Lunds stift, Svenska kyrkan

Uruppförande i Lunds domkyrka: Dan Bornemarks "Kärlekens kraft"

Dela
Lördagen den 22 april klockan 17 framförs Dan Bornemarks mässmusik "Kärlekens kraft – mässa för alla åldrar" för första gången. Elva körer med 140 barn och ungdomar sjunger sånger av Dan och Gullan Bornemark i Lunds domkyrka.
Barnkörer i Lunds domkyrka. Foto: Maja Malmström.
Barnkörer i Lunds domkyrka. Foto: Maja Malmström.

I uruppförandet av Dan Bornemarks "Kärlekens kraft – mässa för alla åldrar" görs mässan i en version för barnkör, ungdomskör och församling till ackompanjemang av flöjt, klarinett, horn, fiol, kontrabas, slagverk och piano. I mässan framförs också kör- och församlingssånger av Dan och Gullan Bornemark.

– Det är mycket viktigt att främja tillkomsten av ny kvalitativ musik. I synnerhet för barn och unga. En sådan här satsning kan förhoppningsvis ge ringar på vattnet. Det finurliga med Dan Bornemarks musik är att den trots bitvis både komplex rytmik och melodik snabbt sätter sig på hjärnan, säger Maja Malmström, stiftsmusiker för Lunds stift. 

Att komponera mässmusik innebär en del begränsningar, framför allt i texterna som ska utgå från kyrkohandbokens formuleringar. Ett exempel är Kyrie eleison (grekiska) som betyder Herre, förbarma dig. Det är en del av mässordinariet som används under en högmässa i Svenska kyrkans ordning. Att komponera musik till givna äldre texter ger en rörelse över vår tid och historia.

– Jag tycker det är en vacker tanke och ett bra sätt att uppmärksamma vårt arv, samtidigt som blicken är öppen framåt. Jag är glad över att kunna bidra till utvecklingen! säger stiftsmusiker Maja Malmström. 

Journalister hälsas välkomna att närvara vid repetitionerna från klockan 14 och under mässan. Repetitionerna sker i Lunds domkyrka under ledning av Dan Bornemark och Robert Bennesh.

Fakta om verket: 
Kompositionen är beställd av Kyrkosångsförbundet i Lunds stift. Syftet är att främja tillkomsten av alternativ mässmusik för församlingsbruk som särskilt beaktar barn- och ungdomsperspektivet. Mässan heter ”Kärlekens kraft – mässa för alla åldrar” och framförs vid Lunds stifts årliga barnkördag som genomförs i samarbete med Kyrkosångsförbundet. 

För mer information:
Maja Malmström, stiftsmusiker, 046-15 55 47
Robert Bennesh, domkyrkoorganist, 046-71 88 84 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Barnkörer i Lunds domkyrka. Foto: Maja Malmström.
Barnkörer i Lunds domkyrka. Foto: Maja Malmström.
Ladda ned bild
Barnkörer i Lunds domkyrka. Foto: Maja Malmström.
Barnkörer i Lunds domkyrka. Foto: Maja Malmström.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Lunds stift, Svenska kyrkan
Lunds stift, Svenska kyrkan
Box 32
221 00 Lund

+46 155500http://svenskakyrkan.se/lundsstift

Lunds stift är ett av Svenska kyrkans tretton stift. Biskop sedan 2014 är Johan Tyrberg. I stiftet, som omfattar Skåne och Blekinge, finns 148 församlingar och mer än 500 kyrkor. Stiftskansliets uppgift är att stödja och stimulera församlingsverksamheten, samt förvalta stiftets jord, skog och fonder. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige. Stiftsstyrelsen och egendomsnämnden är de verkställande organen. Genom domkapitlet prövas om beslut är fattade enligt kyrkoordningen.

Följ Lunds stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lunds stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum