Radioprofilen Nanna Olasdotter Hallberg debuterar som dramatiker med Karl Marx-influerad dystopi för tonåringar

– Jag vill berätta om vårt postmoderna samhälle som alltmer distanserat sig från materia och verkligheten. En värld där berättelser, symboler och bilder blivit lika viktigt som jorden för en bonde eller spjutet för en jägare. Med Famnen vill jag skildra en värld där relationer, status och språk blivit allt. En värld som inte bjuder på något annat än det som ryms i metaverse utan är en mörk spegel av Instagram och TikTok, säger Nanna Olasdotter Hallberg.
I Famnen har jordens befolkning en efter en valt att göra sig av med sina fysiska kroppar och flyttat över sina medvetanden till den digitala världen ”Famnen”, en värld som beskrivs som himmelriket. Men vloggaren Jeff, en av få människor som är kvar på jorden, håller inte med. Han insisterar på att paradiset finns på den fysiska jorden, trots att världen han försöker överleva i är hård och smärtsam. Famnen är Nanna Olasdotter Hallbergs debut som dramatiker, under skrivandet har hon bland annat influerats av filosofi och sociala medier.
– Jag har främst inspirerats av filosofer som Jean Baudrillard, Martin Hägglund, Jonna Bornemark och Karl Marx. Men även olika plattformar på sociala medier och kapitalismen. “Famnen”är på många sätt som kapitalismen - något ingen har valt och nästan ingen verkar gilla men det är det systemet vi blivit tilldelade av historien, säger Nanna Olasdotter Hallberg.
Famnen har premiär 13 mars i Barkarby.
Föreställningen vänder sig till årskurs 7-9 samt gymnaiset.
Pressvisningen av Famnen är 10 marsi Riksteaterhuset i Hallunda, Stockholm.
För anmälan till pressvisningen, kontakta pressansvarig.
Medverkande
Jeff Lindström på scen
Lola Zackow i videoprojektion
Konstnärligt team
Av: Nanna Olasdotter Hallberg
Regi: Lola Zackow
Dramaturgi: Ninna Tersman
Scenografiochkostym: Toni Tora Botwid
Ljuddesign: Anna Jondelius
Video- och ljusdesign: Ilkka Häikiö
Videodesign: Anna Nordlund
Mask: Linda Sandberg
Producent
Riksteatern
För att läsa mer om föreställningen besök Riksteaterns webbsida.
Nyckelord
Kontakter
Mireya Echeverría QuezadaPR och pressansvarigRiksteatern
Tel:070 637 59 40mireya.echeverria.quezada@riksteatern.seBilder

Om
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
Rasism och kulturella krockar – Sverigepremiär för prisbelönta Nu är jag Medea27.9.2023 11:38:24 CEST | Pressmeddelande
I kritiker- och publiksuccén Nu är jag Medea vävs Khadija El Kharraz Alamis självbiografiska berättelse om att växa upp mellan två världar ihop med Euripides klassiska drama om Medea. En föreställning som beskrivs som en övning i att acceptera det okända, omfamna ilska och tillåta sig att förlåta. Premiär den 1 oktober i Stockholm.
Bröderna Lejonhjärta fyller 50 år och spelas för första gången på svenskt teckenspråk25.9.2023 10:19:01 CEST | Pressmeddelande
Astrid Lindgrens älskade berättelse Bröderna Lejonhjärta fyller i år 50 år. En tidlös saga som förtrollar publik i alla åldrar och omfamnar det extraordinära. För första gången spelar nu Bröderna Lejonhjärta på svenskt teckenspråk i en samproduktion mellan Riksteatern Crea och norska Teater Manu. Premiär den 30 september i Hallunda.
Nytt dansverk säger ja till livet i en pessimistisk tid22.9.2023 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
I koreografen Viktor Fröjds nya verk Locus får publiken följa med på en resa i det lekfulla, rituella och sårbara. Tre dansare rör sig mellan improvisation och koreografi och låter publiken förstå att det går att skapa magi där man inte trodde att det fanns. En samproduktion mellan Riksteatern och Scenkonst Sörmland. Premiär 29 september i Eskilstuna.
Riksteatern och Unga Dramaten gör popkonsert-inspirerad övernaturlig thriller19.9.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Flickor som försvinner är en rysare med klubb- och konsertkänsla. I en mystisk och suggestiv värld utspelar sig en berättelse om en flickas ouppklarade försvinnande i en svensk småstad, och om ett explosivt tonårsuppror. Premiär med Riksteatern den 3 oktober. Dramatenpremiär den 15 december i Målarsalen.
Marianne Mörck gör 130 föreställningar av Britt-Marie var här - “Inget märkvärdigt!”14.9.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande
Marianne Mörck ger sig återigen ut på Riksteaterturné med Britt-Marie var här. I höst turnerar hon från Övertorneå till Halmstad och kommer ha spelat rollen som Britt-Marie 130 gånger. Dessutom spelar hon alla 18 rollerna i pjäsen helt själv. Men Marianne Mörck tycker inte att detta är något särskilt att uppmärksamma.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum