Riksteatern

En kväll för frihetskampen i Iran med Carola och Nikki Amini på Avicii Arena

Dela
Den 14 mars samlar Riksteatern internationella storstjärnor på Avicii Arena, under rubriken A call for freedom, för att uppmärksamma den rådande situationen i Iran. Kvällen som kommer att sändas i SVT programleds av Nikki Amini. Bland de medverkande finns Carola Häggkvist. Närvara kommer även Magdalena Andersson, Ebba Busch och Nooshi Dadgostar.
Fotograf: Magnus Ragnvid. Carola, Eldfesten - A call for freedom, Riksteatern V23
Fotograf: Magnus Ragnvid. Carola, Eldfesten - A call for freedom, Riksteatern V23

– Eldfesten är extra speciell i år då kvällen är tillägnad situationen i Iran där kvinnor och män kämpar för sin frihet. Jag tror på styrkan i att vi alla visar vårt stöd och förstärker deras röst i önskan om förändring, säger medieprofilen Nikki Amini som också kommer att leda publiken och tittarna genom kvällen. 

Flera av artisterna som uppträder under Eldfesten – A call for freedom har inte möjlighet att fritt kunna göra det i sina hemländer och lever därför i exil, några av dessa är artisterna Ebi, DaryaDadvar och FaramarzAslanisom alla är från Iran och har fans över hela världen.  
  
– Musik har en stark förmåga att förena människor och förmedla budskap som berör hjärtat. Det skapar en gemenskap med stor genomslagskraft. Den iranska musikkonsten är väldigt vacker, det kommer bli en unik och minnesvärd kväll, säger Nikki Amini.  
 
Eldfesten - A call for freedom livesänds 14 mars i SVT2 19:00-20:00 och fortsätter sedan i SVT24 fram till 21:45. Hela kvällen visas i SVT Play.  
  
Vanligtvis arrangerar Riksteatern Eldfesten på olika håll i landet i samband med högtiden Chaharshanbe Suri som äger rum den sista tisdagen före det iranska nyåret, Nouroz. Det är en icke-religiös högtid som firats i flera tusen år och påminner om det svenska Valborgsfirandet. Riksteatern har i år valt att arrangera Eldfesten med temat A call for freedom med anledning av den rådande situationen i Iran.  
 
Biljetter finns på  riksteatern.se

Värdar:  
Nikki Amini  

Bita Milanian 

Shiva Negar 

  
Medverkande artister:  
Ebi       

Yasmin Levy    

Carola 

Faramarz Aslani  

MojganShajarian       

ShahinNajafi                                                                                   

DaryaDadvar  

Arash Sobhani    

JosetteBushell-Mingo   

Ali Azimi      

BabakAmini& ArdavanHatami   

MojganAzimi                                                       

Rostam Mirlashari           

Maria Sur                                                                       

Rastak          

Aftab Choir & The Choir All Inclusive 

NavidRezvani 

Rewşan       

Ghazal 

Kontakter

Bilder

Fotograf: Magnus Ragnvid. Carola, Eldfesten - A call for freedom, Riksteatern V23
Fotograf: Magnus Ragnvid. Carola, Eldfesten - A call for freedom, Riksteatern V23
Ladda ned bild
Fotograf: Lisa Höök. Nikki Amini, Eldfesten - A call for freedom
Fotograf: Lisa Höök. Nikki Amini, Eldfesten - A call for freedom
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye