Folkets Hus och Parker

Ny Novusundersökning visar: Vikande förtroende för politiker och media

Dela
Både politiker och media får underkänt i den nya Novusundersökning som tagits fram på uppdrag av Folkets Hus och Parker. Resultaten visar på fortsatt svåra utmaningar för demokratin.

Novusundersökningen ”Svenskarnas syn på demokrati och samhället” tas fram för andra året i rad, och visar på en oroande utveckling.

–Hotet mot demokratin är på väg mot en brytpunkt, och vi närmar oss med stormsteg gränsen för vad demokratin tål innan den börjar gå sönder, säger Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker, med anledning av undersökningsresultatet.

För både politiker och nyhetsmedia är rapporten ett svidande underbetyg, något som i förlängningen är mycket illavarslande för demokratin. Anmärkningsvärt nog var mer än hälften av de som tittade på någon av partiledardebatterna efteråt arga eller irriterade på partiledarna, medan bara en sjundedel ansåg att debatterna hjälpte dem att bestämma hur de skulle rösta i valet.

Dessutom uppfattar allt färre svensk media som oberoende.

Undersökningen visar även att så få som 7 procent anser att politikerna i praktiken stärker demokratin. Stödet har därmed i det närmaste halverats sedan 2022 då siffran låg på 12 procent.

– Om man leker med tanken att hela politikergruppen skulle utgöra ett gemensamt riksdagsparti, skulle de snart närma sig gränsen för att trilla ur riksdagen. Fortsätter minskningen i samma takt, kommer svenska folket ha tappat hela sitt förtroende för politiker lagom till nästa val, konstaterar Calle Nathanson.

Nathanson menar vidare att det som händer i Sverige är långt ifrån ett nationellt fenomen. Demokratin utsätts globalt för hårdare prövningar än någonsin. Bara 8 procent av världens befolkning lever idag i fullt demokratiska länder, och FN-förbundet konstaterar att de senaste 32 årens demokratiska framsteg är utraderade.

–Demokratin behöver ett eget Parisavtal, där vi på samma sätt som kring miljön pekar ut gemensamma, globala mål. Det behövs ett akut globalt upplysningsarbete om demokratins avgörande betydelse för mänsklighetens bästa, där Sverige skulle kunna ta täten och samla fler länder i ett sådant arbete, säger Calle Nathanson.


Hämta den nya Novusrapporten här


För mera information, kontakta:

Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker

08-452 25 10

Calle.nathanson@folketshusochparker.se

Om

Folkets Hus och Parker
Folkets Hus och Parker
Swedenborgsgatan 1
11848 Stockholm

08-452 25 00https://www.folketshusochparker.se/

Folkets Hus och Parker är en folkrörelse med fler än 500 medlemsföreningar som driver Folkets Hus, folkparker, biografer samt liknande lokala arrangörer i hela landet – alla viktiga och uppskattade mötesplatser och kulturbärare. Organisationen är partipolitiskt och religiöst obunden och har en värdegrund som bygger på principerna om jämlikhet, jämställdhet och allas lika värde.

Följ Folkets Hus och Parker

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Folkets Hus och Parker

Den 100% crowdfundade ”Filmen om Kal P Dal” tar sig rakt in på 6:e plats på Biotoppen27.2.2024 16:44:35 CET | Pressmeddelande

”Filmen om Kal P Dal” hyllas unisont av både recensenter och publiken. Den har fått 4:or i DN, SR P1, TV4, Norra Skåne med fler tidningar. Jan Gradvall, Dagens Industri, skrev: "....borrar lika djupt i hjärtat som Searching for Sugar man". Filmen hade biopremiär i helgen och med en publiksuccé hamnade den på 6:e plats på Biotoppen. Folkets Hus och Parker distribuerar filmen och den är hittills inbokad på fler än 100 biografer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye