Einar Mattsson

”Våga utmana våra sanningar och hämta kunskap från andra branscher” — fredagsporträttet med Thobias Nilsson

Dela
Med snabba steg far han fram genom kontoret och på gatorna. Att hänga med i Thobias tempo kräver snabba skor. I warpspeed har han satt sig in i projektutvecklingsbolagets portfölj och verksamhet. Endast en månad har han haft sin roll som den familjeägda koncernens nya projektutvecklingschef. Här får du lära känna denne växtfantast med fäbless för Gävles skärgård lite bättre.
Foto: Erika Norell/Einar Mattsson
Foto: Erika Norell/Einar Mattsson

Vad fick dig att söka dig till Einar Mattsson Projekt som bolag?
– Jag har haft span på Einar Mattsson från och till och blev väldigt glad när den här tjänsten dök upp. Efter att ha hört mycket gott om företaget, plus att jag haft flera tidigare arbetskamrater som har jobbat här, så visste jag ganska mycket om hur det är här.

Vilket bolag anser du vara ledande inom bostadsutveckling idag och varför?
– Det finns flera företag som ligger i framkant, men i olika delar. Einar Mattsson ligger långt fram kring kvalitet och engagemang för våra köpare och hyresgäster. Det gör att jag känner en extra stolthet. Vi har sjösatt många fina projekt här i Stockholm och det ska vi vara stolta över. Nivån i Hagastaden har satt en ny standard och våra kvarter där är inget undantag.

Vilka trender finns inom branschen gällande lägenhetsstorlekar, materialval eller områden? Kommer Einar Mattssons lägenheter att bli trendigare framöver?
– En tydlig trend har varit att bygga små yteffektiva lägenheter. Det förändrades under pandemin när vi såg behov av ett extra rum. Trenden med yteffektiva lägenheter kommer finnas kvar eftersom det dyra kvadratmeter att bygga och producera bostäder. När det gäller trender inom inredning och material har vi en riktigt duktig och vass sälj- och marknadsavdelning.

Hur är det att jobba med projektutveckling i en bransch som nu drar i handbromsen? Vilka är fördelarna med att jobba på Einar Mattsson i en lågkonjunktur?
– Under min tid i fastighetsbranschen så har det gått upp och ner. Jag tror det är viktigt att dra lärdomar av den glödheta marknaden vi har haft och utnyttja våra styrkor och vår långsiktighet på en svalare marknad. Vi har målet att bygga 4000 lägenheter fram till 2030, så det gäller att vi ligger i och tar vara på de möjligheter som uppkommer. Einar Mattson är ett fastighetsbolag som har en långsiktig affärsidé, med ett hållbart byggande över tid även när marknaden sviktar. Vid någon tidpunkt vänder marknaden uppåt igen och då är vi förberedda även för det.

Hur investerar du som chef i dina medarbetares innovationsförmåga?
– Det är viktigt att stötta och ge mina medarbetare möjligheter att växa. Det kan handla om att få extra ansvar för en fråga och på så sätt påverka framåt. Miljö- och hållbarhetsfrågorna står högt upp på agendan, så fortsatt behöver vi hitta bra vägar för att vara relevanta även i framtiden. Jag uppmuntrar alltid mina medarbetare att våga prova nya idéer för att hitta framtida lösningar.

Hur blir vi ännu bättre på att involvera innovationer i vår företagskultur?
– Att vi vågar utmana våra sanningar och hämta kunskap från andra branscher som inte tänker som vi gör.

Vem är en bra ledare och vad kännetecknar ett gott ledarskap?
– En bra ledare skapar engagemang och gemenskap för arbetsuppgifterna. Tillsammans kan vi uträtta mycket, där samarbete mellan olika grupper och kompetenser skapar ett gynnsamt arbetsklimat.

Vem är den bästa chef du haft, och vad gjorde den till det?
– Jag har haft tur och haft många bra chefer. Det som har varit viktigt för mig är att jag känner att jag kan utvecklas och ta ansvar för mina arbetsuppgifter. Jag hade en tidigare chef som var otroligt duktig på att balansera mellan leda och skapa förutsättning för självledarskap. På så sätt kunde hon alltid vara uppdaterad i sin ledarroll utan att vara långt in i detaljerna.

Var hämtar du inspiration till ditt ledarskap?
– Med ögon och öron öppna snappar jag upp bra exempel att använda. Jag tror också på att fråga personer som jag har förtroende för. Hur de skulle agera i olika situationer jag upplever.

Kommer du att gå i bräschen för att få Einar Mattsson-koncernen och Einar Mattsson Projekt AB att digitaliseras ytterligare och dessutom bli hållbarhets-ninjor?
– Ja, det ska jag absolut försöka!

Vilken är den bästa feedback du någonsin fått?
– Ha inte bråttom i livet. Jag har en förmåga att vara lite väl långt fram ibland ... för andra. Och loket måste sitta ihop med vagnarna.

Vad har du för intressen?
– Ett av mina största intressen är att hålla på med trädgård och växter. Medelhavsväxter är en favorit och de får gärna vara lite svåra för då blir belöningen desto större när jag lyckas. Jag agerar gärna växtjour till familj och vänner. Det har funnits med mig sedan jag var liten. Jag gillar även konst, möbler och design.

Vem är du privat, hur ser en favorithelg ut för dig?
– Privat gillar jag att umgås över en god middag med ett gott glas vin. Vi gillar att titta på Vinterstudion hemma och följer alla skidtävlingar till punkt och pricka. Jag tycker även om att spendera tid i sommarstugan som ligger utanför Gävle. Från bryggan kan jag sitta och spana ut över havet. Den har en speciell plats i mitt hjärta med många fina minnen från barndomen.

Var och hur återhämtar du dig bäst?
– I trädgården skulle jag säga. Alla mår bra av att odla och hålla på med växter.

I lite tuffare tider, hur peppar du dig själv och din omgivning?
– Jag försöker vara positiv och se framåt! Efter regn kommer solsken.

Nyckelord

Bilder

Foto: Erika Norell/Einar Mattsson
Foto: Erika Norell/Einar Mattsson
Ladda ned bild

Länkar

Om

Om Einar Mattsson AB 
Einar Mattsson AB är moderbolag i en familjeägd bolagsgrupp som varit verksam på Storstockholms fastighets- och byggmarknad sedan 1935. Idag är Einar Mattsson Stockholms största privata ägare av hyresbostadsfastigheter och bland de mest aktiva projektutvecklarna av nya bostäder i regionen. Den kommande tioårsperioden kommer Einar Mattsson att uppföra 4 000 nyproducerade bostäder i egen regi. Koncernens förvaltningsbolag förvaltar cirka 15 000 bostäder åt en bred kundkrets av etablerade fastighetsägareBolagsgruppen omfattar även en verksamhet som arbetar med investeringar utanför kärninnehaven. 

 Läs mer om oss på www.einarmattsson.se och Facebook 

Följ Einar Mattsson

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Einar Mattsson

Einar Mattsson: ”I en trivsam utemiljö vill människor röra sig, vistas och umgås med andra”3.7.2024 05:54:00 CEST | Nyheter

Johanna Karlsson är chef för utemiljögruppen hos Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB. Det är utemiljögruppen som ser till att välkomnande och välskötta gårdar alltid är en del av den långsiktiga fastighetsförvaltningen. Gruppen består av engagerade trädgårdsarbetare, arbetsledare och projektledare. Utemiljögruppen arbetar dels på uppdrag av koncernens fastighetsbolag, dels med externa fastighetsägare som köper tjänsten av Einar Mattsson.

Nya vård- och omsorgsbostäder och upprustad malmgård27.6.2024 12:40:27 CEST | Blogginlägg

Samrådet om detaljplanen för kv. Sommaren 10 är avslutat. Nu löper planprocessen på där man bland annat behandla synpunkter och för dialog med Stockholms stad om nästa steg. Här planerar Einar Mattsson att uppföra ett modernt och trivsamt vård- och omsorgsboende för äldre. Genom att uppföra vård- och omsorgsboendet ges också de ekonomiska förutsättningar som krävs för att renovera och därmed rädda Hovings malmgård då Stockholms stad i informella samtal tackat nej till att återköpa gården.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye