Riksteatern

Kulturministern inviger Riksteaterns Barn & Unga-dag i Hallunda

Dela
Fredag 10 mars bjuder Riksteatern Barn & Unga in till en dag för att lyfta jämlik scenkonst för barn och unga och vikten av att utveckla nyskriven dramatik för målgruppen. Sveriges kulturminister Parisa Liljestrand närvarar och det blir dramatikerdebut för medieprofilerna Nanna Olasdotter och Mohamed El Abed.

Barns möjligheter att få uppleva professionell scenkonst ser olika ut i landet visar en rapport från Svensk Scenkonst som genomfördes i slutet av 2022.

–Fördelningen av scenkonst för barn och unga behöver bli jämlik, och det är av största vikt att samarbeta över politikområden för att uppnå detta. Bara genom jämlika förutsättningar för skolan kan vi få till en jämlik fördelning av scenkonst i skolan, säger Malin Axelsson, konstnärlig ledare för Riksteatern Barn & Unga.


Barn & Unga-dagen i Hallunda bjuder förutom samtal även på två urpremiärer tillika dramatikerdebutanter, en tvåspråkig monolog, och reading av nyskriven dramatik ur Länk-projektet. Närvarar under dagen gör kulturministern Parisa Liljestrand som även inviger dagen. 

På plats finns Riksteaterns Barn & Ungas konstnärliga ledare Malin Axelsson, Dritëro Kasapi, teaterchef på Riksteatern, Mindy Drapsa, konstnärlig ledare Riksteatern Crea samt Riksteaterns nya VD Susanna Dahlberg. Dramatikerna Mohamed El Abed, Nanna Olasdotter, Erik Uddenberg och Dag Thelander medverkar även i ett samtal om dramatik för barn och unga idag. 

–Scenkonst för barn och unga är ett drivhus för nyskriven dramatik och ligger alltid främst inom textutveckling. Den nya generationens teaterpublik är extremt kompetent, de kan redan allt om karaktär, genre och dramaturgi. De växer upp med Hollywoods regelbok i blodet. Det innebär stora utmaningar men också möjligheter för barn och unga-teater i dag och hela scenkonstvärlden i stort. Vi vill den här dagen lyfta det unga perspektivet – framtidens teater och publik, säger Malin Axelsson, konstnärlig ledare för Riksteatern Barn & Unga.

Ur programmet:

Famnen av Nanna Olasdotter, i regi av Lola Zackow (pressvisning) 
Läs mer om Famnen

I Mohammeds värld av Mohamed el Abed, i regi av Chantale Hannouch Rahimi (pressvisning)
Läs mer om I Mohammeds värld

Oscar av Erik Uddenberg efter Oscar Frendigs berättelse, i regi av Lars Otterstedt – en föreställning från Riksteatern Crea i samproduktion med Unga Klara
Läs mer om Oscar

Dagen bjuder även på en reading av nyskriven dramatik av Dag Thelander med ungdomsensemble från Riksteatern Barn & Ungas Länk-projekt och samarbetsprojektet Scen utanför C.
Läs mer om Länk

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteatern firar 60 år av teater för barn och unga4.6.2024 15:53:31 CEST | Pressmeddelande

1964 tog Riksteaterns kongress ett historiskt beslut och blev den första svenska teaterinstitutionen med en verksamhet helt riktad till barn och unga. Sedan dess har Riksteatern nått ut till flera generationer barn från Norrbotten till Skåne. Varje år nås över 16 000 barn på över 50 orter av Riksteaterns scenkonstproduktioner. Den 1 oktober uppmärksammas 60 års-firandet med en dag av nyskriven dramatik och cirkus hos Riksteatern i Hallunda.

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye