Riksteatern

Kulturministern inviger Riksteaterns Barn & Unga-dag i Hallunda

Dela
Fredag 10 mars bjuder Riksteatern Barn & Unga in till en dag för att lyfta jämlik scenkonst för barn och unga och vikten av att utveckla nyskriven dramatik för målgruppen. Sveriges kulturminister Parisa Liljestrand närvarar och det blir dramatikerdebut för medieprofilerna Nanna Olasdotter och Mohamed El Abed.

Barns möjligheter att få uppleva professionell scenkonst ser olika ut i landet visar en rapport från Svensk Scenkonst som genomfördes i slutet av 2022.

–Fördelningen av scenkonst för barn och unga behöver bli jämlik, och det är av största vikt att samarbeta över politikområden för att uppnå detta. Bara genom jämlika förutsättningar för skolan kan vi få till en jämlik fördelning av scenkonst i skolan, säger Malin Axelsson, konstnärlig ledare för Riksteatern Barn & Unga.


Barn & Unga-dagen i Hallunda bjuder förutom samtal även på två urpremiärer tillika dramatikerdebutanter, en tvåspråkig monolog, och reading av nyskriven dramatik ur Länk-projektet. Närvarar under dagen gör kulturministern Parisa Liljestrand som även inviger dagen. 

På plats finns Riksteaterns Barn & Ungas konstnärliga ledare Malin Axelsson, Dritëro Kasapi, teaterchef på Riksteatern, Mindy Drapsa, konstnärlig ledare Riksteatern Crea samt Riksteaterns nya VD Susanna Dahlberg. Dramatikerna Mohamed El Abed, Nanna Olasdotter, Erik Uddenberg och Dag Thelander medverkar även i ett samtal om dramatik för barn och unga idag. 

–Scenkonst för barn och unga är ett drivhus för nyskriven dramatik och ligger alltid främst inom textutveckling. Den nya generationens teaterpublik är extremt kompetent, de kan redan allt om karaktär, genre och dramaturgi. De växer upp med Hollywoods regelbok i blodet. Det innebär stora utmaningar men också möjligheter för barn och unga-teater i dag och hela scenkonstvärlden i stort. Vi vill den här dagen lyfta det unga perspektivet – framtidens teater och publik, säger Malin Axelsson, konstnärlig ledare för Riksteatern Barn & Unga.

Ur programmet:

Famnen av Nanna Olasdotter, i regi av Lola Zackow (pressvisning) 
Läs mer om Famnen

I Mohammeds värld av Mohamed el Abed, i regi av Chantale Hannouch Rahimi (pressvisning)
Läs mer om I Mohammeds värld

Oscar av Erik Uddenberg efter Oscar Frendigs berättelse, i regi av Lars Otterstedt – en föreställning från Riksteatern Crea i samproduktion med Unga Klara
Läs mer om Oscar

Dagen bjuder även på en reading av nyskriven dramatik av Dag Thelander med ungdomsensemble från Riksteatern Barn & Ungas Länk-projekt och samarbetsprojektet Scen utanför C.
Läs mer om Länk

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye