Kraftig minskning av kollektivtrafiken under pandemin

Under pandemin drabbades hela kollektivtrafiken av ett kraftigt minskat resande. Resandet under 2021 återhämtade sig inte, utan fortsatte istället att minska. Inom den långväga busstrafiken minskade resandet med ytterligare tretton procent och inom den regionala kollektivtrafiken med sju procent. Den långväga tågtrafiken ökade något, men marginellt och från väldigt låga nivåer.
Osäker framtid för långväga busstrafik
Den långväga busstrafiken har än så länge inte visat några tecken på en återhämtning efter pandemin.
– Tvärtom ser vi tecken på att utbudet har minskat ytterligare under 2022. Trots hävda restriktioner och att resandet överlag återgått till nivåerna som var innan pandemin tycks resenärerna inte hitta tillbaka till den långväga busstrafiken, säger Jonathan Sundin, utredare vid Transportstyrelsen.
Betydande statliga stöd förklarar en del av lönsamheten
På godstransportmarknaderna har utvecklingen varit god. Godstransporterna både på järnväg och väg ökade kraftigt under 2021. Bland de som kör gods på järnväg har både omsättning och lönsamhet förbättrats påtagligt. Statliga stöd har varit med och bidragit till den lönsamheten. Under 2021 har branschen dels tagit del av miljökompensationer, dels av en retroaktiv återbetalning av banavgifter.
– För många företag har stöden varit enda skillnaden mellan vinst och förlust. Det är ohållbart i längden med en situation där företagens lönsamhet är beroende av statligt stöd, säger Jonathan Sundin.
Vad är Transportmarknaden i siffror?
Det är en årlig rapport från Transportstyrelsen som belyser utvecklingen på marknaderna för väg- och järnvägstransporter. Fokus i rapporten ligger på utförd trafik, ekonomisk utveckling och regeländringar samt större händelser som påverkar marknaden.
Nyckelord
Kontakter
Jonathan SundinUtredareTransportstyrelsen
Tel:010-495 55 56jonathan.sundin@transportstyrelsen.seTransportstyrelsens presstjänst
Tel:010-495 43 00press@transportstyrelsen.seBilder

Länkar
Om
Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 12 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
Cirka 40 körkortsåterkallelser under 202414.5.2025 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under förra året återkallade Transportstyrelsen cirka 40 körkort där orsaken var förhöjda PEth-värden vid två mättillfällen utan kompletterande information. Påståendet om tusentals körkortsåterkallelser inom området stämmer inte.
Transportstyrelsen avvecklar appen Mina fordon5.5.2025 08:00:00 CEST | Nyheter
Appen Mina fordon kommer att avvecklas under hösten 2025. Vissa sökfunktioner har redan stängts ner och kommer inte att öppnas igen. Den som vill utföra ärenden eller söka efter fordonsuppgifter kan i stället besöka Transportstyrelsens webbplats.
Prognosen: Fler flyger nästa år30.4.2025 13:01:11 CEST | Pressmeddelande
Flygtrafiken väntas vända uppåt under nästa år, det visar Transportstyrelsens nya passagerarprognos för åren 2025-2031. Det finns dock stora skillnader mellan in- och utrikestrafiken där den senare väntas stå för merparten av ökningen.
Ökad efterfrågan på privata tågresor29.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det långväga tågutbudet fortsätter att växa, medan inrikesflyget minskar ytterligare. Det framkommer i Transportstyrelsens nya rapport Utveckling av utbud och priser på järnvägslinjer i Sverige 1990-2024. – Resultaten tyder på att det privata resandet med tåg har utvecklats starkt sedan covid-19-pandemin och att det på flera sträckor nu ligger i nivå med 2019, eller till och med över, säger Jonathan Sundin, utredare vid Transportstyrelsen.
Tvätt- och diskvatten hotar Östersjön24.4.2025 11:46:34 CEST | Pressmeddelande
Utsläpp till följd av tvätt, dusch och köksanvändning på fartyg innehåller en mängd farliga föroreningar. Förbättrad rening och minskad plastanvändning ombord är åtgärder som Chalmers tekniska högskola föreslår i en rapport, som tagits fram på uppdrag av Transportstyrelsen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum