Klimatpolitiska rådet

Pressinbjudan: Klimatpolitiska rådet presenterar årets granskning av regeringens politik

Dela
Klimatpolitiska rådet bjuder in media till lanseringen av den årliga granskningen av regeringens samlade politik med avseende på klimatmålen. Medverkar gör klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, rådets ordförande Cecilia Hermansson, vice ordförande Björn Sandén, rådets övriga ledamöter samt inbjudna experter. Fokus i årets rapport är: Hur hantera målavvägningar när klimatomställningen ska accelerera?

Tid: onsdag 29 mars 2023, kl. 09.00 –11:30, kaffe från 08:30
Individuell frågestund för journalister: kl. 10:00 – 12:00

Plats: Waterfront Congress Centre, Nils Ericsons Plan 2, Stockholm

Klimatpolitiska rådet är ett oberoende tvärvetenskapligt expertorgan som utvärderar om regeringens samlade politik leder mot målet om noll nettoutsläpp av växthusgaser år 2045.

Årets granskningsrapport innehåller en bedömning av hur Sverige ligger till för att klara klimatomställningen samt rekommendationer till regeringen. Vid lanseringen kommer Klimatpolitiska rådets ordförande Cecilia Hermansson samt vice ordförande Björn Sandén att presentera rapportens innehåll.

Cirka klockan 09.30 överlämnas rapporten till regeringen genom klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, som kommenterar dess slutsatser och rekommendationer.

Därefter diskuteras och fördjupas rapportens innehåll i samtal mellan Klimatpolitiska rådets ledamöter och inbjudna experter, bland andra; Bi Puranen, generalsekreterare för World Values Survey (WVS), Mats Engström, EU-expert vid Svenska institutet för europapolitiska studier (SIEPS), Lotta Finstorp, landshövding i Norrbottens län samt Peter Larsson, regeringens samordnare för samhällsomställning vid större företagsetableringar och företagsexpansioner i Norrbotten och Västerbotten.

Publicering av rapporten

Rapporten publiceras på rådets webbplats, klimatpolitiskaradet.se, kl.09.00 den 29 mars.

Individuell frågestund för journalister

Mellan klockan 10:00 – 12:00 finns möjlighet till individuella frågestunder med rådets ordförande och vice ordförande, för journalister. Dessa sker på plats alternativt digitalt via zoom. Anmälan till individuell frågestund förbokas via e-post till carlos@step2.se.
Boka senast den 27 mars kl.12.00 för att säkra en intervjutid.

Läs mer om lanseringen på:
Rapportlansering 2023 | Klimatpolitiska Rådet (klimatpolitiskaradet.se)

För övriga frågor, kontakta:
Ola Alterå, kanslichef, 08-775 41 70, ola.altera@klimatpolitiskaradet.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Klimatpolitiska rådet
Klimatpolitiska rådet
Drottninggatan 89
113 60 Stockholm

08-7754170http://www.klimatpolitiskaradet.se

Klimatpolitiska rådet är ett oberoende tvärvetenskapligt expertorgan med uppdrag att utvärdera om regeringens samlade politik leder till att klimatmålen uppnås. Det långsiktiga målet är att Sverige senast år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. I vårt uppdrag ingår också att bidra till en ökad diskussion om klimatpolitiken i samhället.

Följ Klimatpolitiska rådet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Klimatpolitiska rådet

Sveriges klimatpolitik har förlorat styrfarten - nu behövs en handlingsplan för att nå både klimatmålen 2030 och nollutsläpp 204529.3.2023 08:45:00 CEST | Pressmeddelande

För första gången på länge riskerar den förda politiken att leda till ökade utsläpp av växthusgaser i Sverige. Den kommande klimatpolitiska handlingsplanen måste vara tillräcklig för att nå klimatmålen 2030 och skapa förutsättningar för noll nettoutsläpp 2045. Regeringen behöver arbeta systematiskt för att ta vara på klimatomställningens synergier med andra samhällsmål och hantera de mål- och intressekonflikter som uppstår i dess spår. Det är huvudbudskapen i årets rapport från Klimatpolitiska rådet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum