Riksteatern

Kulturministern inviger Riksteaterns Barn & Unga-dag i Hallunda

Dela
Fredag 10 mars bjuder Riksteatern Barn & Unga in till en dag för att lyfta jämlik scenkonst för barn och unga och vikten av att utveckla nyskriven dramatik för målgruppen. Sveriges kulturminister Parisa Liljestrand närvarar och det blir dramatikerdebut för medieprofilerna Nanna Olasdotter och Mohamed El Abed.

Barns möjligheter att få uppleva professionell scenkonst ser olika ut i landet visar en rapport från Svensk Scenkonst som genomfördes i slutet av 2022.

–Fördelningen av scenkonst för barn och unga behöver bli jämlik, och det är av största vikt att samarbeta över politikområden för att uppnå detta. Bara genom jämlika förutsättningar för skolan kan vi få till en jämlik fördelning av scenkonst i skolan, säger Malin Axelsson, konstnärlig ledare för Riksteatern Barn & Unga.


Barn & Unga-dagen i Hallunda bjuder förutom samtal även på två urpremiärer tillika dramatikerdebutanter, en tvåspråkig monolog, och reading av nyskriven dramatik ur Länk-projektet. Närvarar under dagen gör kulturministern Parisa Liljestrand som även inviger dagen. 

På plats finns Riksteaterns Barn & Ungas konstnärliga ledare Malin Axelsson, Dritëro Kasapi, teaterchef på Riksteatern, Mindy Drapsa, konstnärlig ledare Riksteatern Crea samt Riksteaterns nya VD Susanna Dahlberg. Dramatikerna Mohamed El Abed, Nanna Olasdotter, Erik Uddenberg och Dag Thelander medverkar även i ett samtal om dramatik för barn och unga idag. 

–Scenkonst för barn och unga är ett drivhus för nyskriven dramatik och ligger alltid främst inom textutveckling. Den nya generationens teaterpublik är extremt kompetent, de kan redan allt om karaktär, genre och dramaturgi. De växer upp med Hollywoods regelbok i blodet. Det innebär stora utmaningar men också möjligheter för barn och unga-teater i dag och hela scenkonstvärlden i stort. Vi vill den här dagen lyfta det unga perspektivet – framtidens teater och publik, säger Malin Axelsson, konstnärlig ledare för Riksteatern Barn & Unga.

Ur programmet:

Famnen av Nanna Olasdotter, i regi av Lola Zackow (pressvisning) 
Läs mer om Famnen

I Mohammeds värld av Mohamed el Abed, i regi av Chantale Hannouch Rahimi (pressvisning)
Läs mer om I Mohammeds värld

Oscar av Erik Uddenberg efter Oscar Frendigs berättelse, i regi av Lars Otterstedt – en föreställning från Riksteatern Crea i samproduktion med Unga Klara
Läs mer om Oscar

Dagen bjuder även på en reading av nyskriven dramatik av Dag Thelander med ungdomsensemble från Riksteatern Barn & Ungas Länk-projekt och samarbetsprojektet Scen utanför C.
Läs mer om Länk

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteatern Crea tilldelas internationell utmärkelse för sin innovation3.12.2024 15:42:05 CET | Pressmeddelande

Riksteatern Crea tilldelas det prestigefulla Zero Project Award för sina innovationer världen över. Bland 522 nominerade bidrag från 90 olika länder korades 77 vinnare. Riksteatern Crea är det enda vinnande bidraget från Sverige. Zero Project är ett globalt och researchdrivet initiativ som stöttar tillämpningen av FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Teater live på bio – Ny föreställning om kvinnliga erfarenheter, moderskap och tystnadens bördor14.11.2024 12:00:40 CET | Pressmeddelande

Mitt enda hem, Ainoa kotini utforskar de komplexa och ofta osynliga erfarenheterna av moderskap, kvinnlighet och de hemligheter som går i arv genom generationer. Föreställningen är baserad på Hanna Brotherus självbiografiska roman och flätar samman dans, fysisk teater och drama i en stark berättelse om smärta, hemligheter och den tystnad som omger många kvinnors liv. Nu visas den på bio i Sverige med premiär den 16 november.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye