If Skadeförsäkring

Så försäkrar du dig mot skador på laddboxen

Dela
Förra veckan beslutade Elsäkerhetsverket om försäljningsförbud för två laddboxmodeller av märket Easee. Det kommer inte att påverka försäkringen hos If. ”Försäkringen gäller som vanligt så länge man följer råd och anvisningar”, säger Ifs motorexpert Johan Granholm. If reder ut vad man bör tänka på vid installation och säker användning av en laddbox.
Johan Granholm, motorexpert på If.
Johan Granholm, motorexpert på If.

Det finns cirka 100 000 installerade laddboxar av de här modellerna i Sverige, enligt Elsäkerhetsverket. Tillverkaren har använt en elektronisk lösning av jordfelsbrytare istället för en elektromekanisk och enligt Elsäkerhetsverket finns därmed en risk att jordfelsbrytaren inte alltid löser ut som den ska. 

– Det här betyder inte att man som privatperson i nuläget behöver montera bort sin laddbox av det här märket. Vi ser inte heller att det kommer att påverka försäkringen på något sätt. Man kan vara lugn, men som alltid hålla uppsikt och följa de säkerhetsrekommendationer som finns. Skulle det komma nya rekommendationer från leverantören ska man följa dessa för att försäkringen inte ska påverkas, säger Johan Granholm, motorexpert på If.  

Hemförsäkringen täcker 

Vad gäller försäkringen så är det hemförsäkringen eller villaförsäkringen som täcker brand och där har inget undantag gjorts för just laddbox, hos If. Det finns heller inget krav på den som skaffar en laddbox att anmäla detta särskilt till försäkringsbolaget.  

Precis som vid all annan försäkring är det viktigaste att man följer säkerhetsföreskrifter och rekommendationer. Att låta en certifierad elektriker installera enladdbox för säker laddning av elbil är det absolut viktigaste för att förebygga brand och skada.  

– Hemmets jordfelsbrytare är konstruerade för att hantera elprodukter som vanligtvis används i hemmet och är inte anpassade för laddning av elbil och ger därför inte tillräckligt skydd, säger Johan Granholm. 

Elinstallationsintyg krävs för företag och bostadsrättsföreningar  

För bostadsrättsföreningar och företag gäller lite andra regler för var laddningen får ske, att matningen av el måste matas genom en separat gruppledning från elcentral och att laddningsstation ska vara försedd med elkopplare som vid nödsituation möjliggör frånkoppling i både fas- och neutralledare.

Elkopplaren ska vara placerad synbar i laddningsstationens närhet. Vid begäran ska elinstallationsintyg från elinstallationsföretag gällande utförandet av laddningsstation kunna uppvisas. Det är mod 3 eller 4 som ska användas. 

Läs mer om laddstationer här: Ladda elbil | Detta gäller för försäkringen | If Skadeförsäkring

Att ladda när du bor i villa 

- Anlita en certifierad elektriker som installerar ett vägguttag, trefasuttag eller laddbox där bilen ska stå. Laddning från ett vanligt eluttag bör endast vara en tillfällig lösning och laddningen ska ske under uppsikt, inte nattetid.  

- Om du laddar från ett vanligt eluttag rekommenderar Elsäkerhetsverket att strömstyrkan ställs på max 8-10 Ampere. En certifierad elektriker bör se över om vägguttaget klarar belastningen. 

- Kan bilen trefasladdas bör du skaffa trefasuttag. 

- En laddbox kan på ett säkrare sätt leverera högre strömstyrkor till bilen.

Källa: If 

 

Att ladda när du är ute på vägarna 

När du är ute och kör på vägarna så finns det ofta snabbladdare utplacerade. Det finns 19 418 laddpunkter varav 2 307 snabbladdarey, enligt sidan elbilsstatistik.se.  

 

Tips för säker laddning

- Installera en laddbox för säker laddning av elbil. 

- Om möjligt, ladda bilen utomhus. 

- Om du laddar inomhus bör du följa elsäkerhetsverkets krav och om garaget är ihopbyggt med huset bör garaget vara en egen brandcell.

- Stäng dörren mellan garaget och huset för att förhindra spridning av eventuell brand.

- Ha en laddbox med jordfelsbrytare typ B. Om din laddbox saknar en jordfelsbrytare typ B ska den finnas i den matande elinstallationen.

- Om du laddar från ett vanligt eluttag rekommenderar Elsäkerhetsverket att strömstyrkan ställs på max 8-10 Ampere. En certifierad elektriker bör se över om vägguttaget klarar belastningen.

- If rekommenderar att inte ladda från ett vägguttag om du inte kan ha uppsikt över fordonet under laddningen.
 

Källa: If 

Läs mer: Ladda elbil – Allt du behöver veta om att ladda en elbil | If 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Johan Granholm, motorexpert på If.
Johan Granholm, motorexpert på If.
Ladda ned bild

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

0771-655 655

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

Ny nordisk undersökning bland 4 000 personer bekräftar oroande ökning av stress14.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

En ny nordisk undersökning från försäkringsbolaget If visar att stressen sprider sig i hela Norden. 51 procent av befolkningen i Norden upplever att deras arbetsförmåga har påverkats negativt av stress. ”Vi ser tydliga paralleller mellan den upplevda stressnivån och sjukskrivningstalen. Utvecklingen går åt fel håll”, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.

If presents record-high growth and large interest in personal health7.5.2024 08:54:14 CEST | Pressmeddelande

“Today, If presents the highest topline growth yet for the first quarter (7.6%). We improved our profit before taxes (6.5%), supported by strong investment return. Personal insurance is growing the fastest, but even more encouraging is the steady growth in all business areas. Wide growth demonstrates the strength of our geographical footprint and diversified portfolio. The impact of the severe Nordic winter we’ve experienced this year weights down the combined ratio, but the underlying performance is strong”, If’s CEO Morten Thorsrud comments when presenting the results of the first quarter of 2024.

If presenterar en rekordhög tillväxt och stort intresse för personhälsa i första kvartalet7.5.2024 08:53:17 CEST | Pressmeddelande

”If presenterar i dag den högsta tillväxten någonsin för det första kvartalet (7,6%). Vi förbättrade vårt resultat före skatt (6,5%), med stöd av en stark investeringsavkastning. Personförsäkringar växer snabbast, men ännu mer lovande är den stadiga tillväxten inom alla affärsområden. Bred tillväxt visar styrkan i vår geografiska närvaro och diversifierade portfölj. Effekterna av den stränga nordiska vintern vi upplevt i år tynger totalkostnadsprocenten, men den underliggande utvecklingen är stark”, säger Ifs koncernchef Morten Thorsrud, i en kommentar till resultatet för första kvartalet 2024.

Sjukskrivningar av stress på rekordnivå – se regionala variationerna21.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökar dramatiskt och i slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på flera decennier. Åtta av tio som drabbas är kvinnor, visar Ifs genomgång och regionala kartläggning av Försäkringskassans senaste siffror. ”Denna ökning är oroande. Samhällskonsekvenserna blir stora, och vi vet dessutom att det finns ett mörkertal bland fler än de som syns i sjuktalen”, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye