Mediemyndigheten

Sportnytt fälls för missvisande inslag om golfspelare

Dela
Granskningsnämnden fäller ett inslag i Sportnytt på SVT utifrån kravet på saklighet. Inslaget handlade om att en svensk golfspelare som anslutit sig till den Saudi-finansierade LIV-touren stöttades av flera internationella konkurrenter. Detta efter att Svenska Golfförbundet beslutat att avbryta samarbetet med honom.

I inslaget intervjuades tre internationella golfspelare som uttalade sig starkt kritiskt om Svenska Golfförbundets beslut att avbryta samarbetet med den svenska golfspelaren. Anmälaren är kritisk till att det inte framgick att de intervjuade spelarna spelar på samma golftour som den svenska spelaren. De har därför anledning att stötta varandra eftersom merparten av de spelare som gått över till denna tour blivit hårt kritiserade. Granskningsnämnden håller med anmälaren om att uppgiften om att dessa spelare själva spelar på samma golftour var av betydelse för framställningen. Att denna uppgift inte fanns med i inslaget innebär att det blev missvisande och strider mot kravet på saklighet (22/03370).  

Detta är granskningsnämnden

Mediekonsumenter kan bidra till granskningen av radio- och tv-kanaler genom att anmäla program som de tror bryter mot gällande regler. Anmälningar utgör underlag för granskningsnämndens arbete och kan bidra till att reglerna följs bättre. Kravet på saklighet gäller för marksändningar av tv från Sverige och för radiosändningar i Public service. 

Övriga fällda ärenden

  • CMore Live 2 HD sändning av en ishockeymatch fälls för felaktigt inplacerat annonsavbrott (22/03643)

Friade ärenden

  • SR:s Medierna om en kvinna som ångrat sin medverkan i en poddserie (22/02741)
  • SVT:s Aktuellt om lönerörelsen (22/03400)
  • SVT:s Rapport om elavtal (22/02735)
  • TV4:s Fuskarna del 2 – Skönhetsfusket (22/02719)
  • TV4:s Mauri, vad hände sen? (22/04049)

Du kan söka efter besluten i vårt diarium på webbplatsen. Webbdiariet hittar du under Självservice.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Mediemyndigheten
Mediemyndigheten
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00http://www.mediemyndigheten.se

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Mediemyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye