Riksteatern

Radioprofilen Nanna Olasdotter Hallberg debuterar som dramatiker med Karl Marx-influerad dystopi för tonåringar

Dela
Sci-Fin Famnen är ett framtidsscenario där de flesta människor inte lever IRL. I den digitala världen finns varken smärta, död eller värdsliga drifter men kvar på jorden finns en vloggare som insisterar på att paradiset finns på vår fysiska planet. Famnen är en nyskriven monolog av Nanna Olasdotter Hallberg i regi av skådespelaren och regissören Lola Zackow.
Illustration: Johanna Kallin. Famnen, Riksteatern.
Illustration: Johanna Kallin. Famnen, Riksteatern.

  Jag vill berätta om vårt postmoderna samhälle som alltmer distanserat sig från materia och verkligheten. En värld där berättelser, symboler och bilder blivit lika viktigt som jorden för en bonde eller spjutet för en jägare. Med Famnen vill jag skildra en värld där relationer, status och språk blivit allt. En värld som inte bjuder på något annat än det som ryms i metaverse utan är en mörk spegel av Instagram och TikTok, säger Nanna Olasdotter Hallberg. 

I Famnen har jordens befolkning en efter en valt att göra sig av med sina fysiska kroppar och flyttat över sina medvetanden till den digitala världen ”Famnen”, en värld som beskrivs som himmelriket. Men vloggaren Jeff, en av få människor som är kvar på jorden, håller inte med. Han insisterar på att paradiset finns på den fysiska jorden, trots att världen han försöker överleva i är hård och smärtsam. Famnen är Nanna Olasdotter Hallbergs debut som dramatiker, under skrivandet har hon bland annat influerats av filosofi och sociala medier. 
 
– Jag har främst inspirerats av filosofer som Jean Baudrillard, Martin Hägglund, Jonna Bornemark och Karl Marx. Men även olika plattformar på sociala medier och kapitalismen. “Famnen”är på många sätt som kapitalismen - något ingen har valt och nästan ingen verkar gilla men det är det systemet vi blivit tilldelade av historien, säger Nanna Olasdotter Hallberg. 
 
Famnen har premiär 13 mars i Barkarby. 
Föreställningen vänder sig till årskurs 7-9 samt gymnaiset. 

Pressvisningen av Famnen är 10 marsi Riksteaterhuset i Hallunda, Stockholm.  
För anmälan till pressvisningen, kontakta pressansvarig.  
 
Medverkande 
Jeff Lindström på scen  
Lola Zackow i videoprojektion  

Konstnärligt team 
Av: Nanna Olasdotter Hallberg  
Regi: Lola Zackow 
 
Dramaturgi: Ninna Tersman 
 
Scenografiochkostym: Toni Tora Botwid 
 
Ljuddesign: Anna Jondelius 
 
Video- och ljusdesign: Ilkka Häikiö 
 
Videodesign: Anna Nordlund 
 
Mask: Linda Sandberg  

Producent 
Riksteatern 
 
För att läsa mer om föreställningen besök Riksteaterns webbsida.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Illustration: Johanna Kallin. Famnen, Riksteatern.
Illustration: Johanna Kallin. Famnen, Riksteatern.
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye