Årets Mästarpilsner från Melleruds speglar Jessie Sommarströms matfilosofi

I nära samarbete har Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, och bryggmästare Richard Bengtsson skapat ett ekologiskt, ljust lageröl, bryggt efter konstens alla regler. Till vardags arbetar Jessie som kreativ ledare på Urban Deli. Jessie brinner för hållbarhet och Melleruds Mästarpilsner speglar Jessies filosofi kring mat där stort fokus ligger på lokala och svenskproducerade råvaror, som bidrar till ett mer hållbart samhälle för nästa generation.
Melleruds Mästarpilsner är bryggd på det anrika maltkornet Balder, ett ekologiskt kulturspannmål från Warbro Kvarn i Sörmland, och ekologisk svenskodlad Magnum-humle som bidrar med beska och subtila citrustoner. Resultatet är en härligt gyllengul pilsner med rund fyllighet, lätt humlearomatisk doft och tydlig beska. Årets Melleruds Mästarpilsner passar perfekt som sällskapsdryck och är utmärkt att servera till svensk husmanskost, ljust kött samt lite kraftigare fiskrätter.
– När jag fick chansen att brygga en öl tillsammans med bryggmästare Richard Bengtsson tänkte jag precis som jag gör med min mat. Jag utgick från råvarorna och valde dem med omsorg för att sedan hitta balans mellan smakerna. För mig är det viktigt att gynna svenska producenter som arbetar i symbios med naturen och därför blev jag extra glad över att Richard delar min vision. Så utifrån fina svenska råvaror och Richards kunskap har vi skapat årets Mästarpilsner. Att få göra denna brygd tillsammans med honom har varit lärorikt. Richard är en inspirerande person med otroligt mycket kunskap där jag insett att det finns väldigt mycket likheter mellan matlagning och ölbryggning. Jag hoppas att ni kommer att uppskatta den lika mycket som jag gör, säger Jessie Sommarström, Årets Kock 2022.
– Det är alltid enormt inspirerande att träffa en respektingivande yrkeskvinna som Jessie, att tillsammans hitta smaker och att koda av vad hon menar och översätta det till ölets värld. Det har varit väldigt roligt och givande för mig. Det skapades magi och resultatet blev en fantastiskt god Mästarpilsner, säger Richard Bengtsson, chefsbryggmästare på Spendrups.
Jessie är den andra kvinnan genom tiderna att vinna Årets Kock under tävlingens snart 40-åriga historia. Med sin skicklighet och sitt engagemang kammade hon hem segern med hela 775 poäng utav 800 möjliga. Det var under gymnasietiden som Jessie fick upp ögonen för kockyrket då hon sommarjobbade på en skärgårdskrog i Vaxholm. Sedan dess har hon arbetat på allt mellan lunchhak och fine dining -krogar såsom Sturehof och Esperanto.
- För mig är det absolut viktigaste just nu att utveckla hållbar gastronomi. Ju mer kunskap man har desto mer ansvar kräver det. Jag vet att allt vi gör idag kommer ha betydelse för nästkommande generation så för mig är det viktigt att kunna lämna över så bra som möjligt och det jag kan påverka är mat, Jessie Sommarström, Årets Kock 2022.
Melleruds Mästarpilsner 5,0%
Inköpsställe:Systembolaget
Art nr: 5920102
Säljstart: 13 mars
Pris: 19:90 kr
Melleruds Mästarpilsner alkoholfri 0,5%
Inköpsställe:Hemköp
Säljstart: 13 mars
Utseende: Gyllengul
Doft: Maltigt med inslag av humlearomatiskblommighet
Smak: En fyllighet som markeras väl av en mycket utsökt beska
Malt: Ekologisk pilsnermalt av kornsorten BALDER
Humle: Svensk ekologisk Magnum
Bryggning: Mäskning sker under 70 minuter med infusions förfarande. Sammanlagt ges humlen i två olika givor till brygden.
Jäsning och lagring: Melleruds Mästarpilsner är en underjäst premiumlageröl. Jäsningsperioden inleds med huvudjäsning som varar i sju dygn vid 12°C. Därefter sker mognaden i lagertank under fyra veckor vid –1°C.
---
För produktprover och frågor vänligen kontakta Food & Friends
Kontakter
Anna AlvlingPR-konsultFood & Friends
Tel:073 567 65 60anna.alvling@foodfriends.seRose-Marie HertzmanPresschef, Spendrups
Tel:0708 95 25 67rose-marie.hertzman@spendrups.seBilder

Om
Spendrups är ett svenskt familjebryggeri som förenar starka traditioner med nytänkande. Bryggeriet grundades 1897 i Grängesberg och drivs av familjen Spendrup i fjärde generationen. Vi finns på ett antal orter i Sverige med huvudkontor i Vårby utanför Stockholm och produktion i Grängesberg, Hällefors och Visby. För oss står alltid hantverket och dryckesupplevelsen i fokus. I vårt breda sortiment finns varumärken som Mariestads, Norrlands Guld, Heineken, Loka, Schweppes, Briska och vinproducenter som Cono Sur, Gallo och Boschendal. Spendrups har 1 100 medarbetare och omsätter cirka 4 MDKR årligen. I Spendrupskoncernen ingår dotterbolagen Spring Wine & Spirits, Gotlands Bryggeri, Omaka, BIBAB och Hellefors Bryggeri. Våra anläggningar är certifierade enligt internationella standarderna ISO 14001 och FSSC 22000 avseende miljö respektive kvalitet och livsmedelssäkerhet. | spendrups.se
Följ Spendrups Bryggeri AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Spendrups Bryggeri AB
Michael Andersson lanserar årets upplaga av Melleruds Mästarbrygd – en amber lager24.3.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Vinnaren av Årets Kock 2024, Michael Andersson, har skapat årets Melleruds Mästarbrygd – en ljust bärnstensfärgad amber lager, bryggd med ekologisk humle och malt. Årets Mästarbrygd bjuder på en utsökt rostig maltighet, friska inslag av citrus och avrundas med ett vitt krämigt skum
Lampa som drivs av saltvatten eller urin – Salt Tech vinner familjen Spendrups stipendium för sin unika innovation19.3.2025 12:27:31 CET | Pressmeddelande
Familjen Spendrup vill uppmuntra och stödja unga entreprenörer i Sverige genom ett årligt återkommande stipendium som har delats ut till tidigare UF-elever sedan 2008. I år går stipendiet till William Asefaw som driver Salt Tech. Företaget har en unik lösning med en lampa som drivs av saltvatten eller urin – som en av lösningarna på elfattigdomen i världen.
Svenskarnas favoriter från Spendrups nu på norska butikshyllor11.3.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
I höstas aviserade Spendrups ett samarbete med Stordalen-ägda dryckesgruppen Belmonte Beverage Group AS. Nu är samarbetet synligt på de norska butikshyllorna med svenska brygder anpassade för den norska marknaden.
Melleruds & Årets Kock Michael Andersson presenterar det perfekta pilsnersnacket6.2.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Årets Kock 2024, Michael Andersson, har i samarbete med Melleruds skapat det perfekta tilltugget – pilsnersnack med matjescrème, exklusivt framtaget för att avnjutas tillsammans med en iskall Melleruds pilsner. Med sin enkla tillagning och eleganta presentation blir det en given succé vid minglet, middagsbjudningar och andra festliga tillställningar.
Spriten som blir över vid tillverkning av alkoholfri öl kommer till användning5.2.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Alkoholfri öl har ökat i popularitet de senaste åren i takt med att tillverkningsmetoderna förfinats. På Spendrups bryggs ölet som ett vanligt öl innan det avalkoholiseras och i samband med den processen uppstår en restprodukt i form av 78-procentig etanol som nu kan återanvändas som insatsvara i en rad olika produkter såsom t.ex. spolarvätska. Men på sikt finns planer att använda etanolen som biobränsle vid fabriken i Grängesberg.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum