Region Jönköpings län

Fler uppmanas att vaccinera sig mot lunginflammation

Dela
Smittskyddsläkare Malin Bengnér uppmanar fler som riskerar att bli allvarligt sjuka att vaccinera sig mot pneumokocker. Vaccinet går att ta samtidigt som nästa dos mot covid-19 under våren. Pneumokocker är en bakterie som är den vanligaste orsaken till lunginflammation men som även kan orsaka bihåleinflammation, öroninflammation och hjärnhinneinflammation.
Vaccinet mot pneumokocker går att ta samtidigt som nästa dos mot covid-19 under våren.
Vaccinet mot pneumokocker går att ta samtidigt som nästa dos mot covid-19 under våren.

Pneumokockvaccin ingår sedan den 1 december 2022 i ett nytt nationellt vaccinationsprogram som omfattar personer från det år de fyller 75 år samt personer som har en ökad risk för att bli allvarligt sjuka av pneumokocker. Malin Bengnér som är smittskyddsläkare i Region Jönköpings län, uppmanar nu fler att vaccinera sig under våren för att undvika allvarlig sjukdom.

– Pneumokockvaccin är ett året-runt-vaccin. Pneumokockinfektioner kan vara allvarliga och därför vill vi erbjuda det här vaccinet kontinuerligt till invånarna och inte bara i samband med influensavaccinationerna, säger Malin Bengnér som uppmanar alla från 65 år och äldre samt riskgrupper att vaccinera sig.

Påfyllnadsdos ger bra effekt

En nyhet i de nationella riktlinjerna för pneumokockvaccination är att personer som tidigare vaccinerat sig uppmanas fylla på sitt skydd med en ny dos om det gått minst fem år sedan den förra dosen.

– Nya studier har visat att skyddet avtar med tiden men att en påfyllnadsdos ger bra effekt. Det betyder att det är många som vaccinerat sig tidigare som behöver komma tillbaka för ytterligare en dos, säger Malin Bengnér.

Utökad kapacitet för vaccinering

Region Jönköpings län erbjuder vaccin mot pneumokocker kostnadsfritt till alla personer som är 65 år eller äldre samt till personer som tillhör en riskgrupp för att bli allvarligt sjuk av pneumokocker. Exempel på riskgrupper är personer med kronisk hjärtsjukdom, kronisk lungsjukdom, diabetes eller nedsatt immunförsvar.

Pneumokockvaccinet går att ta samtidigt och tillsammans med andra vaccin som exempelvis mot covid-19, influensa eller TBE. Under våren har länets vårdcentraler utökad kapacitet för vaccinering med extra drop-in och tillgängliga tider för påfyllnadsdos mot covid-19.

Fakta: Pneumokockvaccin

Pneumokockvaccin ingår i allmänna vaccinationsprogrammet för barn sedan 2009. Det vanligaste vaccinet som ges till vuxna mot pneumokocker ger skydd mot 23 olika typer av pneumokock-bakterier. För detta vaccin rekommenderas en påfyllnadsdos efter minst 5 år. Personer som är 65 år eller äldre samt vuxna personer med ökad risk för allvarlig sjukdom erbjuds kostnadsfri vaccination i Region Jönköpings län. Det inkluderar:

  • Personer med kronisk hjärt- eller lungsjukdom eller nedsatt lungfunktion av annan orsak (till exempel neurologisk sjukdom, fetma)
  • Personer med kronisk sjukdom i njurar eller lever
  • Personer med diabetes mellitus
  • Personer som saknar mjälte eller har nedsatt mjältfunktion
  • Personer med kraftigt nedsatt immunförsvar
  • Personer med cochleaimplantat
  • Personer med cystisk fibros
  • Svetsare som utsatts för toxisk rök i arbetet
  • I vissa fall även personer som röker eller som har ett alkohol- eller narkotikaberoende

Kontakt

Smittskyddsläkare Malin Bengnér nås genom presstjänsten.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Vaccinet mot pneumokocker går att ta samtidigt som nästa dos mot covid-19 under våren.
Vaccinet mot pneumokocker går att ta samtidigt som nästa dos mot covid-19 under våren.
Ladda ned bild
Malin Bengnér är smittskyddsläkare i Region Jönköpings län.
Malin Bengnér är smittskyddsläkare i Region Jönköpings län.
Ladda ned bild

Om

Region Jönköpings län
Region Jönköpings län
Box 1024
551 11 JÖNKÖPING

010-241 00 00http://www.rjl.se/

Om Region Jönköpings län

Vi ansvarar för att alla invånare i Jönköpings län har tillgång till en bra sjukvård och förutsättningar för en god hälsa. Vi arbetar också med kultur, kollektivtrafik, tillväxt, infrastruktur och en hållbar utveckling i hela länet. Region Jönköpings län är en politiskt styrd organisation med nära 11 500 medarbetare.

Följ Region Jönköpings län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Jönköpings län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye