Familjebostäder

Familjebostäder minskar eleffekttoppar med ändrade tvättider

Dela
Elanvändningen ökar i Stockholm och elnätet är hårt belastat under vissa tider. En del av lösningen är att fördela elanvändningen jämnare och minska de effekttoppar som uppstår. Nu testar Familjebostäder att minska effekttopparna i våra fastigheter och bidra till en klimatneutral stad.

Familjebostäder ska halvera vår klimatpåverkan till 2030. Minskad energianvändning, egenproducerad förnybar el och lägre klimatutsläpp har halverat vårt klimatavtryck sedan 2007. Under kalla dagar och när många använder el samtidigt ökar effektbehovet och belastningen på elnätet. När den förnybara energin i elnätet inte räcker till behöver energin tas från fossila bränslen. Det vill vi undvika. Familjebostäder testar därför att minska effekttopparna i våra fastigheter.

– Vi har satsat mycket på att minska energibehovet i våra fastigheter de senaste åren. Nu behöver vi som fastighetsägare också hitta metoder för att förskjuta energianvändningen i tid. Vi vill pröva att minska trycket på elnätet, säger Helena Ulfsparre, miljöchef på Familjebostäder.

Nya tvättider kan halvera effekttopparna

När många tvättar samtidigt ökar trycket på elnätet. Nu testar Familjebostäder att ändra tvättiderna med upp till en timmes förskjutning i några tvättstugor i söderort. Om tvättmaskiner och torktumlare startar vid olika tillfällen under samma timme fördelas elanvändningen jämnare och effekttopparna minskar.

– Vi har gjort en förstudie och sett att det finns potential att halvera effekttopparna genom en ganska enkel åtgärd som att styra om tvättiderna i våra tvättstugor, säger Helena Ulfsparre.

Testet pågår under 2023 i Gubbängen, Enskede och Bandhagen och kommer att utvärderas i slutet av året.

– Om det ger goda resultat kan vi använda metoden i alla tvättstugor. Det minskar både våra elkostnader och vår klimatpåverkan, säger Helena Ulfsparre.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Familjebostäder
Familjebostäder
Hammarby Fabriksväg 67, Box 92100,
120 07 Stockholm

https://www.familjebostader.com/
Familjebostäder har jobbat för allas rätt till ett tryggt hem sedan 1936. Vi äger och förvaltar 21 000 bostäder i Stockholm, där mer än 44 000 stockholmare bor. Vår vision är att skapa hem för en enklare vardag. Vi erbjuder hyresrätter där underhåll och service ingår. Vi renoverar och bygger nytt med framtiden i sikte - energisnålt och uppkopplat. Det ska vara enkelt att bo hos oss.

Följ Familjebostäder

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Familjebostäder

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum