Åklagarmyndigheten

Åklagaren kommenterar friande våldtäktsdom i hovrätten

Dela
Hovrätten för Västra Sverige har friat en man som i tingsrätten dömdes för våldtäkt på en 10-årig flicka. Flickan berättade att mannen haft fingret inne i hennes snippa. Hovrätten tolkade ordet snippa som de yttre könsdelarna och friade därför mannen för våldtäkt mot barn. Åklagaren är tillgänglig för media i eftermiddag.

– Jag är oerhört förvånad över domen. Det var en oväntad och ovanlig dom. Det är en i mina ögon synnerligen märklig tolkning och skrivning sett till helheten. Hovrätten väckte inte heller frågan om betydelsen eller innebörden av ordet snippa, säger Eva-Lotta Swahn på Åklagarkammaren i Halmstad.

– Jag är inte nöjd med domen och kommer att ha en dialog med utvecklingscentrum om överklagande eftersom det inte är jag som bestämmer om domen ska överklagas. Det avgörande beslutet om att överklaga till Högsta domstolen tas av riksåklagaren, avslutar Eva-Lotta Swahn.

Målnummer i hovrätten: B 6074-22. 

Kontakt

Kammaråklagare Eva-Lotta Swahn är tillgänglig för media kl. 13-14 i dag, måndag, 010-562 72 80.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället. Vi ser till att personer som begår brott ställs till ansvar på ett rättssäkert och effektivt sätt. Åklagaren har en stark roll i rättsväsendet genom att utreda brott, fatta beslut om åtal ska väckas och att processa i domstol. Det står en åklagare bakom varje anhållen, häktad eller dömd person.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum