Umeå kommun

Umeå kommun planerar för naturvårdsbränning i Strömbäck-Kont

Dela
Umeå kommun har beviljats 500 000 kronor i EU-medel till naturvårdsbränning och lövgynnade åtgärder. Halvön Granskär i Strömbäck-Kont kommer under 2024-2028 att naturvårdsbrännas för att öka den biologiska mångfalden.
Karta över planerad naturvårdsbränning av Granskär, Strömbäck-Kont, Umeå kommun.
Karta över planerad naturvårdsbränning av Granskär, Strömbäck-Kont, Umeå kommun.

Totalt 50 hektar skog berörs av lövgynnade åtgärder och naturvårdsbränning i Strömbäck-Kont.

 Om brand inte är möjligt på grund av tekniska skäl, kommer så kallade brandefterliknande åtgärder att genomföras, säger Marlene Olsson, naturvårdare på Umeå kommun.

Länsstyrelsen samordnar och Umeå kommun kommer att genomföra bränningen.

Samråd med boende under våren 2023

 Målet är att återskapa biologisk mångfald i området, många arter är hotade då det brinner för sällan och på för få platser i skogen, säger Marlene Olsson, naturvårdare.

 Vi vet inte när bränningen kommer genomföras men inte före 2024. På grund av vädret måste vi ha en ganska kort framförhållning, det måste nämligen vara rejält torrt i markerna.

Samråd kommer hållas under våren med boende i reservatet och Strömbäck och andra berörda, eftersom området är välbesökt och det finns också hästhagar i reservatet.

Naturvårdsbränningar över hela landet

17 länsstyrelser i Sverige, Finland och Naturvårdsverket har ansökt om bidrag från EU inom projektet LifeTaiga2 för naturvårdsbränning från Västra Götaland i söder till Norrbotten i norr. Enbart Natura 2000-områden kan ansöka om pengar för naturvårdsbränning. Totalt 23 miljoner euro kommer att fördelas fram till 2028.

Naturligt med skogsbrand

Bränningarna genomförs framför allt i skog som är dominerad av tall, med mossbevuxen mark och där ofta gran har tagit över i större eller mindre grad. Det är en skogstyp som kallas boreal taiga och som historiskt varit utsatt för naturlig skogsbrand.

– Det finns många arter som är beroende av brand som till exempel bara parar sig vid brand och växter som väntar på brand för att gro sina frön. Ju rikare biologisk mångfald vi har, desto stabilare ekosystem får vi som kan stå emot eller återuppbygga ekosystem fortare vid till exempel naturkatastrofer som storm, översvämningar, bränder med mera, säger Marlene Olsson.

Den senaste naturvårdsbränningen i Umeå kommun genomfördes 1998 i Grössjöns naturreservat.

 

För mer information:

Marlene Olsson
Naturvårdare
Umeå kommun
090-16 16 86
marlene.olsson@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Karta över planerad naturvårdsbränning av Granskär, Strömbäck-Kont, Umeå kommun.
Karta över planerad naturvårdsbränning av Granskär, Strömbäck-Kont, Umeå kommun.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye