Göteborg & Co AB

Göteborgs restaurangscen växer – vårens matnyheter

Dela
Göteborg firar fyrahundra år som stad i år och det kommer firas med pompa och ståt under hela sommaren. Även på matsidan finns det flera anledningar att besöka Göteborg i år. Här listar vi några av årets höjdpunkter från ny ölvandring till en helt ny kaffevecka och fokus på grön sjömat. Under åren 2021-22 öppnade det upp mer än 60 nya restauranger i Göteborg. Här kommer även några av de mest spännande nyöppningarna i vår.
Stora Saluhallen, Stigbergets bryggeri, Karolina Martinsson. Se copyright vid pressbilder
Stora Saluhallen, Stigbergets bryggeri, Karolina Martinsson. Se copyright vid pressbilder

Nya matevenemang

Provsmaka tång och framtidens havsmat i Göteborgs skärgård
Popsicle café på Donsö i södra delen av Göteborgs skärgård startar 2023 ett projekt kring ”Framtidens hållbara havsmat” tillsammans med Karolina Martinsson som är hållbarhetsinspiratör och tångdykare. Karolina har i många år arbetat för att skapa en svensk matkultur där den blå näringen har en självklar plats på tallriken. Under året anordnar de flera evenemang med gästande matprofiler där det kommer gå att provsmaka och lära sig mer om just blå sjömat från Göteborgs skärgård och Bohuslän. Från och med mars kommer även den nyttiga sjömaten såsom sjöpung, alger och sillfärs finnas på den vanliga menyn.

Vin & Deli – nytt fokus på lokala producenter 17-18 mars
Fredrik Andersson, Culinary Executive Chef på Gothia Towers/Svenska Mässan, är numera involverad i att utveckla konceptet kring Vin & Deli mässan i Göteborg och mer fokus ska nu läggas på lokal dryck och mat. I år sker det i samarbete med Smaka på Västsverige. Lokala producenter som Wine Mechanics, Cityysteriet och Desserter utan gränser kommer ställa ut. Biljetter till ett unikt Chefs Table kommer också att säljas.

Ny ölvandring hos bryggerierna på Ringön
I april har en helt ny upplevelse i Göteborg premiär, nämligen en guidad ölvandring på Ringön. Just trendiga Ringön på Hisingen har blivit en samlingsplats för ölälskare i Göteborg då flera spännande bryggerier har valt att öppna upp här. Vandringen kommer att innehålla stopp hos fyra hantverksbryggerier med två smakprov på varje ställe under ledning av en svensk eller engelskpråkig guide. De bryggerier som besöks i under våren är Poppels City, Två feta grisar, Ivans Pilsnerbar och Vega bryggeri.

Svenska Kaffeveckan
Den 4-7 maj kommer den Svenska Kaffeveckan att inta Göteborg med dussintals oberoende evenemang över hela staden. Det blir workshops, kaffeprovningar, the Swedish Barista & Brewers Championship, föreläsningar, fest på en vintagespårvagn och mycket mer. Älskar du kaffe så missa inte detta tillfälle att lära dig allt om specialkaffe och träffa de främsta aktörerna inom området, både från Sverige och omvärlden.

Lokal & hållbar mat under Göteborgs Jubileumsfestival
2–5 juni är det de kända Göteborgskrögarna Mats Nordström och Anders Hedin som står för maten under Göteborgs Jubileumsfestival. På festivalområdet blir det flera serveringsområden med olika teman. Populära Lindholmen Streetfood Market kommer tillsammans med lokala bryggerier från Göteborg finnas på ett område. Det kommer också byggas upp en fiskrestaurang med fokus på den genuina och enkla maten göteborgare älskar, som till exempel en riktigt god fisksoppa och sillbuffé.

Ny vegetarisk matvandring i city
Under 2022 skalade Moveat upp sina vandringar i Göteborg och precis innan jul skapades Anytime Göteborg, som är en matvandring tillgänglig året om onsdag-lördag. Här går man som besökare runt på egen hand med en app och får uppleva allt från genuina smaker från havet och fine dining i Stora Saluhallen till robusta burgare och chokladpraliner. Nyhet 2023 är att denna vandring även går att få helt vegetarisk.

Nya restauranger

Tizne, öppnade januari 2023.
Syskonen Hector och Wendy Mijares har tidigare arbetat sig igenom internationella stjärnkrogar som Mugaritz, Maemo och Upper house tills dess att sparkapitalet var tillräckligt stort för att kunna starta något eget. Nu har de precis öppnat sin alldeles egna familjekrog som kommer fokusera på det traditionella och äkta mexikanska köket. Restaurangen har höga ambitioner med avsmakningsmenyer i kombination av cocktail pairings (med eller utan alkohol).
Adress: Fjärde Långgatan 3 (Linnéstaden)

Stigbergets Ringön, öppnar maj 2023.
Stigbergets Bryggeri planerar att öppna upp sin nya bryggeripub och eventcenter på Ringön lagom till sitt 10-års jubileum. Med en brygga mot älven på ena sidan och ett industriområde på andra är lokalen perfekt belägen för att inkapsla känslan av Göteborg med en härlig stämning i ölhallen och spännande konserter. I baren serveras Stigbergets egna öler, läsk och olika spritsorter som kan beställas ihop med enklare maträtter. Adress:Stålverksgatan 2 (Ringön)

Saga, öppnar våren 2023.
Saga är krögarna Viktor Chu och Pearly Teoa nästkommande satsning i Göteborg. Viktors bror Alven Chu ligger för övrigt bakom den populära restaurangen Koizen. Sagas meny blir en lokalt producerad och säsongsbetonad blandning av Singapore och Sverige. Adress: Aschebergsgatan 26 (Landala)

Komo, öppnade (för a la carte) januari 2023.
Den koreanska och mongoliska restaurangen Komo slog upp portarna upp för lunchservering tidigt i november 2022. I början av 2023 bestämde sig restaurangägare Orkhon Ganbold tog ytterligare ett steg, då Komos öppettider förlängdes till kvällstid och en à la carte-meny skapades. På menyn finns bland annat koreansk bbq med grillning på bordet. Adress: Sankt Eriksgatan 5 (Lilla Bommen)

CƠM, öppnade februari 2023.
Cindy Chiem driver den nya familjeägda restaurangen CƠM tillsammans med sin pojkvän och mamma. Visionen är att introducera autentiska smaker och det större utbudet som det vietnamesiska köket har att erbjuda utöver phở och gỏi cuốn (sommarrullar). Adress: Prinsgatan 4 (Linnéstaden)

Beerista Friggagatan, öppnade februari 2023.
Grundarna av Beerista på Avenyn öppnar nu upp sin andra gastropub i ölstaden Götteborg, ett stenkast från Centralstationen. Det blir lyxig comfort food och en gedigen öllista med många öl från lokala bryggerier, men också en lång lista på internationella ölsorter. Adress: Friggagatan 9 (Stampen)

Skepparns, öppnar våren 2023.
Gänget bakom hotellet Isbolaget på Donsö öppnar under våren upp ny restaurang vid Hinsholmens småbåtshamn. Adress: Hinsholmens Bryggväg 50 (Långedrag)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Stora Saluhallen, Stigbergets bryggeri, Karolina Martinsson. Se copyright vid pressbilder
Stora Saluhallen, Stigbergets bryggeri, Karolina Martinsson. Se copyright vid pressbilder
Ladda ned bild
Karolina Martinsson, tångdykerska. Fotograf: Gustav Gräll
Karolina Martinsson, tångdykerska. Fotograf: Gustav Gräll
Ladda ned bild
Stigbergets Bryggeri. Copyright: Stigbergets Bryggeri
Stigbergets Bryggeri. Copyright: Stigbergets Bryggeri
Ladda ned bild
Stora Saluhallen i Göteborg. Fotograf: Peter Kvarnström
Stora Saluhallen i Göteborg. Fotograf: Peter Kvarnström
Ladda ned bild
Maträtt från restaurang Tizne. Fotograf:Viktor Shu
Maträtt från restaurang Tizne. Fotograf:Viktor Shu
Ladda ned bild

Om

Göteborg & Co AB
Göteborg & Co AB
Box 29
401 20 Göteborg

+46 (0)31-368 40 00http://goteborgco.se

Göteborg & Co:s mål är att få fler att upptäcka och välja Göteborg.
Det görs genom att i bred samverkan leda och driva utvecklingen av Göteborg som hållbar destination, så att alla som lever och verkar här gynnas av en växande besöksnäring.

Göteborg & Co är moderbolag i klustret Turism, Kultur & Evenemang där Liseberg, Got Event och Göteborgs Stadsteater ingår. Göteborg & Co är en del av Göteborgs Stad.

Ladda ner bilder från vår mediabank.

Följ Göteborg & Co AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborg & Co AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye