Sverige får ökat inflytande inom hållbar plastanvändning
Sverige har länge varit framgångsrika när det gäller att producera och forska kring plast. Sedan 2018 har Sverige också, genom Svenska institutet för standarder, SIS, ansvaret för framtagandet av globala standarder för plaståtervinning. Återvinningen av plast måste öka kraftigt för att nå målsättningen om en mer hållbar plastanvändning. I dag återvinns bara cirka 10 procent av all plast i världen, med stor negativ klimatpåverkan som följd.
– FN, liksom många regeringar runt om i världen, har fått upp ögonen för standarder och insett att det är en snabbare väg till förändringar än via regleringar. Genom att leda det europeiska sekretariatet för plast får Sverige ytterligare en viktig roll i arbetet för att minska de globala plastföroreningarna och skapa en hållbar plastanvändning, säger Annika Andreasen, vd på Svenska institutet för standarder, SIS.
Standarder främjar cirkulär ekonomi genom att skapa en gemensam grund för hur produkter och tjänster bör utformas och hanteras för att använda resurser så effektivt som möjligt. Genom att följa standarder kan företag säkerställa att deras cirkulära initiativ är effektiva och uppfyller höga krav på hållbarhet.
Enligt EU:s plaststrategi har standarder lyfts fram som ett viktigt verktyg i omställningen till ett cirkulärt samhälle, och EU-kommissionen har beställt ett 50-tal standarder, där majoriteten ska utvecklas av sekretariatet för plast. Syftet är att öka användandet av återvunnen plast som ska användas i nya produkter, bland annat plastförpackningar, plast i jordbrukssektorn och i fordonsindustrin.
Även globalt lyfts standarders viktiga roll fram. Under FN:s miljökonferens förra året beslutades att ta fram ett avtal för att minska föroreningarna från plast. Avtalet omfattar hela plastens värdekedja och väntas antas 2025. Standarder kommer vara viktiga för att uppfylla de mål och krav som beslutas i avtalet.
– Återvinning av plast är ett viktigt steg för att skapa en cirkulär ekonomi. SIS arbetar för att ta ett större ansvar och driva cirkulära frågor, där Sverige är framgångsrika och har flera företag som ligger i framkant. Framtagandet av standarder är en förutsättning för att skapa samsyn och ett viktigt verktyg i omställningen mot ett cirkulärt samhälle, säger Annika Andreasen.
Den 1 mars tar SIS över det europeiska sekretariatet för plast. För mer information kontakta:
Jenny Fagerland, projektledare, SIS: 08 555 521 42 jenny.fagerland@sis.se eller
Anne Rådestad, pressansvarig, SIS: 08 555 520 20, anne.radestad@sis.se
Nyckelord
Kontakter
Anne RådestadPressansvarig
Tel:08-555 520 20anne.radestad@sis.seOm

Solnavägen 1 E/Torsplan
113 65 Stockholm
08 - 555 520 00https://www.sis.se
SIS är en del av ISO och CEN som är ett nätverk av experter som arbetar med att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer ta initiativ till standardisering som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger smart och hållbar samhällsutveckling. SIS samverkar med alla delar av det svenska samhället, som till exempel industri, akademi, offentlig sektor och frivilligorganisationer.
SIS projektleder det svenska arbetet med att ta fram standarder. Vi verkar för ökat svenskt inflytande i internationella samarbeten och för att standardisering sprids och tillämpas i Sverige. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta med hjälp av standarder. SIS är utsedd av regeringen som svenskt standardiseringsorgan inom ansvarsområdena för ISO och CEN.
Följ Svenska institutet för standarder, SIS
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS
Svenska institutet för standarder släpper kampanj om hur kaotisk vardagen skulle bli utan standarder30.10.2023 08:21:52 CET | Pressmeddelande
Tänk dig en verklighet där du måste plocka fram olika betalkort i varje butik, tågen står still på grund av att rälsen är bredare än hjulen, och varje spolning på toaletten leder till översvämning. I en värld utan standarder skulle många vardagliga situationer snabbt bli kaotiska. I en kommunikationskampanj lyfter Svenska institutet för standarder, SIS, fram en del av vår vardag som är osynlig för de flesta, för att belysa den avgörande roll standarder har i vår omgivning.
Hammerglass AB vinner Standardiseringspriset för arbetet med säkerhetsglas som ska förhindra arbetsolyckor med entreprenadmaskiner13.10.2023 17:43:30 CEST | Pressmeddelande
I dag, i anslutning till World Standards Day, presenterades vinnaren av Standardiseringspriset, en ny årlig utmärkelse som lyfter standardiseringens betydelse för utveckling och ett hållbart samhälle. Det blev företaget Hammerglass AB som utsågs till vinnare av priset, bland annat för hur de framgångsrikt använder standardiseringen för att nå ut med sin produkt och därmed göra arbetet i entreprenadmaskiner säkrare och förhindra olyckor.
Nytt samarbete för att stödja kvalitetsinfrastrukturen i Ukraina6.10.2023 09:17:30 CEST | Pressmeddelande
Swedac och Svenska institutet för standarder, SIS, har slutit ett fyraårigt avtal med Sida för att stötta Ukraina i att upprätthålla kvalitet och säkerhet i produkter och tjänster under kriget. Projektet kommer också att stötta en hållbar återuppbyggnad av Ukraina och processen att bli medlem i EU. Avtalet omfattar kvalitetsinfrastrukturens fyra verktyg: Standardisering, reglerad mätteknik, ackreditering och marknadskontroll.
Samhällsnytta gemensam nämnare för finalisterna till nyinstiftat pris3.10.2023 08:40:55 CEST | Pressmeddelande
Standardiseringspriset är en ny årlig utmärkelse som lyfter standardiseringens betydelse för utveckling och ett hållbart samhälle. Bland de nominerade har juryn valt ut tre finalister: Sveriges konsumenter, Hammerglass AB och Noaq Flood Protection AB, tre helt olika organisationer som alla har gemensamt att de bidragit till samhällsnytta genom standardisering. Vinnaren av Standardiseringspriset offentliggörs fredagen den 13 oktober, i anslutning till World Standards Day.
Återvinning i fokus vid internationellt möte om plast i Stockholm25.9.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
I veckan samlas experter på plast och återvinning från ett tjugotal länder i Stockholm för att diskutera globala prioriteringar inom standardisering av plast. Sedan 2018 leder Sverige det internationella arbetet för standardisering av mekanisk och kemisk återvinning, som har till uppgift att utveckla gemensamma och globala standarder som ska bidra till en hållbar plastanvändning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum