Umeå kommun

Fritidsnämnden förordar att fotbollstältet får en fast placering på grönytor i närheten av Vildmannavallen

Dela
En enig fritidsnämnd har beslutat att godkänna förvaltningens förslag till fast placering av fotbollstältet, Vildmannavallen 2, som utgörs av grönytor belägna på I20-området.

Fritidsförvaltningens direktör fick i september 2021 i uppdrag att utreda en fast placering av fotbollstältet. En grupp med representanter från flera olika förvaltningar har medverkat i utredningen där sju olika alternativ har undersökts.

Av de sju alternativen föreslås nu fotbollstältet få en fast placering på Vildmannavallen 2 som är ett grönområde i anslutning till Vildmannavallen på I20-området.

– Vi ser flera fördelar med en fast placering på det här området, det är ett centralt läge med redan befintliga omklädningsrum. Utredningen visar också att det är möjligt att få bygglov på platsen vilket är ett krav för att tältet ska få en fast placering, säger Ari Leinonen (S), ordförande i fritidsnämnden.

Finansiering krävs

För att tältet ska kunna sättas upp krävs först ett finansieringsbeslut i kommunfullmäktige, både när det gäller löpande driftskostnader samt investeringskostnader för samtliga berörda nämnder.

– Det är viktigt att vi får en fast placering för fotbollstältet så att det kan användas av föreningarna igen. Vildmannavallen 2 skulle bli en bra placering men det krävs att det kan finansieras, säger Joline Göttfert (M), vice ordförande i fritidsnämnden.

Bakgrund

I december 2019 sattes fotbollstältet upp för första gången, då på Umeå energi arena Sol. Uppsättning och nedtagning skulle ske med hjälp av föreningslivet men pandemirestriktioner ledde till att en entreprenör fick ansvaret och med det tillkom höga kostnader. Förlängda säsongslängder och cupspel vintertid har också påverkar hur länge tältet kan vara uppsatt då arenan är fotbollens elitarena med höga krav på bland annat publikkapacitet under hela säsongen.

För att bättre kunna nyttja fotbollstältet gav fritidsnämnden i september 2021 i uppdrag till fritidsdirektören att utreda olika alternativ för en fast placering av det. De kriterier man tittat på i utredningen är bland annat hur mycket anläggningen eller platsen nyttjas idag, kostnader, befintliga omklädningsmöjligheter och förutsättningar för bygglov. Man har också vägt in avståndet till Maja Beskowskolan eftersom skolans elitidrottsgymnasium har fotboll som inriktning och därför har stor nytta av tältet.

De alternativ som ingått i utredningen är:

  • Akademiska hus konstgräs
  • Carlslund
  • Maja Beskowskolan
  • MSK arena
  • Tegstunet
  • Vildmannavallen 1
  • Vildmannavallen 2

Mer information

Ari Leinonen (S)
ordförande
fritidsnämnden
070-567 92 14
ari.leinonen@umea.se

Joline Göttfert (M)
vice ordförande
fritidsnämnden
070-750 08 13
joline.gottfert@umea.se

Stefan Hildingsson
fritidsdirektör
070-343 26 80
stefan.hildingsson@umea.se

Nyckelord

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye