Nyhetsbrev från Funktionsrätt Sverige mars 2023
För att se det här innehållet från funktionsratt.se måste du ge ditt medgivande sidans topp.
Heldagskonferens om funktionsrättsfrågor i EU
Den 31 mars samlas den europeiska funktionsrättsrörelsen, beslutsfattare och forskare under en dag i Stockholm för en heldagskonferens där EU-kommissionen och talare från flera länder medverkar. Konferensen Funktionsrätt, tillgänglighet och AI arrangeras av Funktionsrätt Sverige i samverkan med vår europeiska samarbetsorganisation EDF.
På programmet står aktuella frågor som rör rättigheter för personer med funktionsnedsättning inom EU, bland annat den högaktuella frågan om hur artificiell intelligens (AI) ska regleras.
Konferensen är öppen för alla som vill delta online! (OBS! Språket på konferensen är engelska).
Länk till mer info och anmälan till heldagskonferensen
------------
Välkommen till ett förberedande webbinarium inför heldagskonferensen!
Den 17 mars kl 11.00-12.00 är du välkommen till ett förberedande webbinarium inför heldagskonferensen den 31 mars.
Heldagskonferens kommer att genomföras på engelska och handla om EU-politik – frågor vi inte pratar om så mycket i Sverige. Därför vill vi med det här webbinariet ge möjlighet för alla att få en introduktion på svenska till de frågor som kommer att diskuteras vid konferensen den 31 mars.
Länk till mer info och anmälan till det förberedande webbinariet
För att se det här innehållet från funktionsratt.se måste du ge ditt medgivande sidans topp.
Patientföreträdarutbildningen är lanserad!
Den 23 februari lanserade Funktionsrätt Sverige en patientföreträdarutbildning - och en utbildningsportal som kommer att fyllas på med fler utbildningar framöver.
Utbildningens syfte är att vässa företrädarrollen och möta den växande efterfrågan på patientens perspektiv i utvecklingen av framtidens vård.
- Nu ser vi fram emot att beslutsfattare, myndigheter och vårdföreträdare tar ansvar från sitt håll, sade Funktionsrätt Sveriges ordförande Elisabeth Wallenius i samband med lanseringen.
Länk till mer information om utbildningen och utbildningsportalen
Länk till video från lanseringswebbinariet
För att se det här innehållet från funktionsratt.se måste du ge ditt medgivande sidans topp.
EUPATI Sverige bjuder in till lunchwebbinarium
Den 21 mars kl 12.00-12.45 arrangerar EUPATI Sverige ett digitalt lunchwebbinarium med fokus på samverkan mellan myndigheter och patienter.
Du får också en introduktion till hur en myndighet, Statens Beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, arbetar med brukarmedverkan. Det övergripande för webbinariet är: Hur kan samverkan skapa bättre forskning och hälsa?
Medverkar gör representanter från SBU och Jenny Borg, som är patientrepresentant. EUPATI Sverige är ett projekt som drivs av Funktionsrätt Sverige med stöd av Arvsfonden.
För att se det här innehållet från funktionsratt.se måste du ge ditt medgivande sidans topp.
Funktionsrättsbyrån redovisar erfarenheter efter ett års rådgivning
Funktionsrätt Sveriges projekt Funktionsrättsbyrån håller på att bygga upp en rådgivning för vuxna med funktionsnedsättning. Vid ett webbinarium den 2 mars presenterade Funktionsrättsbyrån sina erfarenheter från det första årets rådgivningsverksamhet.
Under det första året med öppen rådgivning har Funktionsrättsbyrån totalt hanterat 388 ärenden, trots begränsade öppettider under uppstartsfasen. Frågor om ekonomisk trygghet hör till de vanligaste ärendena, berättade projektets jurist Ola Linder vid webbinariet.
En av trenderna från de ärenden som Funktionsrättsbyrån har haft under det första året är upplevelsen av att myndigheter saknat ett rättighetsperspektiv. Myndigheten upplevs ofta som en motpart - många möter byråkrati och motstånd snarare än empati och vägledning.
Funktionsrättsbyrån drivs med stöd av Arvsfonden.
Läs Funktionsrättsbyråns årsrapport
Se Funktionsrättsbyråns webbinarium i efterhand
Broschyr för nya i Sverige
Myndigheten för Delaktighet, MFD, har tillsammans med Funktionsrätt Sverige och en rad andra organisationer tagit fram ett material som vänder sig till den som har en funktionsnedsättning och är asylsökande, nyanländ eller har uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet.
Informationen handlar om vilket stöd och vilka rättigheter man har i Sverige utifrån dessa olika grunder. Den finns på språken: amhariska, arabiska, dari, engelska, franska, somali, svenska, tigrinja och ukrainska.
Läs mer på MFDs hemsida där du också kan beställa materialet
För att se det här innehållet från funktionsratt.se måste du ge ditt medgivande sidans topp.
Avslutningsseminarium för projektet ”Inget om oss utan oss!"
Nu börjar det arvsfondsfinansierade projektet Inget om oss utan oss! närma sig sitt slut. Projektet har drivits av Handikapphistoriska föreningen tillsammans med Fonden för mänskliga rättigheter och har arbetat med att samla ihop unika upplevelser från personer som har haft en nyckelroll framtagandet av Funktionsrättskonventionen. Funktionsrätt Sverige finns med i projektets styrgrupp.
Avslutningsseminariet äger rum onsdagen den 29 mars kl 12.00 – 15.00 på Sensus Möte (adress: Klara Södra Kyrkogata 1, våning 9, Stockholm), Seminariet inleds med lunchmacka och avslutas med mingel. Det finns ett begränsat antal platser tillgängliga i lokalen, men även möjlighet att delta på distans via Zoom.
Seminariet kommer att teckenspråktolkas och skrivtolkas.
Anmälan görs till tessa.laine@humanrights.se och sista anmälningsdag är den 24 mars. Arrangören vill veta om du vill vara med på plats eller via Zoom. Meddela också dina tillgänglighetsbehov.
Judy Heumann - en internationell pionjär
Funktionsrätt Sverige har med stor sorg tagit emot nyheten om Judy Heumanns bortgång. Judy Heumann var en stor förgrundsgestalt för den internationella funktionsrättsrörelsen.
Hon var en pådrivande och samlande kraft inom den amerikanska medborgarrättsrörelsen och delaktig i tillkomsten av nationell, amerikansk lagstiftning sedan 1970-talet, bland annat "The Americans with Disabilities Act (ADA), som blev lag 1990 och förbjuder diskriminering på grund av funktionsnedsättning inom samhällets alla områden. Judy Heumann verkade för att bilda koalitioner och allianser mellan funktionsrättsrörelsens och civilsamhällets organisationer och drev också på arbetet med Funktionsrättskonventionen i både USA och internationellt.
Judy Heumann har också haft en aktiv roll i Independent Living-rörelsens etablering i Sverige och var bland annat verksam som styrelseledamot hos Independent Living Institute (ILI).
EDF (europeisk samarbetsorganisation) om Judy Heumann (på engelska)
Nyckelord
Kontakter
Monica Klasén McGrathKommunikationsansvarigFunktionsrätt Sverige
Tel:0708 854265monica.klasen.mcgrath@funktionsratt.seBilder
Länkar
Om
Följ Funktionsrätt Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Funktionsrätt Sverige
Trots välkomna budgetsatsningar: ”Inga betydande ekonomiska förbättringar för personer med funktionsnedsättning”19.9.2024 13:09:39 CEST | Pressmeddelande
Trots regeringens löften om att göra Sverige rikare är det få personer med funktionsnedsättning och kroniska sjukdomar som kommer att se direkta förbättringar i sin privatekonomi. Funktionsrätt Sverige saknar betydande förslag om förbättringar i regeringens budgetförslag för 2025. - Mer borde kunna göras för att förbättra livsvillkoren för personer med funktionsnedsättning, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.
Inför EU-valet: Så tycker partierna om funktionsrätt i Europa2.5.2024 13:10:23 CEST | Pressmeddelande
Kraven från den europeiska funktionsrättsrörelsen inför EU-valet i juni får generellt ett stort stöd bland de svenska riksdagspartierna. Det framgår av en enkätundersökning som Funktionsrätt Sverige genomfört. - Det är glädjande att många partier stödjer arbetet för inkludering och ökad jämlikhet i Europa, säger Nicklas Mårtensson, ordförande Funktionsrätt Sverige.
Funktionsrättskonventionen: Sverige får hård kritik av FN27.3.2024 16:34:16 CET | Pressmeddelande
I en ny FN-rapport kritiseras Sverige på flera punkter gällande rättigheter för personer med funktionsnedsättning. - Nu har regeringen en lång att-göra-lista för att leva upp till FN:s rekommendationer och krav. Funktionsrättskonventionen måste bli lag i Sverige, säger Nicklas Mårtensson, ordförande Funktionsrätt Sverige.
Civilsamhället inför FN-förhör: ”Utvecklingen går åt fel håll”11.3.2024 08:01:15 CET | Nyheter
Idag, den 11 mars, inleds FN:s förhör av Sverige om hur vi lever upp till rättigheterna för personer med funktionsnedsättning. Civilsamhällets organisationer – som också finns på plats i Genève – är starkt oroade över utvecklingen i Sverige. - Vi ser att utvecklingen går bakåt inom flera viktiga områden. Sverige har haft tio år på sig att åtgärda de brister som FN lyfte fram vid den senast granskningen, men bara en av FN:s rekommendationer har åtgärdats fullt ut sedan dess. Nu måste regeringen sätta fart i arbetet med att följa rekommendationerna och genomföra konventionen, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.
Funktionsrätt Sverige om reformeringen av SiS: ”Glädjande att regeringen lyssnat på oss”6.2.2024 10:01:33 CET | Nyheter
Funktionsrätt Sverige välkomnar att regeringen nu tillsätter en utredning för att reformera verksamheten inom SiS. Utredaren får bland annat i uppdrag att föreslå åtgärder som säkerställer att det inte förekommer våld, eller att tvångsåtgärder vidtas utan stöd i lag. – Det är glädjande att regeringen äntligen har lyssnat på oss. Vi har påtalat de här bristerna inom SiS under flera år, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum