Aleris

Samarbete och nya arbetssätt ska säkra ryggkirurgi i Västerbotten

Dela
Aleris och Norrlands Universitetssjukhus fortsätter att samverka inom ryggoperation, med syfte att erbjuda patienter snabbare operationstid. Satsningen har inneburit att patienter som väntat längre än 90 dagar till ryggoperation har sjunkit med 12 procent på 5 månader.

— Vi är stolta över det fina samarbete vi har med kollegorna på Norrlands Universitetssjukhus. Tillsammans har vi flera gånger det gångna året kunnat genomföra snabba och effektiva anpassningar för att säkerställa rätt vård till rätt patient i rätt tid, säger Petra Helleday, verksamhetschef Aleris i Umeå.

Aleris och Region Västerbotten samverkar inom en rad områden i hälso- och sjukvården. Inom en mängd specialistområden kan operationer fortsatt utföras i Västerbotten i stället för att patienter ska behöva uppsöka vård i andra regioner. Det handlar bland annat om ryggoperationer, höftkirurgi och vasektomi.

— Från september 2022 fram till nu har vi tillsammans genomfört dryga 50 operationer med mycket goda medicinska resultat. På så sätt har vi med gemensamma resurser kunnat hämta hem förlorade operationer till följd av pandemin och börjat pressa tillbaka vårdköerna i Västerbotten, säger Petra Helleday.

På Aleris i Umeå arbetar idag 2 ryggkirurger som kan operera upp till 4 patienter per dag och operationssal.

I Västerbotten är antalet väntande för ryggoperation över 90 dagar på operation/behandling i dag 341 (januari 2023). Det kan jämföras med 388 patienter när samverkan kom till, i september 2022.

Bakgrund
Samarbetet avser specialiserad vård inom ryggortopedi och omfattar en sammanhållen vårdkedja; såsom nödvändiga bedömningsbesök, undersökningar, kirurgisk åtgärd samt återbesök. Norrlands Universitetssjukhus skickar remiss till Aleris i Umeå för operation. Efter en individuell medicinsk bedömning genomförs vid behov en kirurgisk åtgärd.

Om Aleris Specialistvård Renmarkstorget
Aleris Specialistvård Renmarkstorget är en av Sveriges främsta specialistkliniker inom ortopedisk kirurgi framför allt inom rygg-, axel-, hand-, knä-, och fotkirurgi.
Här arbetar erfarna specialister som utför avancerad kirurgi tillsammans med kompetent sjukvårdspersonal inom bland annat ortopediska områden
Förutom ortopedi finns också erfarna specialister inom allmänkirurgi, urologi, gynekologi, hudsjukvård, kardiologi, allmänmedicin, öron-näsa-hals, plastikkirurgi samt reumatologi. Kliniken ligger centralt beläget i Umeå.

Nyckelord

Kontakter

Pressjour

Aleris presstjänst nås dygnet runt på +46 (0)730 – 38 38 20 (ej sms). Du kan även kontakta oss på press@aleris.se.

Bilder

Om

Aleris vision är att leda vägen till morgondagens hälsa och vård. Genom innovativa lösningar skapar vi möjligheter till ett bättre och friskare liv samtidigt som vi bidrar till ökad tillgänglighet och samhällsnytta. Aleris är en skandinavisk vårdgivare med två miljoner patientbesök om året och bedriver specialistsjukvård på över 130 platser i Sverige, Norge och Danmark.

Följ Aleris

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aleris

Aleris deltar i konferens om Sveriges hälso- och sjukvårdsstöd till Ukraina30.11.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Den 1 december deltar Aleris i en konferens om det samlade hälso- och sjukvårdsstödet till Ukraina från Sveriges sida. På konferensen medverkar Acko Ankarberg Johansson, sjukvårdsminister, Jakob Forssmed, socialminister, Viktor Liashko, hälsominister i Ukraina, tillsammans med representanter från svenska myndigheter, sjukhus, lärosäten, privat sektor och civilsamhälle.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum