Umeå kommunUmeå kommun

Vernissage och pressinbjudan: Kockor – unga kvinnor i Norrlands skogar

Dela
11 mars öppnar utställningen Kockor – unga kvinnor i Norrlands skogar på Kvinnohistoriskt museum. Utställningen är en konstnärlig visualisering och en tolkning av boken Kockor – skogsbrukets glömda hjältar.

På bokens baksida går det att läsa:
”Som unga flickor kockade tusentals kvinnor åt skogshuggare, hästkörare och flottare. Det är oerhört viktigt att deras berättelser får leva vidare och i den här boken vill vi lyfta fram just dessa kockor – skogsbrukets glömda hjältar – och synliggöra deras fantastiska arbete”

-          Jag, tillsammans med de andra författarna tycker förstås att det är fantastiskt roligt att kockorna också uppmärksammas i en utställning, det förtjänar dom som ju stod för själva bränslet i skogen, säger Iréne Gustafson, utställningsproducent på Västerbottens museum och en av författarna till boken Kockor – skogsbrukets glömda hjältar.    

Utställningen är formgiven och producerad av Maria Hedberg och Linda Backman på Kvinnohistoriskt museum.

-          Vi inspirerades av bokens framsida och har i utställningen fokuserat på att göra stora foton på canvas och plåt som har kolorerats i orange och grönt. Med koloreringen ville vi lyfta fram kockornas arbetsredskap och arbete i bilderna. Att Kockorna får hamna i fokus för besökarens blick, säger Linda Backman och Maria Hedberg.

En annan viktig del i utställningen är citat från kockor som är intervjuade i boken. Citaten har placerats runt om i rummet på en blommig tapetbakgrund från tiden där deras röster och tankar berättar om hårt arbete under ibland väldigt svåra förhållanden.

Genom utställningens form och ljussättning bjuder utställningen in till paus och eftertanke, där besökaren kan sätta sig ner och vila och lyssna till skogens ljud. En plats för att reflektera över utställningens innehåll och kvinnors plats i historien.

Boken Kockor – skogsbrukets glömda hjältar är skriven av Iréne Gustafson, Amanda Löfdahl, Anna-Maria Rautio, Alexander Öbom och Lars Östlund. Boken är utgiven av SLU och Skog- och samemuseet i Lycksele.  

Pressinformation

Vi bjuder in press och media att besöka utställningen torsdag 9 mars kl. 10. På plats finns Iréne Gustafson, författare till boken, Maria Hedberg och Linda Backman som producerat utställningen.

Anmäl dig till: Maria Hedberg, kommunikatör Kvinnohistoriskt museum (maria.hedberg@umea.se, 070-390 11 78)

Om utställningen

www.kvinnohistoriskt.se

Kvinnohistoriskt museum öppnade 2014 och är Sveriges första kvinnohistoriska museum. Museet har på kort tid etablerat sig som en aktör och plattform för frågor som gäller jämställdhet och kvinnohistoria, lokalt och nationellt.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Kockan Anna Modig vid Granbergskojan, Överkalix. Omkring 1950. Foto: Skog- och samemuseets i Lyckseles fotosamling.
Kockan Anna Modig vid Granbergskojan, Överkalix. Omkring 1950. Foto: Skog- och samemuseets i Lyckseles fotosamling.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye