Energi- och näringsminister Ebba Busch besöker Sveriges geologiska undersökning
Hur påverkas grundvattnet i ett förändrat klimat? Vilka platser kan bli aktuella för lagring av koldioxid? Och hur kan Sverige bli en viktig aktör i säkrandet av de kritiska råvaror som behövs för den gröna omställningen? Det är några av de frågeställningar som Sveriges geologiska undersökning arbetar med och som energi- och näringsministern kommer att få veta mer om vid sitt besök.
– En grön och hållbar samhällsutveckling är helt beroende av de resurser som finns i vår berggrund, vår jord och ute till havs. Här har vi på SGU spetskompetens. Vi ser fram emot att välkomna ministern och berätta mer om hur SGU kan visa vägen till Sveriges enorma resurser och möjligheter under ytan, säger Anneli Wirtén, generaldirektör för SGU.
Besöket blir det första som Uppsalabon Ebba Busch gör på en myndighet i egenskap av minister sedan hon tillträdde posten i höstas. Ministerns besök sker också mitt emellan två nya lagförslag som berör SGU:s verksamhet. Dels det lagförslag om en förenklad tillståndsprocess för att öppna gruvor, som regeringen lade fram i början av mars. Dels den så kallade Critical Raw Materials Act, vilken syftar till att säkra Europas tillgång på kritiska råvaror, som EU-kommissionen väntas presentera senare i veckan
Media välkomnas att delta vid besöket. Tid för frågor till ministern och SGU:s experter finns. Medtag presslegitimation.
Var: Sveriges geologiska undersökning, Villavägen 18, Uppsala
När: Tisdagen den 14 mars klockan 10.00
Vid användning av pressbild på Ebba Busch måste följande uppges:
Kristian Pohl/Regeringskansliet
Kontakter
Cecilia IrefalkPressansvarigSGU
Tel:018-17 90 90press@sgu.seBilder
Om
SGU tillhandahåller geologisk information för samhällets behov på kort och lång sikt. SGU arbetar för en hållbar samhällsutveckling där mark och vatten används och utvecklas för de ändamål de är bäst lämpade, och att mineralnäringen och andra naturresursbranscher är livskraftiga och ansvarstagande.
Följ Sveriges geologiska undersökning
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning
Riksintresse för kalk i Slite utökas4.9.2024 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
Området kring den riksintressanta kalkstensfyndigheten Filehajdar på Gotland utökas efter beslut av Sveriges geologiska undersökning (SGU). Syftet är att långsiktigt säkra svensk cementtillverkning. Fyndigheten bedöms som så viktig för den nationella försörjningen av kalksten att utebliven produktion skulle medföra allvarliga konsekvenser för samhället.
SGU borrar i Skåne inför framtida koldioxidlagring29.8.2024 08:30:16 CEST | Pressmeddelande
Utanför Skånes sydkust kan det finnas goda möjligheter att lagra koldioxid i syfte att minska utsläppen. Därför undersöker nu Sveriges geologiska undersökning (SGU) berggrunden i sydligaste Skåne som har samma uppbyggnad som den ute till havs. I morgon, den 30 augusti, drar djupborrningarna igång i Smygehamn i Trelleborgs kommun.
Nu startar Mineraljakten – är du redo?27.6.2024 14:30:00 CEST | Pressmeddelande
Sök, finn, skicka in, vinn! I dag, den 27 juni, lanserar Sveriges geologiska undersökning (SGU) den folkliga och populära tävlingen Mineraljakten i ny tappning. Ta chansen att vara med i ett kunskapshöjande och spännande äventyr där du har möjlighet att bidra till samhällsutvecklingen och samtidigt tävla om 150 000 kronor.
SGU får utökat uppdrag kring koldioxidlagring19.6.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sveriges geologiska undersökning (SGU) blir behörig svensk myndighet för utpekande av strategiska projekt som rör hela kedjan för CCS, det vill säga koldioxidavskiljning, koldioxidlagring och infrastruktur för koldioxidtransport. Uppdraget gäller från det att EU-förordningen om nettonollindustrin träder i kraft.
Ahmavuoma pekas ut som riksintresse för kobolt19.6.2024 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Ahmavuoma, en fyndighet med kobolt, koppar, guld och molybden, i Kiruna kommun utpekas som riksintresse. Det efter beslut av Sveriges geologiska undersökning (SGU). Området innehåller så värdefulla ämnen för samhället att det bör skyddas från åtgärder som försvårar framtida utvinning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum