AcadeMedia

Nu ska fler elever i Sollentuna få godkänt i matematik

Dela
Drygt en fjärdedel av Sveriges elever går ut gymnasiet utan fullständiga gymnasiebetyg och matematik är det ämne som flest elever underkänns i. På NTI Gymnasiet i Sollentuna pågår just nu flera viktiga insatser för att fler elever ska nå gymnasieexamen. Bland annat har tvålärarskap införts och lärarna på skolan vidareutbildas. Eleverna välkomnar satsningen som redan ser ut att ge resultat.
Matematiklärarna på NTI Gymnasiet Sollentuna, från vänster: Felicia Tingsborg, Philip Gullberg, Peter Both och Erik Tingsborg. Fotograf: Niklas Hallgren. Bild får användas för redaktionellt bruk.
Matematiklärarna på NTI Gymnasiet Sollentuna, från vänster: Felicia Tingsborg, Philip Gullberg, Peter Both och Erik Tingsborg. Fotograf: Niklas Hallgren. Bild får användas för redaktionellt bruk.

Förra året fick 89 procent av NTI Gymnasiet Sollentunas elever sin gymnasieexamen. Skolan presterar alltså bättre än genomsnittet, men skolledningen vill att eleverna når högre. Skolan har tidigare testat flera typer av stödinsatser för att alla elever ska gå ut gymnasiet med godkänt betyg i matematik.  

– Vi har haft stödlektioner och extra pass för examinationer, men det har inte gett tillräckliga resultat. Problemet har inte varit avsaknad av åtgärder, utan att eleverna inte lär sig tillräckligt mycket under faktisk lektionstid. Matematiklektionerna var tidvis ineffektiva, eftersom eleverna under långa perioder väntade på hjälp från lärare, berättar Erik Thonfors, rektor på NTI Gymnasiet Sollentuna. 

Tvålärarskap kan minska matteångest

Inför läsåret 22/23 har stora förändringar genomförts på skolan för att öka elevernas kunskap i matematik. Tillsammans tog rektor och matematik- och förstelärare beslutet att införa tvålärarskap i två av fyra obligatoriska matematikkurser på skolan. Detta innebär att två lärare arbetar tillsammans i klassrummet. De planerar, undervisar och samarbetar och har gemensamt ansvar i och utanför klassrummet. 

För Philip Gullberg som är förstelärare i matematik pågår i år ett spännande och viktigt arbete i det ämnesdidaktiska. Mycket fokus ligger på lektionsupplägg och på att jobba aktivt med matteångest som kan lamslå även de starkaste eleverna. 

– Styrkorna med tvålärarskap är många, för det första innebär det extra resursinsatser i klassrummet vid samtliga matematiklektioner. Vi kan hitta helt nya undervisningsmetoder och anpassa undervisningen efter elevernas olika behov, sett till var de befinner sig i kursen. Dessutom finns ett kollegialt utbyte som stärker oss i våra egna utmaningar som lärare, och vi kan stötta varandra löpande i betyg- och bedömningsarbetet, säger Philip Gullberg. 

Mer arbetsro på lektionerna

Enligt rektor Erik Thonfors har satsningen redan börjat ge resultat.  

– Vi följer med spänning den projektplan vi har för tvålärarskapet och i nuläget ser satsningen ut att gå hem, sett till resultaten i exempelvis kursen Matematik1a, säger Erik Thonfors. 

Adonai går årskurs 1 på skolans teknikprogram: 

– Innan var det stökigare i klassen men med två lärare märker man stor skillnad på arbetsron. Våra lärare pushar varandra att vara bättre och ge bättre genomgångar, säger Adonai. 

Så gick skolan tillväga 

1) Rektor och matematiklärarna kartlade vilka matematikkurser som skulle få störst positiv effekt av ett tvålärarskap.

2) En projektplan upprättades och tvålärarskap infördes på två av fyra matematikkurser. 

3) Nytt försteläraruppdrag infördes för matematiklärarna med fokus på didaktisk utveckling.

4) Alla matematiklärare ingår i NTI Gymnasiet Sveriges gemensamma satsning i ämnet matematik.

5) De lärare som ingår i tvålärarskap har färre stödtimmar och prövningar, vilket leder till minskat behov av vikarier då det vid sjukdom alltid finns en ordinarie lärare på plats. 

För mer information om satsningen eller besök på skolan, kontakta rektor Erik Thonfors, 076-689 87 72. 

Fakta: Om NTI Gymnasiet i Sollentuna

Gymnasieskolan ligger på Turebergsvägen 3 i centrala Sollentuna. Skolan har teknikprogrammet inriktning informations- och mediateknik och IT-programmet, även kallat el- och energiprogrammet med inriktning dator- och kommunikationsteknik. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Matematiklärarna på NTI Gymnasiet Sollentuna, från vänster: Felicia Tingsborg, Philip Gullberg, Peter Both och Erik Tingsborg. Fotograf: Niklas Hallgren. Bild får användas för redaktionellt bruk.
Matematiklärarna på NTI Gymnasiet Sollentuna, från vänster: Felicia Tingsborg, Philip Gullberg, Peter Both och Erik Tingsborg. Fotograf: Niklas Hallgren. Bild får användas för redaktionellt bruk.
Ladda ned bild

Länkar

Om

AcadeMedia
AcadeMedia
Adolf Fredriks Kyrkogata 2
Stockholm

08 7944200http://www.academedia.se

Idag finns det totalt 29 NTI Gymnasieskolor runt om i Sverige på orterna Borlänge, Gävle, Göteborg, Helsingborg, Eskilstuna, Karlstad, Kristianstad, Luleå, Lund, Malmö, Skövde, Stockholm, Sundsvall, Södertälje, Umeå, Uppsala, Västerås och Örebro. Skolorna har som ambition att vara Sveriges ledande gymnasium inom tech, science och IT. 

 

 

Följ AcadeMedia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från AcadeMedia

Innovitaskolan i Luleå första skolan i Norrbotten- certifierad som Generation Pep 202424.5.2024 08:19:55 CEST | Pressmeddelande

På Innovitaskolan i Luleå har rörelse och hälsosamma matvanor fått ett större fokus och är nu en del av verksamheten. Ett led i att stärka arbetet var att skolan började arbete med det digitala verktyget Generation Pep Skola. Nu belönas Innovitaskolan med att bli en av de skolor som certifieras som en Generation Pep Skola 2024. Detta hedras bland annat genom får diplom signerat Generation Peps verksamhetschef Carolina Klüft och en av initiativtagarna, H.K.H. Prins Daniel. Som första skola i Norrbotten har Innovitaskolan i Luleå blivit certifierade som en Generation Pep Skola.

Historisk studentbal för fristående skolor i Norrköping22.5.2024 09:44:34 CEST | Pressinbjudan

Vi har glädjen att bjuda in er till en unik och minnesvärd studentbal som samlar elever från alla fristående gymnasieskolor i Norrköping. För första gången någonsin kommer elever från Praktiska Gymnasiet, Drottning Blanka Gymnasium, Realgymnasiet, Film & Musikgymnasiet, Jensen Gymnasium och Fria Läroverken att fira tillsammans. Balen äger rum i Värmekyrkan, fredag 24 maj och startar kl. 18:00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye