SPF Seniorerna

Barbro Westerholm har avlidit

Dela
Det är med stor sorg vi har mottagit beskedet att vår nära vän och kollega Barbro Westerholm har avlidit igår eftermiddags efter en kort tids sjukdom.
Barbro Westerholm, sakkunnig i seniorfrågor
Barbro Westerholm, sakkunnig i seniorfrågor

Det är med stor sorg vi har mottagit beskedet att vår nära vän och kollega Barbro Westerholm har avlidit igår eftermiddags efter en kort tids sjukdom. Våra tankar går först och främst till hennes man Peter och deras fyra barn med familjer. 

- Tomrummet efter Barbro kommer aldrig att fyllas. Hon var inte bara en politisk urkraft i svensk debatt under många, många år utan även en förebild för mig och många andra, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson. 
- Jag kommer att sakna Barbro så enormt mycket, säger Peter Sikström, generalsekreterare för SPF Seniorerna. Hon har i många år varit en ledstjärna för alla som vill utveckla vårt land till det bättre. Oavsett om det handlat om årsrika, sjuka eller homosexuella. 

Barbro Westerholm föddes den 16 juni 1933 i Stockholm och hade en lång karriär bakom sig som läkare, forskare, ämbetsman och riksdagsledamot. Hon blev medicine doktor och docent vid Karolinska Institutet 1965. Som Socialstyrelsens generaldirektör drev hon 1979 igenom att homosexualitet inte längre skulle klassas som en psykisk sjukdom. 

Frihet var ett nyckelord för Barbro och hon stred hårt för de frågor hon tyckte var särskilt viktiga. Hon ville att människor skulle få välja själva hur länge de ville arbeta, vem de ville älska, om man som ensamstående vill ha barn och om man vill ha hjälp att avsluta sitt liv om man drabbats av en svår sjukdom.  

I totalt 27 år satt hon i riksdagen, 1988–1999 och 2006–2022. Mot slutet var hon riksdagens äldsta ledamot och också den mest aktiva. Inför valet 2022 valde hon att kliva av eftersom hon ville ägna sin tid åt att kämpa mot åldersdiskriminering. Barbro anställdes då som sakkunnig hos SPF Seniorerna, där hon under åren 1999–2005 varit förbundsordförande. Hon blev också framröstad som Årets Senior av tidningen Seniorens läsare vid två tillfällen, 2019 och 2012. Barbro var mycket uppskattad bland såväl förbundsledning som förtroendevalda, medlemmar och kollegor.  

År 2021 gav hon ut memoarboken Om att aldrig ge upp. De orden sammanfattar hur Barbro var – hon gav aldrig upp. 

Kontaktperson SPF Seniorerna: Peter Sikström, generalsekreterare, tel: 070-765 22 59, epost: peter.sikstrom@spfseniorerna.se

Kontakter

Bilder

Barbro Westerholm, sakkunnig i seniorfrågor
Barbro Westerholm, sakkunnig i seniorfrågor
Ladda ned bild

Om

SPF Seniorerna
SPF Seniorerna
Box 225 74
104 22 Stockholm

08-692 32 50https://www.spfseniorerna.se/

SPF Seniorerna är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden intresseorganisation för seniorer. SPF Seniorerna har närmare 250 000 medlemmar i cirka 750 föreningar och 26 distrikt spridda över hela landet. Våra prioriterade frågor är: Äldres ekonomi, hälsa och omsorg, boende, inflytande och rätt att arbeta.

Följ SPF Seniorerna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SPF Seniorerna

Hemtjänstindex 2023: Så bra är hemtjänsten i din kommun – enligt äldre själva5.12.2023 07:01:00 CET | Pressmeddelande

Hemtjänstindex är det enda måttet som ger en samlad bild av hemtjänstkvaliteten i landets alla kommuner. Indexet bygger på vad seniorer anser är viktigast i hemtjänsten: information, biståndshandläggning, utförande samt kommunstöd och utveckling. År 2023 finns Sveriges bästa hemtjänst i Halmstads kommun. Resultaten för Hemtjänstindex 2023 presenteras i mer detalj på ett seminarium idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye