Efter enstaka fall av allvarliga komplikationer vid influensa B - barn i länet erbjuds tillfälligt kostnadsfri vaccination
Smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen förtydligar att det handlar om ett erbjudande och inte en rekommendation.
- Vaccinering kommer inte att kunna stoppa smittspridningen och det handlar inte heller om att man ska vaccinera barn för att skydda andra i sin omgivning, säger hon. Att vaccinera annars friska barn är inte en rekommendation men en möjlighet som funnits även tidigare.
Fler fall än förväntat
De allra flesta barn som drabbas av influensa B får en mild sjukdom. I enstaka fall kan influensa ge allvarliga komplikationer som till exempel hjärtmuskelinflammation eller hjärninflammation.
- I år har vi sett ett fåtal fall hos barn med svåra komplikationer vid influensa B. Det skulle kunna vara inom normalvariationen men är ändå fler än förväntat, säger Gunlög Rasmussen.
Begränsad period
I samråd med Folkhälsomyndigheten och under det att situationen utreds erbjuds därför vaccination kostnadsfritt för barn i skolåldern under en begränsad period. Det formella beslutet har fattats av regionens politiska ledning.
- För att underlätta för den som vill vaccinera sitt barn mot influensa är det här ett erbjudande vi vill gå ut med, avslutar Gunlög Rasmussen.
Mer om vaccination mot influensa:
- Invånare i länet kommer att kunna boka tid för vaccination via 1177.se i systemet Mitt vaccin.
- Tidsbokning via telefon sker via vaccinationsmottagningarnas gemensamma telefonnummer 019-602 80 00. Öppettider för telefonbokningen är måndag - fredag 7:30-16:15
- Det går inte att boka vaccination genom att ringa en enskild vårdcentral.
- Vaccin mot influensa är godkänt för barn från 6 månaders ålder.
- Säkerhetsstudier visar att biverkningar kan förekomma, men att de är lindriga och övergående.
- Barn till och med 8 år som inte tidigare vaccinerats mot influensa behöver två doser med minst 4 veckors mellanrum för fullgott skydd.
- För barn från 9 år och vuxna räcker det men en dos inför säsong.
- Det tar upp till två veckor innan man får ett skydd av influensavaccin. För de barn som behöver två doser uppnås fullgott skydd två veckor efter den andra dosen.
- Vaccinationsskyddet mot att insjukna i influensa är aldrig 100 procent men sjukdomen blir oftast lindrigare hos de som vaccinerats.
Mer om barn och influensa:
Hög feber, muskelvärk, halsont och hosta drabbar nästan alla som insjuknar i influensa. Hos barn är även illamående, kräkningar och diarré vanliga symptom. De allra flesta barn som insjuknar i influensa blir friska utan att behöva söka vård.
Nedanstående symtom, hos barn och vuxna, kan visa på mer allvarlig sjukdom - ring då 112:
- Snabb eller ansträngd andning, andnöd
- Blå läppar eller ansikte
- Kraftfulla bröstkorgrörelser vid varje andetag - barnet tar i för att andas
- Bröstsmärta
- Kraftigare buksmärta
- Svår muskelsmärta - barn som inte vill gå
- Uttorkning - ingen urin sedan 8 timmar, grå slemhinnor, gråt utan tårar
- Nedsatt kontakt i vaket tillstånd, förvirring eller medvetslöshet
- Kramper
Läs mer om influensa på 1177.se
Nyckelord
Kontakter
För media som önskar intervju med smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen finns möjlighet under tisdag 13/3 klockan 11:30-13.
Bokning sker via presskommunikatör.
Åsa SvennebäckPresskommunikatör
Tel:019-602 66 43asa.svenneback@regionorebrolan.seBilder
Om
Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv
Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.
Följ Region Örebro län
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län
Läkares etiska val i vardagen - så hanteras svåra beslut i vården19.12.2024 16:00:00 CET | Pressmeddelande
I sin yrkesroll ställs en läkare dagligen inför olika etiska dilemman. Karlskogaforskaren Kaja Heidenreich lyfter i sin avhandling fram hur läkare resonerar kring frågor om vad som är rätt, gott eller önskvärt i mötet med patienter. Resultatet visar att moraliska resonemang utgör en viktig del av läkares vård av patienter i vardagen.
98 miljoner kronor till länet - bäst i Sverige18.12.2024 07:59:00 CET | Pressmeddelande
Nu har Post- och telestyrelsen fördelat bredbandsstödet för 2024 och det blev ett bra utfall för Örebro län. Cirka 98 miljoner kronor fick länet ta del av och det är pengar som ska fördelas mellan länet tolv kommuner. Störst belopp får Askersund kommun som får 19 miljoner kronor.
Region Örebro län inför övergångsregler i samband med att åldersgränsen för avgiftsfri tandvård sänks17.12.2024 12:19:00 CET | Pressmeddelande
Den 1 januari 2025 sänks, efter ett riksdagsbeslut, åldern för den avgiftsfria barn- och ungdomstandvården från 23 till 19 år. En behandling som påbörjats kan dock under vissa förutsättningar slutföras avgiftsfritt efter årsskiftet även om patienten fyllt 19 år efter ett beslut vid dagens regionstyrelse.
Överenskommelse om hur hälso- och sjukvården i hemmet ska samordnas11.12.2024 13:08:19 CET | Pressmeddelande
De länsinvånare som har behov av hälso- och sjukvårdsinsatser i hemmet ska få en god och säker vård. För att säkerställa detta antog hälso- och sjukvårdsnämnden i dag en överenskommelse med länets kommuner om vilka principer som ska gälla för samarbetet.
Torgny Larsson - 50 år som direktvald politiker9.12.2024 11:58:00 CET | Pressmeddelande
Ett halvt sekel. Så länge har Torgny Larsson, regionfullmäktiges ordförande, varit direktvald politiker. - Det har varit 50 händelserika och givande år i demokratins tjänst, säger Torgny Larsson.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum