
Kommuner i norra Sverige stärker samarbetet för hållbar tillväxt
De sex kommunerna har under en längre tid träffats regelbundet för att stödja varandra och byta erfarenheter. Nu har de beviljats medel från det nationella regionalfondsprogrammet för att genomföra en förstudie om hållbar tillväxt i norr. Skellefteå är en av kommunerna i projektet där samhällsomvandlingens utmaningar märks tydligt.
– Skellefteå ska göra 40 års utveckling på 10 år. Alla delar av Skellefteå växer dessutom samtidigt. Nya bostäder, nya skolor, nya företag, nya invånare. Det går snabbt. Det är utmanande. Det kräver mod. Och vi är övertygade om att det blir bäst om vi samarbetar, säger Karin Degerfeldt, hållbarhetsstrateg, Skellefteå kommun.
Förutom kommunerna i de sex städerna kommer även andra aktörer, till exempel företag och ideella organisationer, att bjudas in till arbetet. Syftet med förstudien är att identifiera gemensamma utmaningar och tänkbara lösningar på problem som städerna delar med varandra. Men det handlar inte bara om att hitta likheter, utan också att ta tillvara den unika kompetens som finns i de olika kommunerna.
– Sundsvall utsågs 2022 till Sveriges digitaliseringskommun så vi hoppas att vi kan bidra med digitaliseringskompetens för att lösa de utmaningar vi står inför, säger Marcus Matteby, IT-direktör, Sundsvalls kommun.
Några av områdena man kommer att titta på är kompetensförsörjning, hållbart bostadsbyggande, klimatomställning, energiförsörjning och hållbara transporter. Förstudien ska sedan resultera i en gemensam regional strategi som pekar ut ett antal prioriterade åtgärder som kan stärka hållbar stadsutveckling och tillväxt i hela regionen.
– Samverkan är avgörande för den samhällsomvandling som sker i norra Sverige nu. Att skapa hållbara stadsmiljöer som möjliggör tillväxt kommer att vara centralt för oss här i norr, säger Rune Brandt, samhällsbyggnadsdirektör i Umeå kommun.
Projektet, som kallas Thriving Northern Cities, är en förstudie med budget på 1,2 miljoner kronor. I nästa fas kan städerna tillsammans söka uppemot 100 miljoner kronor för att genomföra aktiviteterna i strategin. Strategin kan också ligga till grund för andra nya ansökningar.
Fakta
Medverkande städer: Luleå, Skellefteå, Sundsvall, Umeå, Örnsköldsvik, Östersund.
Utöver de sex städerna är även forskningsinstitutet Rise med som stöd för i processen med förstudien och strategin.
Projektet finansieras av de medverkande projektparterna tillsammans med Tillväxtverket genom EU:s nationella regionalfondsprogram.
Kommentarer från de deltagande städerna
Luleå
– Vi ser framemot att samverka med våra kommunkollegor i norra Sverige. Luleå som navet i den gröna industriella omställningen har både mycket är lära, men även mycket att bidra med, framför allt när det gäller effektiv samplanering och hållbara energilösningar. Vi är mitt inne i en accelererad samhällsomställning där vi ser att vikten att samverka med olika aktörer bara ökar, säger AnneLie Granljung, samhällutvecklingschef, Luleå kommun.
Skellefteå
– Skellefteå är mitt i en extraordinär samhällsomvandling som vi inte kan göra själva. Samarbete ser vi som en nyckel i omställningen dels för att vi är starkare tillsammans, dels för att vi kan lära av varandra. Det här initiativet kan fortsätta belysa vikten och omfattningen av omställningen i norr och skapa ännu bättre förutsättningar för en hållbar omställning, säger Karin Degerfeldt, hållbarhetsstrateg, Skellefteå kommun.
Sundsvall
– I Sundsvall har vi ett högt uppsatt mål att bli klimatneutrala till år 2030 och eftersom klimatfrågan är en global utmaning ser vi det som en självklarhet att arbeta tillsammans med andra för att skapa innovativa lösningar som kan användas av många. Var och en av våra kommuner är små i ett globalt perspektiv, men genom att gå samman kan vi nyttja resurser bättre och bli en starkare motor i omställningsarbetet som behövs. På så sätt de större städerna i Norrland bidra till hela Norrlands omställning, säger Lisa Westling, klimatsamordnare, Sundsvalls kommun.
Umeå
– Umeå ska växa hållbart. Samtidigt som staden växer måste vi både jobba med att bevara den goda livskvalitén som finns här och ställa om för att klara klimatkrisen och andra utmaningar som kompetensförsörjning, hållbara transportsystem och energiförsörjning. För att lyckas måste vi bidra till att hela regionen och norra Sverige kan gå före och skapa en hållbar tillväxt, säger Rune Brandt, samhällsbyggnadsdirektör, Umeå kommun.
Örnsköldsvik
– Örnsköldsvik vill växa och vi behöver växa på ett hållbart sätt. Vi är en liten kommun men sitter med stora frågor kring hur vi ska minska vår klimatpåverkan och bygga en grön och inkluderande stad. Genom att jobba med andra kommuner i norra Sverige kan vi lära av varandra och tillsammans hitta lösningar på gemensamma utmaningar och bidra till en mer hållbar utveckling, säger Robert Selling, Hållbarhetsstrateg, Örnsköldsviks kommun.
Östersund
– Det är en fantastisk möjlighet att tillsammans med de andra städerna få jobba vidare för norra Sveriges utveckling. Inte minst för att lyfta de specifika förutsättningar och utmaningar som vårt geografiska läge medför. Att göra det med klimatneutral hållbar stadsutveckling och hållbara livsmiljöer i fokus känns angeläget och inspirerande, säger, Kjell Svanberg, förvaltningschef Samhällsbyggnad, Östersunds kommun.
Kontakt
Luleå
AnneLie Granljung, samhällsutvecklingschef, Luleå kommun
070-321 23 15, annelie.granljung@lulea.se
Skellefteå
Karin Degerfeldt, hållbarhetsstrateg, Skellefteå kommun
070-699 98 60, karin.degerfeldt@skelleftea.se
Sundsvall
Lisa Westling, klimatsamordnare, Sundsvalls kommun
060-19 13 28, lisa.westling@sundsvall.se
Umeå
Rune Brandt, samhällsbyggnadsdirektör, Umeå kommun
070-650 03 38, rune.brandt@umea.se
Örnsköldsvik
Robert Selling, hållbarhetsstrateg, Örnsköldsviks kommun
0660-888 34, robert.selling@ornskoldsvik.se
Östersund
Kjell Svanberg, förvaltningschef Samhällsbyggnad, Östersunds kommun
070-190 32 75, kjell.svanberg@ostersund.se
RISE
Vanja Östman, projektledare och processledare på RISE
073-047 70 61, 010-228 48 19, vanja.ostman@ri.se
Kontakter
Jennie Vennbergkommunikatör
Samhällsbyggnadsförvaltningen
Om
Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.
I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Följ Umeå kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun
Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.
Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.
Förstärkt satsning på unga ska förebygga skolmisslyckande och utanförskap13.12.2023 12:20:51 CET | Pressmeddelande
Kommunfullmäktige har beslutat att satsa 60 miljoner kronor extra på verksamhet med inriktning mot utsatta barn och ungdomar. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden får en miljon kronor som ska användas till en fortsatt satsning på elevkonsulenter och till elever som läser Introduktionsprogram (IM).
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder 13 december11.12.2023 08:30:28 CET | Pressmeddelande
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder onsdag 13 december kl. 09.00-13.00 i lokalen Kommunstyrelsen, Stadshuset.
Pressinbjudan: Forslundagymnasiets julmarknad är tillbaka8.12.2023 08:15:02 CET | Pressinbjudan
Lördag 16 december, klockan 11–16, är det traditionell julmarknad på Forslundagymnasiet. Marknaden samlar omkring 80 utställare, varav 40 UF-företag (Ung företagsamhet), som säljer sina produkter och tjänster. Gårdsbutiken och djurstallarna är öppna och fika finns till försäljning.