Inkomst, utbildningsnivå och attityder viktigaste faktorerna bakom sämre återbetalning av studielån
Historiskt har studielånstagare bosatta utomlands varit sämre på att återbetala på sitt studielån. Återbetalningsgraden, ett mått på hur återbetalningen ser ut bland låntagarna, är 94,4 procent i Sverige och 80,9 procent utomlands. CSN har i en ny artikel tittat på vilka faktorer som påverkar återbetalningen hos utlandsbosatta, och inkomsten är avgörande för huruvida man kan betala tillbaka på sitt studielån eller inte.
– Ofta är det flera faktorer som samverkar och som påverkar återbetalningen, säger Hanna Rösth, analytiker på CSN som skrivit artikeln. Det som avgör mest är inkomsten, att man har de ekonomiska förutsättningarna att betala tillbaka på sitt lån. Vi saknar inkomstuppgifter för de flesta utlandsbosatta låntagare, men för låntagare i Sverige ser vi samband mellan låga inkomster och misskötta betalningar. Det är rimligt att tro att sambandet finns även utomlands. I vissa länder där lönenivån är lägre än i Sverige kan det skapa problem att betala sitt årsbelopp.
Utbildningsnivån påverkar betalningsviljan
Även utbildningsnivån är en viktig faktor. Studier på eftergymnasial nivå ökar sannolikheten att återbetalningen sker enligt plan, ett samband som finns både i Sverige och utomlands. Utbildningsnivån påverkar även viljan att återbetala, även när inkomsten räknas med.
– En trolig förklaring till detta är att högre utbildningsnivå ökar sannolikheten för att få ett arbete och därmed en högre inkomst, säger Hanna Rösth. Kopplingen mellan den högre utbildningsnivån och den ökade betalningsviljan, även med inkomst i beaktande, tyder på att det finns andra aspekter i den eftergymnasiala utbildningen som har betydelse. Man blir mer benägen att betala, helt enkelt.
Ålder och skuldstorlek bidrar
En högre ålder ökar också risken för sämre återbetalning, och även skuldstorleken har betydelse. En låg skuld kan indikera en kort utbildning eller avbrutna studier vilket kan försämra möjligheten att få jobb, medan höga skulder ger höga årsbelopp vilket kan försvåra återbetalningen i praktiken. Även låntagarens egna vilja att återbetala är också av betydelse. En låntagare som flyttar utomlands, och successivt tappar kontakten med Sverige kan se det som mindre viktigt att betala på sitt studielån, i synnerhet om avståndet till Sverige är stort och vistelsen varaktig.
– Våra erfarenheter är att kontakt med låntagarna är viktigt för en fungerande återbetalning, säger Hanna Rösth. Det är viktigt att förmedla att det som låntagarna betalar tillbaka kan nästa generation låna, precis som de lånat av studenterna innan dem.
Riskfaktorer för sämre återbetalning
- Låg inkomst
- Lägre utbildningsnivå
- Högre ålder
- Låg eller hög studieskuld
- Attityder till skulder
- Tiden utomlands och avståndet till Sverige
Kontakter
Hanna RöstAnalytikerKunskap om studiestödet
Tel:060-14 63 78hanna.rosth@csn.seStefan TärnhuvudPressekreterareCSN
Tel:073 18 16 004pressekreterare@csn.seBilder
Dokument
Om
CSN ansvarar för studiestödet med bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut 48 miljarder kronor till cirka en miljon studerande och 1,8 miljoner personer har svenska studielån. Myndigheten finns på 11 orter, från Kiruna i norr till Lund i söder med huvudkontor i Sundsvall.
Följ CSN
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från CSN
Fortsatt svalt intresse för utlandsstudier6.9.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Antalet utlandsstuderande med studiemedel är oförändrat mot året innan, och det är fortfarande en bit upp till nivåerna före pandemin. USA, Storbritannien och Spanien är fortsatt populärast men Storbritannien fortsätter att minska kraftigt. Lettland ökar, särskilt bland medicinstuderande.
Trenden fortsätter - stor ökning av indraget studiebidrag hos gymnasieelever3.7.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den andel gymnasieelever som blir av med sitt studiebidrag på grund av ogiltig frånvaro är den högsta någonsin. Totalt fick 38100 elever sitt studiebidrag indraget. Med undantag för pandemiåren fortsätter en längre trend med att allt fler gymnasieelever får studiebidraget indraget på grund av ogiltig frånvaro.
Studielån allt vanligare – försämrad ekonomi en anledning4.6.2024 07:44:05 CEST | Nyheter
En högre andel studerande tog studielån under förra året. En tuffare ekonomi med ökade levnadsomkostnader beskrivs som en av flera anledningar till den ökande lånebenägenheten hos landets studerande.
400 miljoner kronor i felaktiga studiestödsutbetalningar upptäckes 20232.5.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2023 intensifierade CSN arbetet mot bidragsbrott och felaktiga utbetalningar. Informationskampanjer till studerande, AI-analyser av ansökningar och fler kontroller var några av insatserna som gjordes som ledde till över 400 miljoner kronor i återkrävt eller avräknat studiemedel. – Gör man rätt från början minskar risken för återkrav och eventuell polisanmälan, säger Charlotta Hansén, verksamhetscontroller på CSN.
Skuldsättningen ökar bland studenter visar CSN:s årsrapport22.4.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
De som tar studielån får allt högre skulder och en ökande andel av de som studerar med studiemedel tar lån. Men den ökade skuldsättningen behöver inte vara dålig, varken för individen eller för samhället. – En förklaring till de ökande skulderna är att en högre andel studerande läser på eftergymnasial nivå, där man oftast studerar längre tid, säger Jonas Larsson, analytiker på CSN.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum