BalticWaters

Två skolklasser vinner en skolresa med havet i fokus

Dela
En skolklass från Lund och en från Stockholm har tilldelats stipendium genom BalticWaters2030:s stipendietävling Elever för Östersjön. Totalt har 130 000 kr delats ut till klasserna för att genomföra en studieresa till Baltic Sea Science Center på Skansen där de ska få bredda och fördjupa sin kunskap om Östersjöns miljöutmaningar och lösningar.

Med stipendietävlingen vill BalticWaters2030, med finansiellt stöd från Ulla och Curt Nicolins Stiftelse och i samarbete med Skansen, uppmuntra skolklasser att arbeta med Östersjörelaterade miljöfrågor och diskutera åtgärder som kan bidra till ett friskare hav.

- Östersjön står inför många utmaningar och här ser vi kunskapsspridning och inkludering av unga som en viktig del i arbetet för ett hållbart nyttjande av vårt innanhav, säger Frida Tornberg, ansvarig för stipendietävlingen på BalticWaters2030.

Skolklasser i årskurs 8 till 9 från hela Sverige har fått delta i stipendietävlingen där de gemensamt inom klassen skrivit en uppgift om vad de anser är Östersjöns största miljöutmaning, och vad de tror är den bästa lösningen.

- Klassen gick entusiastiskt in för uppgiften. Eleverna blev nöjda och stolta över sitt gemensamma arbete och såklart ännu nöjdare när de fick höra att de hade vunnit. De ser verkligen fram emot att få besöka Baltic Sea Science Center för att få höra mer om Östersjöns komplexa problematik, säger Karin Anderberg, lärare vid Lerbäckskolan i Lund

Klass 07b från Lerbäcksskolan i Lund och klass 9b från Ebba Braheskolan i Nacka har båda haft ett ekosystemtänk i presentationen av vad de ser som Östersjöns största miljöproblem och haft tydliga resonemang kring föreslagna lösningar. Efter studiebesöket på Skansen ska klasserna diskutera om deras ursprungliga uppfattning och lösningsförslag på Östersjöns största miljöutmaning ändrats i och med besöket.  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

BalticWaters
BalticWaters
Österlånggatan 18
11131 Stockholm

https://balticwaters.org/

BalticWaters är en oberoende stiftelse med ett enda mål: att vårt hav ska leva. Stiftelsen genomför miljöprojekt och bedriver tillämpad forskning för att visa vilka åtgärder som kan bidra till en friskare Östersjö och livskraftiga fiskbestånd.

BalticWaters verkar också för att utveckla och sprida kunskap om havet till allmänhet, myndigheter och beslutsfattare. Målet är att öka kunskapen om de utmaningar som havet står inför och bygga opinion så att beslut blir tagna och åtgärder genomförda. 

Följ BalticWaters

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BalticWaters

Östersjösillens hemligheter ska avkodas på BalticWaters fiskforskningslaboratorium15.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Samspelet mellan nedärvda gener och hur de påverkar arters anpassning till sin miljö är en gåta. Men inte länge till, i alla fall inte för Östersjösillen. Leif Andersson, genetiker vid Uppsala universitet, har beviljats anslag på 26 miljoner kronor för att djupdyka i vilka gener som gör att sillen har en sådan otrolig förmåga att anpassa sig till vitt skilda livsmiljöer – från Atlanten till Östersjön. Och BalticWaters nya fiskforskninglaboratorium är en viktig pusselbit för att kunna genomföra projektet.

Ny forskning för ett levande hav14.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Fem forskare i början av karriären har tilldelats stipendium för att genomföra studier som kan bidra till en frisk Östersjö. Stipendiaterna kommer bland annat undersöka om torskens storlek spelar roll för fiskens lek och under vilka förhållanden som cyanobakterier blir giftiga. - Att bli tilldelad BalticWaters stipendium för forskare tidigt i karriären är både en stor uppmuntran och ett konkret stöd på vägen mot att bli en självständig forskare. Jag är väldigt hedrad och tacksam! säger Isa Wallin Kihlberg, miljöanalytiker vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Ministrar bryter hellre mot lagar än att rädda fisken i Östersjön11.3.2024 12:58:18 CET | Pressmeddelande

Beslutet om fiskekvoter för 2024 i Östersjön, och processen som ledde dit, var på många sätt unikt. Från ljusglimtar för Östersjöns miljö och fiskbestånd, till politiska beslut om ett fortsatt stort uttag av arter som befinner sig på alarmerande låga nivåer. Hade EU:s fiskeministrar laglig rätt att fatta dessa beslut, som tycks gå emot flera av de lagar och regler som enligt EU-rätten ska vara ledande för förvaltningen av fisket i Östersjön?

Östersjöns kuster är viktiga verktyg i klimatarbetet - så bör vi värna dem15.1.2024 13:04:05 CET | Pressmeddelande

Visste du att stora mängder koldioxid kan bindas i Östersjöns sediment och växtlighet? Men om Östersjöns kuster inte sköts på rätt sätt riskerar vårt innanhav att bidra till ökade växthusgasutsläpp. I policydokumentet ”Hjälp Östersjön att motverka klimatförändringarna” listar vi sex rekommendationer som visar vad vi behöver göra för att skapa förutsättningar för friska kustekosystem.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye