroligt många starka kandidater i år och juryn har vänt och vridit på all data vi fått in för att utse finalisterna. Alla har visat prov på kreativitet och skapat tjänster som verkligen bidragit till en effektiv användning av tech och gjort skillnad för målgruppen.

Det vinnande bidraget presenteras på Tech Awards Sweden den 22 mars på Sergel Hub i Stockholm. 

Finalister i kategorin ’Årets mest värdefulla användning av tech’: 

BUP Skåne Online (BUP Region Skåne och Innovation Skåne) 
BUP (Barn- och ungdomspsykiatrin i Region Skåne) har tillsammans med ISAB (Innovation Skåne) skapat en invånartjänst, där de erbjuder anonym chatt, filmer och texter kring psykisk hälsa och egenvård. Tjänsten är utvecklad tillsammans med barn och ungdomar, digitalt infödda, från högstadie- och gymnasieskolor i Skåne och målgruppen är barn under 18 år. BUP Online har tagit stort ansvar för att bana vägen för barnkonventionen i praktiken genom att bygga en invånartjänst tillsammans med regionens ungdomar som stöttar sårbara unga att söka hjälp och få råd och stöd i tid. Tjänstedesign med barnrättsperspektiv är ledorden. 

Ditt ECPAT/Säker uppladdning (Sticky Beat och ECPAT) 
Sticky Beat och ECPAT Sverige har ingått ett unikt samarbete som hittills hjälpt till med nedtagning av tusentals bilder och filmer, som kränker barn sexuellt och som sprids utom deras kontroll på nätet. Sticky Beat och ECPAT har tillsammans skapat ett säkert krypterat och anonymiserat uppladdningsverktyg som ger barn möjligheten att skicka in övergreppsbilder där bilderna tas ner med hjälp av en kombination av avancerad teknik och internationellt samarbete. Tack vare uppladdningsverktyget har ECPAT nu möjlighet att på ett enkelt, snabbt och inte minst tryggt sätt hjälpa barn och unga att ta ner sexuellt kränkande bilder och filmer från nätet. Sticky Beat har möjliggjort att en komplicerad teknik som end-to-end kryptering är lättillgänglig och lättförståelig för användarna och överföringen är säker för alla parter. Att kunna ta ner bilder och filmer som spridits leder till ökad psykisk hälsa och en möjlighet att bearbeta övergreppet som barnet utsatts för. 

GPT-SW3 (AI Sweden med partners) 
AI Sweden utvecklar tillsammans med RISE och WASP WARA Media & Language en storskalig generativ språkmodell för de nordiska språken och i första hand svenska. GPT-SW3 är den första verkligt storskaliga generativa språkmodellen för svenska språket. Baserat på samma tekniska principer som den mycket omdiskuterade GPT-3 kommer GPT-SW3 att hjälpa svenska organisationer att bygga språkapplikationer som aldrig tidigare varit möjliga. Bearbetning av text (NaturalLanguageProcessing, NLP) är en nyckel för många uppgifter och ligger till grund för en rad AI-tillämpningar, inte minst inom offentlig sektor kan användningen av språkmodeller skapa ett enormt värde. 

Snabb, innovativ och agil framtagning av nationellt Covid-bevis (DIGG med flera) 
På regeringens uppdrag ledde DIGG utvecklingen av covidbevis på rekordtid. Utvecklingen gjordes i bred samverkan med E-hälsomyndigheten (som idag ansvarar för tjänsten), flera andra myndigheter, organisationer samt techleverantörer, exempelvis SopraSteria. Covidbevis är en tjänst som utfärdar digitala bevis om vaccination, test och tillfrisknande för att möjliggöra resande under pandemin. Fram till slutet på 2022 utfärdades över 18 miljoner covidbevis. Över 6,4 miljoner enskilda individer har tagit ut ett digitalt covidbevis i Sverige. Lösningen utvecklades också med en verifieringsapp för att få tillträde till evenemang under en period som annars hade varit stängd för publikevent. Projektet visar att det går att skapa komplexa, stora och användarvänliga tjänster på kort tid. Flera av komponenterna och processerna kan på något sätt återanvändas eller vidareutvecklas, exempelvis i andra invånartjänster 


Juryn har bestått utav:
 
Beatrice Silow, kommunikations- och kulturchef, Nexer Group 
Haval van Drumpt, vd, Tre Sverige 
Joakim Djurberg, journalist, Computer Sweden / Foundry 
Per Schlingmann, entreprenör, författare, föreläsare 
Arash Sangari, programansvarig Startup Sweden, Tillväxtverket 
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer 
Anna Eriksson, generaldirektör, DIGG – Myndigheten för digital förvaltning 
Lena Miranda, vd Linköping Science Park
Richard Oehme, senior rådgivare, Knowit Cybersecurity & Law
Mattias Höjer, professor i miljöstrategisk analys och framtidsstudier, KTH 
Johanna Giorgi, chief sustainability officer, Addsecure.   
Åsa Zetterberg, förbundsdirektör, TechSverige (juryordförande) 


Om Tech Awards Sweden:
 
Tech Awards Sweden är en branschtävling och ett event som arrangeras av TechSverige och Foundry. Syftet är att belöna och hylla företag, organisationer och personer som innoverar och skapar värde för sina kunder, medarbetare och för samhället i stort med hjälp av tech. I tävlingen finns priskategorierna: Årets hållbarhetspris, Årets säkerhetspris, Årets kompetenspris, Årets mest värdefulla användning av tech, Årets techföretag samt Tech50, en lista med de mest inflytelserika personerna inom tech. Vinnarna presenteras på ett branschevent den 22 mars på Sergel Hub i Stockholm. Läs mer på techawards.se 

Kontakter

Bilder

Om

TechSverige
TechSverige
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.techsverige.se/

TechSverige är en medlemsorganisation för alla företag inom techsektorn. Tillsammans med våra medlemmar driver och utvecklar vi marknaden för tech.

Vi är idag cirka 1 400 medlemsföretag som tillsammans har närmare 100 000 medarbetare och är ett av nio samverkande förbund inom Almega.

Följ TechSverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TechSverige

TechSveriges chefsekonom om budgeten: Reformer för ökad tillväxt, produktivitet och utbildning välkomna19.9.2024 10:17:26 CEST | Pressmeddelande

Regeringens höstbudget får ett positivt mottagande från TechSveriges chefsekonom. Satsningar på tillväxt, produktivitet och utbildning är viktiga för att stärka Sveriges konkurrenskraft, där techbranschen spelar en avgörande roll. TechSverige betonar behovet av fortsatt högt reformtempo för att möta globala utmaningar och driva innovation där fler offensiva satsningar inom digitalisering, välfärd och hållbarhet krävs.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye