Lunds stift, Svenska kyrkan

Kulturarvsexperter från hela Europa samlas i Lund

Dela
Den 20-21 april arrangerar Future for Religious Heritage (FRH) en konferens i Lund om det kyrkliga kulturarvet. Sakkunniga delar sina kunskaper om en hållbar framtid för historiska miljöer – i skuggan av klimatförändringar, ekonomiska nedskärningar och krig. Journalister bjuds in till pressträff den 19 april klockan 14.00.
Ca 20 km nordost om Landskrona ligger Halmstads kyrkogård som tillhör Kågeröd-Röstånga församling. 
Foto: Lunds stift/Pär-Martin Hedberg, HioPhoto
Ca 20 km nordost om Landskrona ligger Halmstads kyrkogård som tillhör Kågeröd-Röstånga församling. Foto: Lunds stift/Pär-Martin Hedberg, HioPhoto

Lunds stift står som värd när ca 125 deltagare från ett tjugotal länder samlas i Lund. Under rubriken "European Sustainable Religious Heritage" ska flera experter föreläsa inom områdena ekonomisk, ekologisk, social och kulturell/spirituell hållbarhet. En av programpunkterna innehåller ett vittnesmål från Ukraina där mer än 270 historiska religiösa byggnader förstörts under det pågående kriget (källa: Ministry of Culture and Information Policy of Ukraine). Hela programmet finns på FRHs webbsida: Draft programme - Future for Religious Heritage (frh-europe.org) 

 Konferensens tema är ”Europas hållbara religiösa kulturarv”, ett mycket aktuellt och viktigt tema att samlas kring. Klimatkrisens och krigets hot och utmaningar är stora och konkreta när det gäller det religiösa kulturarvet. Jag ser fram emot att lyssna till muslimska, judiska och kristna föreläsare vars ämnen berör hållbarhetens ekologiska, ekonomiska, sociala och andliga aspekter, säger Heikki Ranta, stiftsantikvarie för Lunds stift.

Heikki Ranta berättar mer på Lunds stifts YouTube-kanal om konferensen: https://youtu.be/GOzT6GmZfVA och på Lunds stift webb: Kyrkoantikvariska frågor - Lunds stift (svenskakyrkan.se) 

Inbjudan till pressträff
Journalister hälsas välkomna till pressträff onsdag 19 april klockan 14.00 vid den norra ingången till Östra kyrkogården i Lund. Kulturarvsexperter informerar om konferensen och om läget för Europas kyrkliga kulturarv. Ansvariga för projektet Burb: "Barns och ungas rätt till begravningsplatsen - en levande plats för kunskap, inflytande och demokrati" och gymnasieelever som deltagit i Run for Heritage berättar om projektet. Anmälan senast den 18 april till pressekreterare Camilla Lindskog.  

Medverkande:
Heikki Ranta, stiftsantikvarie vid Lunds stift
Lilian Grootswagers, tillförordnad president för FRH
Jordi Mallarach Parés, kanslichef på FRH

Helene Båtshake och Kristina Nilsson, projektledare för Burb
Fem gymnasieelever som deltagit i cykelorienteringen mellan Lunds kyrkogårdar

Aktiviteter i samband med konferensen
I samband med konferensen arrangeras två sidoaktiviteter som media hälsas välkomna att delta i: 

  • Run for Heritage
    20 förskolebarn och 30 gymnasieungdomar vandrar på, och cyklar mellan, några av Lunds kyrkogårdar tillsammans med projektet Burb: "Barns och ungas rätt till begravningsplatsen - en levande plats för kunskap, inflytande och demokrati." Aktiviteterna ingår i ett projekt som syftar till att höja ungas kunskapsnivå och öka deras inflytande över begravningsplatser. Läs mer om projektet på Burbs webbsida. I samband med pressträffen den 19 april anländer deltagarna ca klockan 14-14.30 till Östra kyrkogården i Lund.  
  • Det svåra kulturarvet
    Altartavlan i Heliga Trefaldighetskyrkan i Malmö får en del höjda ögonbryn. Den, och mycket annat i vårt religiösa kulturarv, är tillverkade i en annan tid och behöver kommenteras. Hur kan det svåra, rasistiska och förtryckande bemötas i vår tid? Anmälan till stiftsantikvarie Heikki Ranta för uppgifter om tid och plats. 

Future for Religious Heritage (FRH) arbetar för skyddandet av Europas unika religösa kulturarvsbyggnader. Organisationen har nära 200 medlemmar, varav Svenska kyrkan är en, i över 35 länder. Vartannat år bjuder FRH in till konferens och för första gången sker den i Sverige. Läs mer om FRH på deras webbsida: Future for Religious Heritage - The European network for historic places of worship (frh-europe.org) 

För mer information:
Heikki Ranta, stiftsantikvarie vid Lunds stift, 046-15 55 06

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ca 20 km nordost om Landskrona ligger Halmstads kyrkogård som tillhör Kågeröd-Röstånga församling. 
Foto: Lunds stift/Pär-Martin Hedberg, HioPhoto
Ca 20 km nordost om Landskrona ligger Halmstads kyrkogård som tillhör Kågeröd-Röstånga församling. Foto: Lunds stift/Pär-Martin Hedberg, HioPhoto
Ladda ned bild
Heikki Ranta är stiftsantikvarie för Lunds stift, som är värd för den europeiska konferensen om kulturarvet. Foto: Jens C Hilner.
Heikki Ranta är stiftsantikvarie för Lunds stift, som är värd för den europeiska konferensen om kulturarvet. Foto: Jens C Hilner.
Ladda ned bild
Länk till konferensprogram med mera.
Länk till konferensprogram med mera.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Lunds stift, Svenska kyrkan
Lunds stift, Svenska kyrkan
Box 32
221 00 Lund

+46 155500http://svenskakyrkan.se/lundsstift

Lunds stift är ett av Svenska kyrkans tretton stift. Biskop sedan 2014 är Johan Tyrberg. I stiftet, som omfattar Skåne och Blekinge, finns 148 församlingar och mer än 500 kyrkor. Stiftskansliets uppgift är att stödja och stimulera församlingsverksamheten, samt förvalta stiftets jord, skog och fonder. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige. Stiftsstyrelsen och egendomsnämnden är de verkställande organen. Genom domkapitlet prövas om beslut är fattade enligt kyrkoordningen.

Följ Lunds stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lunds stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum