Vänsterpartiet Skåne

V vill ta tillbaka driften av kollektivtrafiken till det offentliga

Dela
Idag upphandlar Region Skåne driften av den skånska kollektivtrafiken. Onödigt, tycker Vänsterpartiet, som vill se att regionen återtar driften för att förbättra arbetsmiljön för personalen och slippa dyra upphandlingsprocesser.

- Med kollektivtrafiken i egen regi får regionen direkt ansvar för de anställda, säger Alexandra Thomasson, regionråd för Vänsterpartiet i Region Skåne. Vi vill börja med ett återtagande av busstrafiken där branschen har stora problem med delade turer, låga löner och hög personalomsättning. Med direkt ansvar kan regionen trygga anställningarna för de som idag jobbar för företag som riskerar att tappa sitt trafikuppdrag.

Det har genom åren framkommit att fler av de upphandlade företagens personal får tuffa scheman som inte medger toalettpauser eller lägger flera timmars raster vid tomma ändstationer. Avtalsförändringar som drabbat personalen har skett under avtalsperioderna och regionen har haft svårt att ställa krav på de upphandlade företagen.

- Upphandlingar är juridiskt komplicerade och kräver mycket administration både hos Skånetrafiken och hos de upphandlade företagen. För oss är det onödigt att skapa två parallella administrativa enheter för att hantera ett avtalsområde. Det är bättre att den offentliga sektorn tar ett helhetsansvar, säger Samuel Hammerå, Vänsterpartiets representant i den regionala kollektivtrafiknämnden.

Vänsterpartiet vill börja med busstrafiken och sedan ta fram en handlingsplan för hur övrig verksamhet inom kollektivtrafiken kan återföras till det offentliga. Detta  lämnades in som en motion idag.

Nyckelord

Kontakter

Om

Vänsterpartiet Skåne
Vänsterpartiet Skåne
Nobelvägen 51a
214 33 Malmö

040-19 27 87http://vskane.se/

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden!

Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye