Dramaten

Nina Wähä och Anna Takanen går ombord på Dramaten med M/S Tiamantti

Dela
Musik, gräl och dimma på Dramaten när författaren Nina Wähä debuterar som dramatiker med M/S Tiamantti i regi av Anna Takanen. Pjäsen är en musikalisk dramakomedi om tre systrar på drift. I rollen som systrarna syns Thérèse Brunnander, Tanja Lorentzon och Sofia Pekkari. Urpremiär den 15 april på Lilla scenen.
Tanja Lorentzon, Sofia Pekkari och Thérèse Brunnander. Foto: Aorta.
Tanja Lorentzon, Sofia Pekkari och Thérèse Brunnander. Foto: Aorta.

De tre systrarna i M/S Tiamantti ska begrava sin mamma hemma i moderlandet men så fort de går ombord på Finlandsfärjan börjar grälen.

Anna Takanen som står för regi är även författare, skådespelare och har varit teaterchef för Kulturhuset Stadsteatern. Med M/S Tiamantti debuterar hon som regissör på Dramaten. Det är en öm, rå och rolig berättelse. – Genren är en form av musikalisk dramakomedi. Vi följer systrarnas oförsonade uppgörelser kring barndom och varandra. Vi möter också personalen som sett och hört allt. Båten åker in i en dimbank, alla super till, dansar och möts på nytt. Så när gryningen kommer är alla lite mer sårbara människor med öppen blick, säger Anna Takanen.

Pjäsen är skriven av författaren Nina Wähä, vars mamma härstammar från finska Tornedalen där hon spenderade sommarloven tillsammans med kusinerna. – Båten är för mig en väldigt tydlig brygga mellan mina två identiteter, mellan mitt svenska och mitt finska jag. Den krocken är inte alltid smärtfri men den är alltid fylld med mycket skratt och igenkänning, säger Nina Wähä.

Föreställningen innehåller tio nykomponerade låtar av Mitja Sirén. Medverkar gör: Kicki Bramberg, Thérèse Brunnander, Thora Möller Jensen, Tanja Lorentzon, Jarmo Mäkinen, Sofia Pekkari, Mitja Sirén och Birthe Wingren.

Efter föreställningen den 21 april deltar Nina Wähä, Anna Takanen och Tanja Lorentzon i ett publiksamtal. Samtalsledare är Victoria Rixer, litteraturvetare, journalist och programledare.

Kontakter

Bilder

Tanja Lorentzon, Sofia Pekkari och Thérèse Brunnander. Foto: Aorta.
Tanja Lorentzon, Sofia Pekkari och Thérèse Brunnander. Foto: Aorta.
Ladda ned bild
Anna Takanen och Nina Wähä. Foto: Micke Sandström/Dramaten.
Anna Takanen och Nina Wähä. Foto: Micke Sandström/Dramaten.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Interim vd är Ann-Sofie Lindahl och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten på Järvaveckan24.5.2024 10:21:57 CEST | Pressmeddelande

I Järvaveckans mingeltält, lördag 1 juni, samtalar skådespelaren och regissören Alexander Salzberger med journalisten Manuel Cubas om att skriva dramatik. Därefter bjuds Järvaveckans besökare att se hans pjäs Son och far på teatern. Dramaten har även ett tält på området där besökarna får bekanta sig med teaterns verksamhet och höra några skådespelare läsa texter skrivna av bland andra Stor, Imenella och Linda Pira.

1900 – En audiovisuell konsert på Dramaten17.5.2024 09:01:06 CEST | Pressmeddelande

Den mångsysslande kompositören, artisten och ljudkonstnären Christian Gabel med artistnamnet 1900 ger en exklusiv konsert på Dramaten våren 2025. En konsert där 60-talsminimalism, frijazz och musique concrete vävs samman med futuristisk, lettristisk och dadaistisk ljudpoesi och idéer lånade från Fluxusrörelsen. 1900 – En Audiovisuell konsert: Kontragarde ges på Dramatens stora scen den 18 januari. Biljetterna släpps den 24 maj klockan 10.00.

Det är inte kört – en kväll om gängvåld bland unga14.5.2024 08:48:03 CEST | Pressmeddelande

I ett samarbete mellan Dramaten, Fryshuset, The Non-Violence Project, Rätt kurva/Polisen och Beredskapslyftet arrangeras en kväll av reflektion och handling för att stoppa gängvåldet bland unga. Kvällen inleds med föreställningen Klipp han, med Lena Endre, Elin Klinga och Shahab Anoush i rollerna. Därefter blir det panelsamtal med bland andra Carin Götblad, polismästare vid NOA och Amir Rostami, professor i kriminologi. Det är inte kört på Stora scenen den 24 maj.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye