Svenskt Trä

Svenskt Trä formar framtidens lövträindustri - bildar ny kommitté för lövträsågverk

Dela
Efterfrågan på svenskt trä ökar från landets möbel- och inredningsproducenter. I dag är majoriteten av det trä som inhemska företag använder för produktion importerad, något som är utmanande både utifrån ett logistiskt- och hållbarhetsperspektiv. Branschorganisationen Svenskt Trä ser stora möjligheter med trävaror från landets lövträd och bildar den första kommittén som representerar svenska lövträsågverk.
Bild: KG List, fotograf: Markus Crépin Sundström
Bild: KG List, fotograf: Markus Crépin Sundström

– Genom att sammanföra sågverken för lövträ, strävar vi efter att skapa dialog och förutsättningar för en långsiktig- och hållbar lövträindustri. Vi ser stor potential i att använda mer lövträ från svenska skogar och att främja den utvecklingen är syftet med kommittén, säger Björn Nordin, chef för arkitektur och design på Svenskt Trä och ansvarig för den nya Lövträsågverkskommittén.

Virkesvolymen av träden i den svenska skogen består av 20 procent lövträd och 40 procent vardera av gran respektive tall, enligt siffror från Skogsindustrierna. Trots det är andelen svenskt lövträ i inhemska möbler- och inredningsprodukter marginell och så är även fallet för konstruktionsmaterial i byggindustrin. Beroendet av omvärlden gör branschen sårbar för exempelvis prisförändringar, en osäker råvarutillgång och försvårade leveranskedjor. Parallellt vill konsumenter allt oftare veta vilket virke som används i produkterna de köper. Många aktörer står inför ökade krav på resurseffektivitet, spårbarhet och cirkulära flöden och här kan lövträ vara en möjliggörare.

– Vi vill öka intresset för den svenska lövskogen då det finns stor potential att förädla mer lövträ. Att få göra det tillsammans med en branschorganisation som Svenskt Trä och andra aktörer i branschen känns väldigt bra. Det ger en större tyngd när vi gemensamt sprider kunskap om nyttan och möjligheterna med svenskt lövträ, säger Johan Ingvarsson, vd för KG List, ett av företagen som ingår i kommittén.

Enligt Skogsstyrelsens analys av framtidens skogsskötsel, SKA 22, kommer lövträden dessutom att spela en viktig roll för skogsnäringen framåt. Ett fortsatt stort tryck på trävaror kommer att kräva en ökad användning av lövträ, enligt analysen, och framhåller vidare att fler lövträd kan bidra till biologisk mångfald och främja en diversifiering av svenska skogar.

– Även byggindustrin visar ett ökat intresse för lövträvaror och det efterfrågas forskningsprojekt kring användning av lövträ för konstruktionsändamål. Att främja forskning både inom möbel- och byggindustrin kommer därför att vara en viktig fråga för Lövträsågverkskommittén. Som ett första steg representerar Svenskt Trä idag lövträsågverken under ett industriseminarium i Nässjö där framtidens lövträindustri står på agendan, säger Björn Nordin.

Mer information

Förutom Svenskt Trä representeras Lövträsågverkskommittén av följande företag: KG List, Vanhälls Björksåg, Specialträ, Kährs och Billingsfors Lövträ.

Håll dig uppdaterad om Lövträsågverkskommitténs arbete här.

Svenskt Träs samordning av lövträsågverken är en del i arbetet med att främja förutsättningar för en hållbar- och långsiktig användning av träprodukter i Sverige. Resurseffektivitet, spårbarhet, cirkulära flöden och lokal råvaruförsörjning är viktiga fokusområden som ingår i branschorganisationens olika projekt.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bild: KG List, fotograf: Markus Crépin Sundström
Bild: KG List, fotograf: Markus Crépin Sundström
Ladda ned bild
Bild: KG List, fotograf: Keiu Meesak
Bild: KG List, fotograf: Keiu Meesak
Ladda ned bild
Bild: KG List, fotograf: Keiu Meesak
Bild: KG List, fotograf: Keiu Meesak
Ladda ned bild
Bild: KG List, fotograf: Keiu Meesak
Bild: KG List, fotograf: Keiu Meesak
Ladda ned bild
Svensk björkskog, foto: Mostphotos
Svensk björkskog, foto: Mostphotos
Ladda ned bild

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Trä sprider kunskap om trä, träprodukter och träbyggande för att främja ett hållbart samhälle och en livskraftig sågverksnäring. Det gör vi genom att inspirera, utbilda och driva teknisk utveckling.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksindustri och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ-, KL-trä- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Limträbranschen vässar processerna i värdekedjan25.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Genom ett branschöverskridande samarbete siktar landets limträtillverkare på att främja kunskap och användning av limträ på en ännu bredare front. Initiativet grundar sig på insikterna från den SWOT-analys som Limträkommittén inom branschorganisationen Svenskt Trä utfördes våren 2022. Satsningen kommer initialt att resultera i marknadsförings- och utbildningsinsatser och på sikt förhoppningsvis även i branschgemensamma forsknings- och utvecklingsprojekt.

Sara Kulturhus vinner Träpriset 202421.3.2024 21:32:56 CET | Pressmeddelande

På Träprisgalan under torsdagskvällen offentliggjordes vinnaren av Träpriset 2024. Vinnaren blev Sara Kulturhus i Skellefteå – ett landmärke som har fått internationell uppmärksamhet för sin innovationskraft som flyttat fram positionerna för träbyggandet. Vart fjärde år delar branschorganisationen Svenskt Trä ut Träpriset till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä som speglar och utvecklar den tid vi lever i.

Här är alla finalbidrag i Träpriset18.3.2024 12:55:00 CET | Pressmeddelande

Efter en omfattande urvalsprocess och gediget juryarbete är nu alla finalbidrag i arkitekturtävlingen Träpriset klara. Tolv unika byggnader i trä från Malmö i söder till Gällivare i norr gör upp om det prestigefyllda priset. I finaluppställningen ingår bostadshus, produktions- och kontorshus, samhällsfastigheter och även en infrastrukturanläggning. Årets vinnare utses vid den direktsända Träprisgalan den 21 mars med kulturminister Parisa Liljestrand som prisutdelare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye